7 gyanús jel, hogy nem neked való a lakásvásárlás

2016. december 5. 11:31

A saját lakásba költözés életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése, ilyenkor több tízmillió forintról is szó lehet, ezért nem árt végiggondolni, hogy megéri-e nekünk a saját otthon, vagy inkább maradjunk egy bérleményben. Nyolc pontban szedtük össze, hogy mik lehetnek azok a jelek, amikor inkább érdemes lehet elvetni vagy legalábbis elhalasztani a lakásvásárlást.

"Befektetésnek is jó lesz"

Sokszor elhangzik az az érv a lakásvásárlás mellett, hogy nemcsak az otthonunkat valósítjuk meg, hanem egyben befektetésnek is jó. Akik így gondolkodnak, sokszor elfelejtik, hogy a saját otthon sokkal nagyobb felelősséggel is jár, mint egy bérlemény.

Ugyan Magyarországon nem tudunk egyelőre hosszútávú, több évtizeden átívelő lakásárakkal számolni, azonban az elmondható, hogy a lakásárak hullámzóak. Ha a hullám alján tudunk vásárolni, akkor valóban sokat kereshetünk ezzel, azonban a hullám tetején vásárolva nem biztos, hogy az inflációt meghaladó lehet a növekedésünk sok évtizedes távlatban.

Persze, ha hitelt is veszünk fel, akkor egyfajta tőkefelhalmozásként is tekinthetünk a lakásvásárlásra. Ennek ellenére, az otthonunk kiválasztásánál ne a befektetést, hanem az élhetőséget tartsuk szem előtt.

Ha új lakás vásárlásában, vagy építkezésben gondolkodunk, akkor a befektetési szempontok nem állják meg a helyüket. Ennek az oka, hogy egy újszerű lakást is jelentősen olcsóbban tudunk eladni, mint egy frissen épültet, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a saját elképzeléseink szerint lett kialakítva, az igényeink viszont nem feltétlenül egyeznek a későbbi vevő igényeivel.

Szerepelünk a KHR-ben?

Ha a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) nyilvántartásában szerepelünk, akkor aszerint kaphatunk adósbesorolást, hogy a listán a negatív vagy a pozitív adósok között vagyunk feltüntetve. A pozitív adósok között kamatkedvezményt kaphatunk, míg a negatív adósok között a hitelkérelmünket el is utasíthatják.

Ha tehát lakáshitelből oldjuk meg a vásárlást, akkor nem árt felvenni valamilyen kisebb értékű hitelt, amit pár évig késedelem nélkül fizetünk, ezzel javíthatjuk az adósbesorolásunkat.

Nem vállalunk túl nagy terhet

A jegybank szabályai szerint a törlesztőrészletünk nem haladhatja meg a nettó jövedelmünk felét (400 ezer forint felett a 60 százalékát). Ennél a szabályozásnál azonban érdemes szigorúbbnak lenni önmagunkkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hüvelykujj-szabályként elmondható, hogy ha a havi részletek meghaladják a bevételeink 30 százalékát, akkor nagy valószínűséggel tovább nyújtózkodtunk, mint ameddig a takarónk ér.

Ezt különösen akkor érdemes betartani, ha a lakáshitelünk kamata változó, vagy nem egész futamidőre fixált. Ezt persze ellensúlyozhatjuk a hitellel párhuzamos megtakarítás indításával (pl: lakástakarék).

Van biztonsági tartalékod?

A biztonsági tartalék felépítése az elsőszámú pénzügyi cél (legalábbis annak kellene lennie), amikor munkába állunk. Enélkül viszont igen veszélyes belevágni egy több évtizedes futamidejű lakáshitelbe, mivel a munkánk elveszítése, baleset vagy betegség esetén könnyen előfordulhat, hogy az otthonunkat is elbukjuk.

Ha nincs meg az önerőnk

A lakáshitelekhez 20 százalék önerőre van szükség, ami megkerülhető, ha például egy másik ingatlant is felajánlunk fedezetként. Ha viszont nincs annyi megtakarításunk, ami az önerőhöz szükséges, akkor ezt intő jelként is felfoghatjuk, miszerint pénzügyileg nem vagyunk felkészülve egy lakás megvásárlására.

Ha máshova költöznénk

Ha tudjuk, hogy hamarosan (nagyjából a következő öt évben) máshova költözünk, akkor nem érdemes saját otthon vásárlásába kezdeni. Ez ugyanis jellemzően 15-20 évre szóló elköteleződést jelent, így akkor érdemes belevágni, ha ezen az időtávon az új otthonunkban képzeljük el az életünket. Az öt éves "szabályt" egyébként az illetékfizetési kötelezettség miatt is érdemes lehet megfogadni.

Ha nincs pénzünk felújításra

Egy használt lakásnál az állapot is fontos befolyásoló tényező. Ha meg tudjuk venni a lakást, azonban nem tudjuk azt felújítani (legalább a szükséges szintig), akkor jobb, ha elfelejtjük a saját otthont, vagy legalábbis az olcsóbb ingatlanok között keresgélünk. Új ingatlannál ez persze nem feltétel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem