13 °C Budapest

Téged is sokkolhat a bankod: ezzel biztosan nem számolhatsz, ha örököltél

Pénzcentrum
2016. április 21. 14:20

A hagyatéki tárgyalás után sokan azzal szembesülnek, hogy a testvériesen elosztott ingatlanokkal nem tudnak mit kezdeni, így valaki kivásárolná a többieket a lakásból. Erre azonban nem minden hitel alkalmas, ráadásul néhány plusz szabálynak is meg kell felelni egyes bankoknál.

Főleg öröklés után fordul elő, hogy közeli hozzátartozóknak közös ingatlan tulajdonuk lesz. A közjegyzőnél lehetőség van ennek rendezésére, azonban még így is gyakran előfordul, hogy nem sikerül megállapodni, vagy esetleg évekkel később rendezik a helyzetet. Kevesen engedhetik meg maguknak azt, hogy készpénzből kifizessék a testvérüket, kölcsönt viszont már sokan felvennének erre.

Nem minden hitel jó erre

A lakáshiteleknek több fajtája is létezik, azonban nem mindegyik alkalmas arra, hogy közvetlen hozzátartozótól vásároljunk ingatlanrészt.

Állami támogatott hitel esetén a hatályos jogszabályok alapján az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Ptk. szerinti hozzátartozói

- mondta a Pénzcentrum kérdésére az OTP.

Ez azt jelenti, hogy közeli hozzátartozótól vásárláskor nem kapunk támogatott lakáskölcsönt, ha testvérünktől, vagy egyenes ágú felmenőnktől vagy leszármazottunktól vásárolunk ingatlant. A piaci kamatozású lakáshitelek jelenleg azonban olcsóbbak, mint a kamattámogatott kölcsönök, így a legtöbben egyébként is a piaci termékeket választják.

Különbség van a hitelezésben akkor, ha már részben tulajdonosa vagyunk egy ingatlannak és megvásárolni kívánjuk más résztulajdonát, és ezzel 100 százalékban válunk tulajdonossá, vagy pedig a megvásárolt tulajdonrésszel sem válunk egyedüli tulajdonosokká

 - teszi hozzá az Erste. Emellett viszont van több kitétel, amivel nem árt tisztában lenni:

  • A kivásárolt tulajdonosnak ne maradjon meg tulajdoni hányada az ingatlanban.
  • Az összes tulajdonost zálogkötelezettként be kell vonni az ügyletbe.
  • Ugyanazon ingatlanban tulajdoni hányadot eladni kívánó személy tulajdonjogának, illetve a vevő meglévő tulajdoni hányadának az ingatlan-nyilvántartásban már bejegyezve kell lennie.
  • Házastársak közös tulajdonának megszüntetése vagyonjogi szerződéssel esetében egyértelműen meg kell határozni, hogy a banktól kölcsönt felvevő házastárs mekkora tulajdoni hányadot vált meg (vásárol meg), és az így megváltott tulajdoni hányadnak mekkora az ellenértéke (vételára). A házasság felbontása iránti kereset a bíróság felé igazoltan benyújtásra került. Házastársak esetén tehát a vagyonjogi megállapodás önmagában nem elegendő.
  • Élettársak között csak az élettársi közösség végleges megszűnésére vonatkozó, legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt vagyonjogi megállapodás bemutatása szükséges.

Ezek az általános szabályok a legtöbb banknál azonosak, de a K&H például nem alkalmaz egységes szabályokat, kérdésünkre így feleltek:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden kérelmet egyedileg bírálunk el, a hitelkérelem teljes körű benyújtását követően tudjuk megállapítani a tranzakció finanszírozhatóságát.

Ha tehát kivásárlásra szeretnénk hitelt felvenni, akkor nem kell elkeserednünk, ha az egyik bank elutasítja az ajánlatunkat, ugyanis eltérőek lehetnek a szabályok, persze ilyenkor a kamattámogatott termékekről minden esetben le kell mondanunk.

Mi a helyzet a vállalkozástól vett lakással?

Ha a saját vállalkozásunktól szeretnénk megvenni az ingatlant, akkor a kamattámogatott kölcsönökre vonatkozó szabállyal kell számolnunk. Ezen felül azonban nem szembesülünk megkötésekkel, a piaci kamatozású hiteleket a szokásos feltételekkel vehetjük fel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
MEDIA1  |  2024. április 18. 11:52
A Media1 információi szerint megszűnik a Comedy Central Family nevű televíziós csatorna.
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem