29 °C Budapest
Totális csőd? Elkaszálták a devizahiteles lakóparkot

Totális csőd? Elkaszálták a devizahiteles lakóparkot

2016. október 18. 17:30

Egy friss jogszabály elkaszálta az ócsai devizahiteles lakópark további fejlesztését. Eredetileg 500 házat akartak ide felhúzni, végül csak 80 ingatlan épült meg - írja a Napi.hu.

Hatályon kívül helyzete a kormány 2011-es határozatát a devizahitelesek megsegítését célzó szociális családiház-építési programról - derül ki a Magyar Közlönyből.

A programra Ócsát találták a legalkalmasabbnak, ahol a most hatályon kívül helyezett kormányhatározat szerint minimum 66 hektáron, több ütemben összesen 500 házat, ebből az első ütemben 80 családi házat terveztek felhúzni. Szó volt emellett intézményi bővítésről is, de végül mindössze az első ütem fejeződött be, 80 ház épült fel.

Nehezen telt meg

A lakópark a bedőlt devizahitelesek lakásproblémáinak megoldására életre hívott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) kezelésébe került, az első szerződést 2013. május 29-én írták alá, az első lakók 2013 nyarán költözhettek. A 80 lakás azonban igencsak lassan népesült be, eleinte a pályázati feltételek bizonyultak túl szigorúnak, azonban a lazítások után sem kapkodtak a potenciális bérlők azért, hogy egy lakott településtől öt kilométerre lévő telepre költözzenek, ahol a busz is csak napi kétszer áll.

A több ütemben zajló pályáztatás eredményeként 2014. novemberre végül mind a 79 ház bérletére határozatlan idejű bérleti szerződést kötött a NET Zrt. Egy házat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ingyenes használatra kapott- tájékoztatta lapunkat az eszközkezelő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pályázati nyertesekkel határozatlan idejű bérleti szerződést kötöttek, tehát amíg a bérlők és a velük jogszerűen együttlakók az abban foglalt feltételeket, kötelezettségeket teljesítik, addig az ingatlant bérleti díj ellenében használhatják. A bérleti jog a bérlő halála esetén örökölhető. A bérlők köre nagyjából fix, de időről időre történhetnek változások. Egy család döntött eddig úgy, hogy felmondja a bérleti szerződést és más településre költözik. A szerződést felmondhatja a bérlő, de a bérbeadó is a feltételek nem teljesítése esetén.

Az első bérlők beköltözését követően a lakóparkban eddig összesen kettő megüresedett házra írt ki a NET Zrt. pályázatot. Mindkettő sikeresen zárult, az egyik nyertes bérlő már bent lakik, míg a másikkal a szerződéskötés folyamatban van. Jelenleg egy ingatlan üres, melyet szükséges felújítások után pályázat útján fog a NET Zrt. hasznosítani. A lakópark jelenleg mintegy 350 lakójának több mint fele kiskorú gyermek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?