16 °C Budapest

Tömegeket húznak csőbe a magyar bankok: nem szégyellik magukat?

Pénzcentrum
2016. július 21. 06:06

A személyi kölcsönök reklámjai sokszor olyan célra ajánlanak hitelt, amire egyrészt találhatnánk jobb terméket is a bankok kínálatában, másrészt egyértelműen luxusberuházásnak minősül. Ahhoz persze kétség sem férhet, hogy a hitelintézetek megfelelnek a törvényi szabályozásnak, azonban az minimum erkölcsi aggályokat vet fel, hogy célszerű-e átlag magyar családokat erejükön felüli hitelfelvételre sarkallni. Szerinted etikusan járnak el a magyar bankok? Cikkünk végén szavazás!

Habár a személyi kölcsönök rengeteg, főként váratlan élethelyzetben (pl: elromlott háztartási gép cseréje) nyújthatnak tökéletes megoldást egy család pénzügyi problémáinak áthidalására, azonban a hitelintézetek tévéreklámjaiban gyakran előfordul, hogy

  • rossz hitelcélra ajánlják a személyi kölcsönt (pl: lakásfelújítás, autóvásárlás), vagy
  • a magyar családok pénztárcájához aligha illeszkedő luxusberuházásokra (álomesküvő, álomutazás) sarkallják az ügyfeleket.

Ez vajon tisztességes?

A fogyasztókkal szembeni kereskedelmi gyakorlatról szóló törvény foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a reklámok esetében mi megengedett, és mi az, amit nem lehet a hirdetésekben elmondani, bemutatni.

A törvény többek között tisztességtelennek minősíti a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot, vagyis pl. egy olyan reklámot, amely valótlan információt tartalmaz, vagy valós tényt oly módon jelenít meg, hogy megtéveszti vagy arra alkalmas, hogy megtévessze a fogyasztót a termék vagy szolgáltatás törvényben felsorolt lényeges tulajdonságait illetően, és ezáltal a fogyasztót olyan döntés meghozatalára készteti, amit egyébként nem hozott volna meg

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az általunk látott reklámokban nem találunk valótlan információkat, így ebből a szempontból megfelelnek a törvényeknek.

Ami viszont már kevésbé egyértelmű, hogy a fogyasztót vajon olyan döntés meghozatalára készteti-e, amit a reklám megnézése nélkül nem hozott volna meg. Meg kell jegyezni, hogy a reklámok célja a fogyasztói ismeretek átadása mellett az adott cég (jelen esetben hitelnyújtó) termékének promótálása, reklámozása is, illetve, hogy őket válasszuk más szolgáltatók helyett. Azt viszont érdemes ehhez hozzátenni, hogy a törvény kimondja azt is, hogy

  • A reklámozás szabályosságának megítélése során körültekintéssel eljáró fogyasztót kell figyelembe venni, és
  • A túlzó, vagy szó szerint értendő kijelentések alkalmazása nem tekinthető a fogyasztói magatartás torzítására alkalmasnak.

Nemcsak a törvény foglalkozik azonban a tisztességes reklámozással, a felügyelet 1/2011-es ajánlása szerint ugyanis:

A hitelnyújtóknak törekedniük kell arra, hogy a fogyasztó tényleges igényeit, körülményeit, és pénzügyi ismereteit mérlegelve a fogyasztó számára leginkább megfelelő, hosszútávon is vállalható szolgáltatást kínáljanak

- tette hozzá az MNB. Eszerint tehát nem lehet olyan terméket eladni, amit az adós nem tud törleszteni, ez viszont már inkább a hitelbírálatnál dől el, így az országos reklámoknál ezt kevésbé kell figyelembe venni.

Mit mondanak a bankok?

Természetesen a bankokat is megkérdeztük arról, hogy miért ajánlanak például autócserére személyi kölcsönt vagy miért reklámoznak álomesküvőre felvehető hitelt.

Az, hogy van-e jobb termék a személyi kölcsönnél egy adott hitelcél megvalósítására, nagymértékben függ az ügyfél aktuális helyzetétől, hitelcéljától és anyagi körülményeitől. A reklám csak egy megoldási alternatívát kínál, viszont egyik reklám sem sugallja, hogy ne léteznének egyéb megoldások egy adott élethelyzet kezelésére

 - áll a Budapest Bank válaszában.

Ez alapján láthatjuk, hogy a reklámokban kínált terméknél előfordulhat, hogy találunk jobbat, ez csupán egy megoldási lehetőséget kínál, amivel nem feltétlenül kell élnie az ügyfeleknek. Nem feltétlenül elvárható, hogy a tévénéző ismerje a bankok termékpalettáját, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy

A banki termékek, és szolgáltatások jóval összetettebbek annál, hogy egy percben, vagy egy plakáton részletesen, mindenre kiterjedően ki lehetne őket fejteni

- fejtette ki a Sberbank.

Reklámjainkban, szezonhoz kötötten, általánosságban jelenik meg egy-egy ötlet a kölcsön felhasználási lehetőségei közül. Bizonyos élethelyzetekben a személyi kölcsönök más pénzügyi termékekhez mért rugalmassága komoly előnyt jelent

 - mondta a Provident.

A CIB fontosnak tartotta kiemelni, hogy a reklámok a törvényeknek megfelelőek, azokkal összhangban kerültek kialakításra, ráadásul náluk az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) előzetes véleményezésén is átesnek a hirdetések, illetve az ÖRT etikai útmutatása nyomán készülnek a reklámok. Ez egyébként a megnézett hitelezőkről (és egyéb bankokról is) általánosan elmondható, vagyis nehezen találunk olyan tévéreklámot, amely szembemenne a szabályokkal. Az OTP azt emelte ki, hogy fokozottan figyelnek arra, hogy az ügyfeleik ne adósodjanak el túlzott mértékben.

Vajon tényleg jó ez így?

A reklámok gyakran ajánlanak olyan célra személyi kölcsönt, amelyre nem lenne célszerű hitelt felvenni, azonban mivel a magyarok szeretnek nagy lábon élni, ezért akár több éven át tartó terhet is a nyakukba vesznek. A bankok a törvények nyújtotta kereteket betartva elégítik ki ezt az igényt. Ilyenkor viszont felmerül az, hogy egy ilyen piaci anomáliát a szabályozó miért nem próbál egészségesebb mederbe terelni.

Nyilvánvalóan nem írható elő, hogy egy szabad felhasználású terméket adott célra nem lehet fordítni, hiszen ezeknek a termékeknek kifejezetten ez az előnye. Ennek ellenére akár a minisztérium, akár a felügyelet részéről lehetne állásfoglalást kiadni arról, hogy adott hitelterméket nem ajánlják bizonyos célokra. Egy pénzügyi erőnkön felül vállalt luxusutazás ugyanis már azt jelentheti sokaknál, hogy tovább nyújtózkodnak, mint a takarójuk ér.

Elsősorban lakáscélra vagy autóra felvett személyi hitel esetén beszélhetünk arról, hogy nem feltétlenül a legjobb terméket választottuk magunknak. A lakáshitelek jellemzően 3 millió forinttól érhetők el és az ingatlant jelzálogként kell felajánlani. Ezért cserébe jelentősen kevesebb kamatot kell fizetnünk a banknak, viszont sokan nem szeretnék, vagy nem tudják bejegyeztetni a jelzálogot, számukra célszerű lehet személyi kölcsönt igényelni. Nagyobb összegnél viszont sokkal jobban járhatunk lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel felvételével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az autóvásárlásra viszont több pénzintézet is reklámozza a személyi kölcsönt, pedig a mostanra széleskörűen elterjedt autólízingek sokszor kedvezőbbek ennél. Ami miatt viszont van értelme személyi kölcsönt felvenni autóra, hogy lízingnél csak a futamidő végén lesz miénk a jármű, míg ha hitelből fizetjük ki, akkor azonnal a nevünkre kerül.

Nézzünk néhány példát!

A Budapest Bank jelenleg futó reklámja gyereknevelésre, illetve felújításra ajánlja a személyi kölcsönt:

Az Erste jelenleg futó reklámjai álomesküvőre és luxusnyaralásra ajánlják a termékeket:

Egy másik bejátszásban pedig autócserére és lakásfelújításra buzdítanak hitel segítségével:

Az OTP egy esküvő vagy egy álom megvalósítását helyezi előtérbe:

Egy másik reklámban pedig a váratlan helyzetekre hívják fel a figyelmet:

A CIB felújításra, illetve lakáscélra ajánlja a személyi kölcsönét:

Kifejezetten autó vásárlásra ajánlják a hitelt a Cetelem reklámjában:

A Cofidis lakáscélra ajánlja kölcsönét:

De olyan reklámjuk is van, amit tanulás kifizetésére ajánlanak:

A Providentnél nyaralásra adnának szabad felhasználású hitelt:

Persze olyan is akad, ahol nem határoznak meg konkrét célt, ilyen a Sberbank reklámja:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm