7 gyanús jel, hogy nem neked való a lakásvásárlás

7 gyanús jel, hogy nem neked való a lakásvásárlás

2016. december 5. 11:31

A saját lakásba költözés életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése, ilyenkor több tízmillió forintról is szó lehet, ezért nem árt végiggondolni, hogy megéri-e nekünk a saját otthon, vagy inkább maradjunk egy bérleményben. Nyolc pontban szedtük össze, hogy mik lehetnek azok a jelek, amikor inkább érdemes lehet elvetni vagy legalábbis elhalasztani a lakásvásárlást.

"Befektetésnek is jó lesz"

Sokszor elhangzik az az érv a lakásvásárlás mellett, hogy nemcsak az otthonunkat valósítjuk meg, hanem egyben befektetésnek is jó. Akik így gondolkodnak, sokszor elfelejtik, hogy a saját otthon sokkal nagyobb felelősséggel is jár, mint egy bérlemény.

Ugyan Magyarországon nem tudunk egyelőre hosszútávú, több évtizeden átívelő lakásárakkal számolni, azonban az elmondható, hogy a lakásárak hullámzóak. Ha a hullám alján tudunk vásárolni, akkor valóban sokat kereshetünk ezzel, azonban a hullám tetején vásárolva nem biztos, hogy az inflációt meghaladó lehet a növekedésünk sok évtizedes távlatban.

Persze, ha hitelt is veszünk fel, akkor egyfajta tőkefelhalmozásként is tekinthetünk a lakásvásárlásra. Ennek ellenére, az otthonunk kiválasztásánál ne a befektetést, hanem az élhetőséget tartsuk szem előtt.

Ha új lakás vásárlásában, vagy építkezésben gondolkodunk, akkor a befektetési szempontok nem állják meg a helyüket. Ennek az oka, hogy egy újszerű lakást is jelentősen olcsóbban tudunk eladni, mint egy frissen épültet, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a saját elképzeléseink szerint lett kialakítva, az igényeink viszont nem feltétlenül egyeznek a későbbi vevő igényeivel.

Szerepelünk a KHR-ben?

Ha a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) nyilvántartásában szerepelünk, akkor aszerint kaphatunk adósbesorolást, hogy a listán a negatív vagy a pozitív adósok között vagyunk feltüntetve. A pozitív adósok között kamatkedvezményt kaphatunk, míg a negatív adósok között a hitelkérelmünket el is utasíthatják.

Ha tehát lakáshitelből oldjuk meg a vásárlást, akkor nem árt felvenni valamilyen kisebb értékű hitelt, amit pár évig késedelem nélkül fizetünk, ezzel javíthatjuk az adósbesorolásunkat.

Nem vállalunk túl nagy terhet

A jegybank szabályai szerint a törlesztőrészletünk nem haladhatja meg a nettó jövedelmünk felét (400 ezer forint felett a 60 százalékát). Ennél a szabályozásnál azonban érdemes szigorúbbnak lenni önmagunkkal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hüvelykujj-szabályként elmondható, hogy ha a havi részletek meghaladják a bevételeink 30 százalékát, akkor nagy valószínűséggel tovább nyújtózkodtunk, mint ameddig a takarónk ér.

Ezt különösen akkor érdemes betartani, ha a lakáshitelünk kamata változó, vagy nem egész futamidőre fixált. Ezt persze ellensúlyozhatjuk a hitellel párhuzamos megtakarítás indításával (pl: lakástakarék).

Van biztonsági tartalékod?

A biztonsági tartalék felépítése az elsőszámú pénzügyi cél (legalábbis annak kellene lennie), amikor munkába állunk. Enélkül viszont igen veszélyes belevágni egy több évtizedes futamidejű lakáshitelbe, mivel a munkánk elveszítése, baleset vagy betegség esetén könnyen előfordulhat, hogy az otthonunkat is elbukjuk.

Ha nincs meg az önerőnk

A lakáshitelekhez 20 százalék önerőre van szükség, ami megkerülhető, ha például egy másik ingatlant is felajánlunk fedezetként. Ha viszont nincs annyi megtakarításunk, ami az önerőhöz szükséges, akkor ezt intő jelként is felfoghatjuk, miszerint pénzügyileg nem vagyunk felkészülve egy lakás megvásárlására.

Ha máshova költöznénk

Ha tudjuk, hogy hamarosan (nagyjából a következő öt évben) máshova költözünk, akkor nem érdemes saját otthon vásárlásába kezdeni. Ez ugyanis jellemzően 15-20 évre szóló elköteleződést jelent, így akkor érdemes belevágni, ha ezen az időtávon az új otthonunkban képzeljük el az életünket. Az öt éves "szabályt" egyébként az illetékfizetési kötelezettség miatt is érdemes lehet megfogadni.

Ha nincs pénzünk felújításra

Egy használt lakásnál az állapot is fontos befolyásoló tényező. Ha meg tudjuk venni a lakást, azonban nem tudjuk azt felújítani (legalább a szükséges szintig), akkor jobb, ha elfelejtjük a saját otthont, vagy legalábbis az olcsóbb ingatlanok között keresgélünk. Új ingatlannál ez persze nem feltétel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?