7 °C Budapest

Itt a nyereményhitel: kiszámoltuk, megéri-e felvenni

2017. szeptember 26. 14:00

Szeptember elején új kampányt indított személyi kölcsönei népszerűsítésére a Raiffeisen Bank. A széles körben hirdetett akció lényege, hogy a szeptember eleje és október közepe között igényelt kölcsönök összegét maximum 5 millió forint erejéig egy tippelős játék keretei között megnyerhetjük, így hitelünket idő előtt végtörleszthetjük. Az ajánlat elsőre jól hangzik, viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történik azzal az ügyféllel, aki rosszul tippel: mennyire kap olcsó, vagy éppen drága hitelt. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével összehasonlítottuk a Raiffeisen ajánlatát más bankok személyi kölcsöneivel.

Szeptember elején új kampányt indított személyi kölcsönei népszerűsítésére a Raiffeisen Bank. A széles körben hirdetett akció lényege, hogy a szeptember eleje és október közepe között igényelt kölcsönök összegét egy játék keretei között megnyerhetjük, így hitelünket idő előtt végtörleszthetjük.

A játék feltételei egyszerűek: igényeljünk a Raiffeisen Banknál személyi kölcsönt szeptember 4. és október 20. között, majd regisztráljunk a bank külön erre a célra létrehozott honlapján. A regisztrációval egyidejűleg meg kell tippelnünk a bank által feltett kérdésre a helyes választ. Egy játékos csak egyszer, ám egyidejűleg több, még a játékból hátralévő hétre adhat le tippet. A bank hetente hirdet győztest, aki a maximum 5 millió forintos nyereményből végtörlesztheti fennálló tartozását.

Ez így elsőre persze jónak hangzik, hiszen ha szerencsénk van több millió forint is az ölünkbe hullhat. Kérdés persze, hogy erre mennyi esélyünk van? Nyilván nem sok. Ahhoz viszont, hogy pontosabban is meghatározhassuk, hogy mennyi ez a "nem sok", tudnunk kellett volna, hogy átlagosan hány személyi kölcsönt folyósít a Raiffeisen hetente. Szintén érdekelt bennünket, hogy vajon mekkora lehet az esélyünk a maximális nyeremény elvitelére, ezért azt is megpróbáltuk megtudni, hogy mekkora a bank által átlagosan kihelyezett hitelösszeg.

Az ezekre vonatkozó kérdéseinkre azonban a bank üzleti titokra hivatkozva megtagadta a válaszadást.

A bank honlapjáról azonban tudni lehet, hogy a játék első nyertese 1,4 millió forintot nyert kölcsöne visszafizetésére. A szerencsés nyertes természetesen most jól járt, de minket az érdekelt, hogy milyen hitelt kapott volna akkor, ha rosszul tippel, és nem sikerül azonnal végtörlesztenie a kölcsönét. Azt nem tudjuk, hogy a győztes milyen időtávra igényelte hitelét, így mi egy 60 hónapos futamidőt vettünk alapul, valamint 250 ezer forint alatti nettó jövedelmet feltételeztünk. Ezekkel a feltételekkel a Raiffeisennél havi 33 269 forintot fizetett volna 16,8 százalékos THM-mel rendelkező kölcsöne visszafizetéséhez.

Minket az érdekelt, hogy ez az ajánlat mennyire versenyképes a többi bank kölcsöneivel összehasonlítva. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével hamar kiderült, hogy találhatunk jobbat a Raiffeisen ajánlatánál. Például az MKB Banknál havi 29 727 forintos részletet fizetnénk a 11,47 százalékos THM-es hitelünk visszafizetésére, míg a K&H Banknál 29 739 forintot 11,21 százalékos THM mellett. Tehát havonta több mint 3500 forinttal kevesebbett kellene fizetnünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha többet keresel nettó 250 ezernél

A legtöbb banknál lényegesen jobb ajánlatot kapunk, ha a jövedelmünk meghaladja a havi nettó 250 ezer forintot. Szerettük volna megnézni, hogy ebben az esetben milyen lehetőségeink vannak a fenti paraméterek esetében - tehát továbbra is 1,4 milliós hitelösszeggel és 60 hónapos futamidővel kalkuláltunk. Így már a Raiffeisen ajánlata is versenyképesebbnek tűnik, hiszen a bank a szóban forgó jövedelem igazolása esetén 7 százalékos kamatkedvezménnyel ad kölcsönt, és további 3 százalékot, ha aktív számlahasználatunk is van a banknál. Ezekkel a kedvezményekkel havi 28 353 forintos törlesztőt kell fizetnünk 9 százalékos THM mellett. Ugyanakkor így is van olcsóbb személyi kölcsön a piacon: például a Sberbank ajánlata kedvezőbbnek tűnik 28 081 forintos törlesztővel, 7,72 százalékos THM-mel. Alig marad el ettől a CIB Bank ajánlata a maga 28 305 forintos törlesztőjével és 8,17 százalékos THM-jével.

Fontos különbség azonban, hogy a 250 ezer forintos jövedelmünk után csak akkor kapjuk meg a plusz kamatkedvezményt - és magában a tippelős játékban is csak akkor vehetünk részt -, ha a hitelt nem egy már meglévő raiffeisenes hitel kiváltására akarjuk felhasználni. Ez a kitétel fontos lehet, és nem is köti ki mindegyik bank. A K&H például szintén 250 ezres jövedelem felett nyújtja Kiemelt személyi kölcsönét, a hitel kondíciói pedig lényegében megegyeznek a Raiffeisen ajánlatával: 28 380 forintos törlesztőrészlet 9,04 százalékos THM mellett, a fenti megkötés nélkül. Nyilván ez a szempont akkor lehet fontos, ha meglévő hitelünket szeretnénk kiváltani úgy, hogy egyébként maradnánk a már megszokott bankunknál.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm