Itt a nyereményhitel: kiszámoltuk, megéri-e felvenni

Itt a nyereményhitel: kiszámoltuk, megéri-e felvenni

2017. szeptember 26. 14:00

Szeptember elején új kampányt indított személyi kölcsönei népszerűsítésére a Raiffeisen Bank. A széles körben hirdetett akció lényege, hogy a szeptember eleje és október közepe között igényelt kölcsönök összegét maximum 5 millió forint erejéig egy tippelős játék keretei között megnyerhetjük, így hitelünket idő előtt végtörleszthetjük. Az ajánlat elsőre jól hangzik, viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történik azzal az ügyféllel, aki rosszul tippel: mennyire kap olcsó, vagy éppen drága hitelt. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével összehasonlítottuk a Raiffeisen ajánlatát más bankok személyi kölcsöneivel.

Szeptember elején új kampányt indított személyi kölcsönei népszerűsítésére a Raiffeisen Bank. A széles körben hirdetett akció lényege, hogy a szeptember eleje és október közepe között igényelt kölcsönök összegét egy játék keretei között megnyerhetjük, így hitelünket idő előtt végtörleszthetjük.

A játék feltételei egyszerűek: igényeljünk a Raiffeisen Banknál személyi kölcsönt szeptember 4. és október 20. között, majd regisztráljunk a bank külön erre a célra létrehozott honlapján. A regisztrációval egyidejűleg meg kell tippelnünk a bank által feltett kérdésre a helyes választ. Egy játékos csak egyszer, ám egyidejűleg több, még a játékból hátralévő hétre adhat le tippet. A bank hetente hirdet győztest, aki a maximum 5 millió forintos nyereményből végtörlesztheti fennálló tartozását.

Ez így elsőre persze jónak hangzik, hiszen ha szerencsénk van több millió forint is az ölünkbe hullhat. Kérdés persze, hogy erre mennyi esélyünk van? Nyilván nem sok. Ahhoz viszont, hogy pontosabban is meghatározhassuk, hogy mennyi ez a "nem sok", tudnunk kellett volna, hogy átlagosan hány személyi kölcsönt folyósít a Raiffeisen hetente. Szintén érdekelt bennünket, hogy vajon mekkora lehet az esélyünk a maximális nyeremény elvitelére, ezért azt is megpróbáltuk megtudni, hogy mekkora a bank által átlagosan kihelyezett hitelösszeg.

Az ezekre vonatkozó kérdéseinkre azonban a bank üzleti titokra hivatkozva megtagadta a válaszadást.

A bank honlapjáról azonban tudni lehet, hogy a játék első nyertese 1,4 millió forintot nyert kölcsöne visszafizetésére. A szerencsés nyertes természetesen most jól járt, de minket az érdekelt, hogy milyen hitelt kapott volna akkor, ha rosszul tippel, és nem sikerül azonnal végtörlesztenie a kölcsönét. Azt nem tudjuk, hogy a győztes milyen időtávra igényelte hitelét, így mi egy 60 hónapos futamidőt vettünk alapul, valamint 250 ezer forint alatti nettó jövedelmet feltételeztünk. Ezekkel a feltételekkel a Raiffeisennél havi 33 269 forintot fizetett volna 16,8 százalékos THM-mel rendelkező kölcsöne visszafizetéséhez.

Minket az érdekelt, hogy ez az ajánlat mennyire versenyképes a többi bank kölcsöneivel összehasonlítva. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével hamar kiderült, hogy találhatunk jobbat a Raiffeisen ajánlatánál. Például az MKB Banknál havi 29 727 forintos részletet fizetnénk a 11,47 százalékos THM-es hitelünk visszafizetésére, míg a K&H Banknál 29 739 forintot 11,21 százalékos THM mellett. Tehát havonta több mint 3500 forinttal kevesebbett kellene fizetnünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha többet keresel nettó 250 ezernél

A legtöbb banknál lényegesen jobb ajánlatot kapunk, ha a jövedelmünk meghaladja a havi nettó 250 ezer forintot. Szerettük volna megnézni, hogy ebben az esetben milyen lehetőségeink vannak a fenti paraméterek esetében - tehát továbbra is 1,4 milliós hitelösszeggel és 60 hónapos futamidővel kalkuláltunk. Így már a Raiffeisen ajánlata is versenyképesebbnek tűnik, hiszen a bank a szóban forgó jövedelem igazolása esetén 7 százalékos kamatkedvezménnyel ad kölcsönt, és további 3 százalékot, ha aktív számlahasználatunk is van a banknál. Ezekkel a kedvezményekkel havi 28 353 forintos törlesztőt kell fizetnünk 9 százalékos THM mellett. Ugyanakkor így is van olcsóbb személyi kölcsön a piacon: például a Sberbank ajánlata kedvezőbbnek tűnik 28 081 forintos törlesztővel, 7,72 százalékos THM-mel. Alig marad el ettől a CIB Bank ajánlata a maga 28 305 forintos törlesztőjével és 8,17 százalékos THM-jével.

Fontos különbség azonban, hogy a 250 ezer forintos jövedelmünk után csak akkor kapjuk meg a plusz kamatkedvezményt - és magában a tippelős játékban is csak akkor vehetünk részt -, ha a hitelt nem egy már meglévő raiffeisenes hitel kiváltására akarjuk felhasználni. Ez a kitétel fontos lehet, és nem is köti ki mindegyik bank. A K&H például szintén 250 ezres jövedelem felett nyújtja Kiemelt személyi kölcsönét, a hitel kondíciói pedig lényegében megegyeznek a Raiffeisen ajánlatával: 28 380 forintos törlesztőrészlet 9,04 százalékos THM mellett, a fenti megkötés nélkül. Nyilván ez a szempont akkor lehet fontos, ha meglévő hitelünket szeretnénk kiváltani úgy, hogy egyébként maradnánk a már megszokott bankunknál.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?