Milliókat is bukhatsz, ha tovább halogatod a lakásfelújítást

Milliókat is bukhatsz, ha tovább halogatod a lakásfelújítást

2016. október 6. 05:33

Teljesen mindegy, hogy mit szeretnél megcsináltatni a lakáson, hogy vízvezeték-szerelőt keresel, vagy teljeskörű felújításhoz brigádot, biztos, hogy rengeteg idő és energia lesz, mire jó szakembert találsz. Feltéve, ha találsz. Mutatjuk, miért érdemes mégis belevágnod.

Hónapok óta folyamatosan halljuk és olvassuk, hogy mekkora a munkaerőhiány az országban, nincs elég munkavállaló a kereskedelemben, a mezőgazdaságban, a gyárakban, és ez alól sajnos az építőipar sem kivétel. Már egy kisebb lakás felújítási munkáinál is mindenki saját bőrén érezheti a szakemberhiányt.

Emellett rengeteg rémhír (de nem feltétlenül alaptalan) terjed az interneten, hogy lelépett az előleggel a vállalkozó, félkész állapotban hagyták a lakást, rossz munkát végeztek, és még lehetne sorolni. De hogyan lehet jó szakembert találni, és milyen óradíjakra és határidőkre számítsunk?

A területileg illetékes iparkamarában regisztrált vállalkozók közül érdemes választani, és legalább kettőtől kérjen árajánlatot, aki lakásfelújítást tervez. Emellett minden esetben írjanak szerződést, ami tartalmazza, hogy mi a szakmai feladat, mennyibe kerül annak elvégzése, milyen határidőt, és fél-, vagy egyéves garanciát vállal a kivitelező. Rengeteg kellemetlenségtől megkímélheti így magát az ember

- mondta a Pénzcentrumnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Ne az alapján dönts tehát, hogy ki tud azonnal hozzákezdeni a munkálatokhoz. A jó szakemberek nem ülnek és várakoznak arra, hogy hátha megcsörren a telefon, és valaki végre felkéri őket. Hetekre, vagy akár hónapokra előre le vannak kötve, éppen ezért már

jóval a felújítás kezdete előtt keress szakembert, a csempét később is ráérsz kiválasztani.

Nyugodtan kérj referenciát, kérdezd meg, hogy legutóbb hol, vagy min dolgozott, és meg lehet-e nézni. Légy körültekintő, szánd rá az időt a jó szakember kiválasztására.

A piszkos anyagiak

Minden felújításnál két dologért fizetsz, az egyik az anyag, a másik a munkadíj. Ezt a kettőt nem szabad összemosni. Egy tisztességes vállalkozó minimális rezsióradíja 2550 forint. Ez az alsó határ, ha ennél olcsóbban vállalja el a munkát, ott valami sántít. Általában viszont a 3500-3600 forintos óradíjért dolgoznak a jó szakemberek. Ha a vállalás értékének a jelentős részét előre elkéri a vállalkozó, az igen beszédes lehet, és gyanakodj, mert sokat elárul a cégről, ha pénzügyileg nem stabil.

Akár hitelből is...

A lakástulajdonosok harmada rendszeresen, nagyjából öt évente végez felújítási munkákat egy idei felmérés szerint, és a felújítóknak több mint a harmada hitelből renovál. Aki nem rendelkezik a felújításhoz szükséges megtakarítással, azok személyi kölcsönből, szabad felhasználású hitelekből finanszírozzák a családi beruházást. A személyi kölcsönök aránya 14 százalék. Emellett egyre elterjedtebb, hogy lakástakarék-pénztárban összegyűjtött megtakarításból fedezik a felújítás önrészét.

Fontos kiemelni, hogy személyi kölcsönből történő finanszírozás esetén gyorsabban megvalósítható az alapanyagok beszerzése, illetve a munkálatok árának fedezése, mintha a lakástakarék-pénztárban lévő megtakarításainkhoz szeretnénk hozzáférni vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelnénk.

Míg a lakástakarék-pénztári kifizetés ideje hosszabb időt vehet igénybe, a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében pedig hosszabb a bírálati idő és a szükséges dokumentumok beszerzése, addig akár 3 munkanap alatt is hozzájuthatunk a személyi kölcsön hitelösszegéhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a könnyű és gyors hozzáférésnél fontosabb a kamat mértéke, akkor érdemes elgondolkodni a jelzálogfedezet mellett igényelhető hitelek felvételében. Mert bár a jelzálogjog bejegyzése miatt kicsivel körülményesebb és lassabb az átfutása, de a kamat jóval kedvezőbb, ez az előny a havi törlesztőrészlet mértékében egyértelműen visszaköszön.

A jelzáloghitelnél ugyan több induló költség is felmerülhet, hiszen fel kell becsültetni az adott ingatlant, amire hitelt szeretnénk felvenni, valamint a kölcsönszerződést közjegyzői közokiratba is kell foglalni. Több bank azonban különböző akciókat hirdet meg ezen díjak elengedésére.

Zsebbe olcsóbb?

Ha nem írsz szerződést, nem kérsz számlát, akkor megspórolhatod a 27 százalékos áfát, de ér ekkora kockázatot? Az esetek 80 százalékában - ha hatósági engedélyhez nem kötött a kivitelezési munka - akkor szóbeli megállapodással bízzák meg a szakembert. Ez később viszont sokkal többe kerülhet, hiszen nincs semmi a kezedben, és nem tudsz mire hivatkozni, ha minőségbeli kifogásaid vannak, esetleg valami félreértés történt, vagy garanciális javítást szeretnél. Ha mindezt összeadod, jóval nagyobbat bukhatsz, mintha kifizetted volna az áfát is.

Egyre drágább lesz

Az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány jórészt amiatt alakult ki, hogy az elmúlt 8 évben az ágazatban kisebb mértékben tudtak csak árat emelni, mint amekkora az infláció volt. A lakásépítők és felújítók a válság miatt a piacuk 75 százalékát elvesztették, a környező országokban viszont bővült az építőipar, és elszívta a jó magyar szakembereket

- mondta Koji László.

Hozzátette: ma egy vállalkozó legfeljebb havi 150-200 ezer forintot tud fizetni a dolgozójának, és amíg ezt nem éri el a 250-300 ezer forintot, addig nem lehet megállítani az elvándorlást. Véleménye szerint az iparban nagy átrendeződés lesz, hatékonyabban kell dolgozni, és meg kell fizetni a jó szakmunkásokat.

Komoly hiány mutatkozik a piacon a megbízható mesteremberekből, egyre kevesebb a jó munkaerő. Ez kezdi felvinni a munkadíjakat az itthon maradó szakemberek javára, a válság vége óta. A jó szakemberek egy része, akik úgy érezték, nem boldogulnak itthon, elvándorolt külföldre - főleg Ausztriába és Németországba. A referenciákkal rendelkező mesteremberek jó előre be vannak munkával táblázva. A válság legnagyobb mértékben az építőipart érintette, az iparág kiszámíthatatlansága miatt mostanában nem divat, hogy az építőipar felé tereljék gyermekeiket a szülők, így tanoncokat is rendkívül nehéz találni

- mondta el a Pénzcentrumnak Mezőcsáti László, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. értékesítési igazgatója.

Mindezt figyelembe véve arra kell számítani, hogy egyre drágábban dolgoznak majd a szakemberek, tehát érdemes minél előbb belevágni a lakás felújításába. A másik ok, amiért nem érdemes halogatni:

minél előbb korszerűsíted az otthonodat, annál hamarabb elkezdi a megtérülést is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 30. 18:20
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács j...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?