Matolcsy jóindulatán múlik, mennyit kapnak ajándékba a családok

Matolcsy jóindulatán múlik, mennyit kapnak ajándékba a családok

Pénzcentrum
2016. április 28. 05:49

Az alacsony kamatok alapján mindenkinek megérné hitelt felvenni, azonban a törlesztőrészletek valódi értékét nem csak ez befolyásolja. Most ugyan nulla az infláció, azonban hosszútávon, növekvő inflációs környezetben nemcsak a pénzünk értéke, hanem a tartozásunk és a fizetett kamatok reálértéke is alacsonyabb lesz. Ha változatlan kamatokkal számolunk, akkor az sem kizárt, hogy a futamidő végére a törlesztőrészletünk közel a felére esik vissza.

Az alacsony kamatok jó alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy hitelt vegyünk fel, azonban nem ez az egyetlen mutató, ami segíthet abban, hogy alacsony legyen a törlesztőrészletünk. Az inflációnak köszönhetően ugyanis a tartozásunk és a tölresztőrészletünk reálértéke is csökkenhet.

Mennyit számít az infláció?

Az elmúlt két évben az infláció gyakorlatilag nulla volt, ezért a hiteltartozások reálértéke sem csökkent ennek köszönhetően. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hosszútávú inflációs célja három százalék, az elmúlt 15 év átlagos pénzromlása pedig 4,48 százalék volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Ha egy 10 millió forint összegű, 15 éves hitelt veszünk példának, a kezdeti törlesztőrészletünk (5 százalékos kamattal számolva) 79 ezer forint lesz.

Ha a három százalékos inflációs céllal számolunk, akkor a 15. évben 52 ezer forint lesz a részletek reálértéke, míg 4,48 százalékos inflációval 43 ezer forintra (vagyis 54 százalékára) csökken a törlesztő reálértéke.

Ez azért számít igazán alacsonynak, mert ha kamatmentes kölcsönt vennénk fel, akkor annak 55,5 ezer forint lenne a törlesztőrészlete (persze a reálérték itt is csökkenne).

A teljes visszafizetett összeget is érdemes megnézni, ha infláció nélkül számolunk, akkor a fenti példánál maradva 14,2 millió forintot törleszthetünk vissza.

Három százalékos pénzromlással már 11,7 millióra, 4,48 százalékos infláció mellett pedig 10,7 millió forintra csökken a teljes visszafizetett összeg reálértéke.

Ez utóbbi egyébként nem sokkal több, mint az eredetileg felvett, 10 millió forint, vagyis reálértéken számolva az összes fizetett kamat mindössze 700 ezer forint, ami sokkal kedvezőbben hangzik, mint a ténylegesen kifizetett, 4,2 millió forintos kamat. A kettő különbözete azért lehet ilyen jelentős, mert nemcsak a kamat, hanem a tőketartozásunk reálértéke is csökken az inflációnak köszönhetően.

A hosszú futamidejű kölcsönöknél nem árt azzal is számolni, hogy a kamatszint megváltozik, a jegybanki alapkamat szintjét ugyanis Matolcsy György csupán 2017 végéig garantálta. Ezután viszont borítékolható, hogy a nemzetközi környezet miatt megemelik az irányadó rátát. Ha az alapkamat átlagos szintjére emelkedik, akkor a hitelkamat is követheti azt (kivéve, ha fixált kölcsönünk van).

Ez azt jelenti, hogy a jegybank által megállapított, mostani 5 százalékos átlagos hitelkamat akár megduplázódhat, így a törlesztőrészlet is (a fenti példával számolva) 28 ezer forinttal nőhet.

Az infláció viszont tompíthat ezen a növekedésen is, egy ekkora ugrás után a havi részletünk 71 ezer forint lehet a futamidő utolsó évében három százalékos infláció mellett, míg 58 ezer forint 4,48 százalékos pénzromlással számolva.

Minden hitelnél ilyen jól járunk?

A hosszú távra felvett kölcsönöknél elég valószínű, hogy az infláció hatása kedvező lesz számunkra, ez viszont sokkal kevésbé kiszámítható a rövid, legfeljebb néhány évre felvett hiteleknél:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Az infláció kevésbé kiszámítható rövidtávon,
  • A csökkenés a "kamatos kamat hatás" miatt kevésbé jelentős.

Három százalékos pénzromlásnál a kezdeti törlesztőnk 94 százalékát fizethetjük, míg 4,48 százalékos inflációval számolva 91 százalékára csökkenhet a havi részletünk a kezdeti fizetendőhöz képest. Persze ez is valamivel könnyebbé teszi a hitelünk visszafizetését, azonban igazán sokat nem számít.

Ha három éves futamidővel, 10 százalékos kamattal és 1 millió forint hitelösszeggel kalkulálunk, akkor a teljes visszafizetendő reálértéken csupán 33,5, illetve 53 ezer forinttal csökken a három és a 4,48 százalékos inflációval számolva.

Most akkor vegyünk fel hitelt vagy sem?

A hitelfelvétel felelős döntés, emiatt pedig nem érdemes csak azért eladósodni, mert "most megéri", a hitelek azonban segíthetnek rövidebb vagy hosszabb távú terveink megvalósításában. Ha a rövidebb és hosszabb távú kölcsönök (tervek) között választani kell, akkor ezek jellemzőinek figyelembe vételével hozzuk meg a döntésünket.

A lakáshiteleknél szinte biztos, hogy jól járunk, hiszen az infláció növelése jelenleg az MNB céljai között is szerepel. A helyzetet tovább javíthatja, ha előrelátóan fixált terméket választunk, hiszen 2018-ban valószínűleg lesz kamatemelés, ennek köszönhetően pedig a hitelünk többségét magasabb kamat mellett fizethetjük vissza.

Más a helyzet a rövidebb futamidőnél, itt ugyanis megérheti változó kamatozású terméket választani, hiszen még közel két évig alacsonyak maradhatnak a kamatok. Az infláció azonban nem nekünk dolgozik, ha ezeket a hiteleket vesszük fel, ezt a törlesztőrészlet könnyítő hatást nem érdemes várni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MEDIA1  |  2022. június 29. 18:04
A kormánypárti médiaholding lapjai holnap jelennek meg utoljára. Elbocsátásokra is sor kerül a Media...
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?