4 °C Budapest
Többmilliós luxusutazásra ment a zenetévé műsorvezetője

Többmilliós luxusutazásra ment a zenetévé műsorvezetője

2016. június 20. 17:32

Iszak Eszti a Fülöp-szigeteken nyaralt Dobrády Ákossal, ahol felfedezték a helyi gasztronómiát és a kivételes tájat. Ehhez viszont mélyen a zsebükbe kellett nyúlni, egy ilyen luxusutazás ugyanis 1 millió forintba is kerülhet fejenként. Sokan hitelt vesznek fel azért, hogy ilyen különleges helyekre eljussanak, de nem mindegy, hogy milyen kölcsönt választunk, ha nem figyelünk, könnyen ráfázhatunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Fülöp-szigetek népszerű célpont a turisták körében, nemrég ide látogatott Iszak Eszter és Dobrády Ákos is. A szigetek sokszínűsége és a kiváló gasztronómia fogta meg őket az országban - írja a Hot! magazin.

Mennyibe kerül egy ilyen luxusnyaralás?

Ha körülnézünk az utazási irodák ajánlatai között, akkor azt láthatjuk, hogy egy fülöp-szigeteki nyaralás nagyjából fejenként 1 millió forintba kerül, vagyis két főre 2 millió forintba is kerülhet egy két hetes út. Ezt persze az átlag magyarok gyakorlatilag nem tudnak kigazdálkodni egy év alatt sem, viszont mivel sokan vágynak az egzotikus nyaralásra, ezért akár hitelt is felvesznek azért, hogy elutazhassanak.

Ilyenkor viszont előfordul, hogy nem indokolt a hitelfelvétel és később ez akár ahhoz is vezethet, hogy a szerződést a bank felmondja és követeléskezelőhöz fordul. Egy 2 millió forintos, 5 éves futamidejű személyi kölcsön havi törlesztőrészlete 42 ezer forint körül alakul. Ezt öt éven keresztül fizetve 2,55 millió forintot törleszthetünk vissza a banknak, vagyis a hitel teljes költsége 550 ezer forint körül alakul.

Hogyan faraghatunk a költségekből?

Ha a hitel felvételekor a biztonság az elsődleges szempont, akkor válasszunk olyan kölcsönt, ami a teljes futamidő alatt rögzített, így a törlesztőrészletünk kamatemelkedés miatt nem nőhet, igaz, nem is csökkenhet, ha kamatcsökkentés van. A biztonságért cserébe egyébként ezek a hitelek valamivel drágábban vehetők fel, de ettől függetlenül erre megérheti rászánni a plusz pénzt.

A kamatokon egyébként úgy faraghatunk, ha több ajánlatot is kérünk, a bankok között ugyanis jelentős eltérések lehetnek. A pénzintézetek is eltérő költségszerkezettel dolgoznak, így egyes helyeken a fix költségek magasabbak lehetnek. Általában nagyobb hitelösszegnél járhatunk jól a magasabb fix költségű, alacsony kamatozású termékeknél, relatív alacsony hitelösszegnél viszont az alacsonyabb fix költségű, de cserébe magasabb kamatú termék lehet a nyerő. Persze a legjobban akkor járunk, ha mind a kamat, mind a fix költség alacsony.

Választhatunk más úti célt is

Ha tengerparti nyaralásra vágyunk, akkor Európában is találhatunk kivételes helyeket, ezek előnye egyébként, hogy sokkal gyorsabban megközelíthetőek egyben. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben kiszámoltuk, Görögországba már a fenti költségek tizedéből is elutazhatunk, de Olaszországban és Horvátországban is találhatunk kiváló, olcsó nyaralóhelyeket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35