18 °C Budapest
Gigabírság: börtön várhat a kamu behajtócégek vezetőire

Gigabírság: börtön várhat a kamu behajtócégek vezetőire

2017. február 23. 12:01

Félmilliárd forint bírságot szabott ki a jogosulatlan követelésvásárlások miatt az MNB, az ügyeknél több büntetőfeljelentést is tettek. A vizsgálatok zárásaként egy-egy hazai és szlovákiai székhelyű engedély nélküli társasággal szemben intézkedett a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összességében mintegy 500 millió forint bírságot szabott ki és több büntetőeljárást kezdeményezett a most lezárult, a jogosulatlan követelésvásárló társaságok kiszorítását célzó piacfelügyeleti vizsgálatsorozata keretében. A jegybank 2015-ben több mint 400 pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra e témában, a megkapott adatok alapján pedig több ezer engedményezési ügyletet ellenőrzött.

Az ezek nyomán megindított piacfelügyeleti vizsgálatok lezárásaként számos hazai és külföldi székhelyű jogosulatlan követelésvásárlóval szemben hoztak intézkedéseket. A piacfelügyeleti eljárásokat akadályozó piaci szereplőket több ízben is eljárási bírsággal sújtoták. Az MNB már a vizsgálatokat megalapozó adatszolgáltatások időszakában vezetői körlevélben hívta fel a jogosulatlan követelésvásárlási ügyletek kapcsán a piaci szereplők figyelmét arra: a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több esztendőn át naptári évente egy követelés megvétele, illetve egy évben akár már két követelés megvásárlása is üzletszerű pénzügyi tevékenységnek minősülhet.

A vizsgálatsorozat zárásaként a ma közzétett határozataiban egyaránt 50-50 millió forintos bírságot szabtak ki a Jo(g)tanácsadó Kft.-re, illetve a szlovákiai székhelyű Yamuna s.r.o. társaságra engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt.

A vizsgálatok ezeknél a cégeknél is megállapították, hogy a társaságok üzletszerű tevékenységük keretében (azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével) vásároltak magyarországi székhelyű gazdasági társaságoktól követeléseket, noha nem rendelkeztek/rendelkeznek az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

Mindezek alapján (az engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenység miatt kiszabott piacfelügyeleti bírságok mellett) mindkét társaságnak azonnali hatállyal megtiltották a jogosulatlan tevékenység folytatását és büntetőfeljelentést tettek az illetékes nyomozó hatóságnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a vizsgálatsorozat lezárult, a jegybank a továbbiakban is folyamatosan áttekinti, hogy szükséges-e új eljárásokat indítani az esetlegesen itthon engedély nélküli tevékenységet végző piaci szereplőkkel szemben. Az eddigi vizsgálatok kapcsán célszerű felhívni a legális keretek közt működő pénzügyi intézmények figyelmét is arra: követeléseik értékesítése során minden alkalommal győződjenek meg arról, hogy a követelésvásárló valóban rendelkezik-e az ügylethez szükséges engedéllyel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
MEDIA1  |  2022. október 6. 17:30
A szélsséges megnyilvánulásairól elhíresült oldal a letiltása után egy másik Facebook-lapon kezdett...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?