Ezek az autóhitelesek járhatnak jól: itt vannak a számok

Pénzcentrum
2015. december 2. 11:08

A bankok kedden váltották át a deviza alapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket, és az értesítőket hamarosan kézhez kapják az adósok. A korábbi forintosítás kötelező volt, míg a mostani átváltásról dönthetnek az adósok, kérik a forintosítást, vagy maradnak devizahitelesek. Mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Kedden indult a deviza alapú autóhitelek és személyi kölcsönök leveleinek kiküldése, ezzel a harmadik elszámolási időszak is megkezdődött (az első a devizahitelek elszámolása volt tavasszal, a második a forinthitelek és a devizában fizetett devizahitelek elszámolása volt nyáron). Ugyan ezekkel a devizahitelesekkel is elszámoltak tavasszal, viszont a kölcsöneik nem kerültek forintosításra, ez fog most megtörténni.

Miért jó, hogy forintosíthatnak az adósok?

Az elszámolás a múltat rendezte, a forintosítás pedig a jövőben segíthet az adósoknak

 - mondta el Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. 242 ezer adós kölcsönét válthatják most át, nekik az alábbiakban segíthet a forintosítás:

  • Eltűnik az árfolyamkockázat,
  • Az átváltás kedvezményes árfolyamon történik, csökken a tőketartozás.

Az átváltással a hitelek árfolyamkockázata megszűnik, a kamatkockázata pedig módosul. Ez azt jelenti, hogy a kamatok ezentúl a deviza (pl: 3 hónapos CHF LIBOR, vagyis a svájci frank) bankközi kamatlába helyett a 3 hónapos BUBOR-hoz lesz kötve. Ennek köszönhetően tehát a magyar kamatok alapján nőhet vagy csökkenhet a kamatláb.

Az átváltás a 2015 augusztus 19-én érvényes árfolyamon fog történni, azonban ebből kedvezményeket kapnak az adósok, így a tényleges forintosítás 256,47 forintos svájci frank és 309 forintos euró árfolyamon történik, ennek köszönhetően a novemberi tartozás csökkenhet. A most átváltásra kerülő kölcsönök túlnyomó többsége egyébként svájci frank alapú.

Nézzünk két példát az átváltásra!

Példáinkban 2009 januárjában 2 millió forintot veszünk fel, 8 éves futamidő mellet. A svájci frank árfolyam ekkor 196 forint körül alakult. Az első példában az árfolyam-különbözetet a futamidő végén kell megfizetni (ballon típusú hitel), míg a második példánál a törlesztőrészlet árfolyamkövető. Mind a két kölcsön 7 százalékos kamat mellett lett felvéve. A hitel felvételekor 40 ezer forint körül alakultak a törlesztőrészletek.

Az árfolyam megugrásával a ballon hitel havi részlete nem nőtt, míg az árfolyamkövető konstrukciónál 60 ezer forint közelébe ugrott.

A forintosítással az előbbinél 40 ezer forint, míg az utóbbinál 49 ezer forint lehet a törlesztőrészlet.

A futamidő az árfolyamkövetéses kölcsönnél nem változik (2017 vége), míg a ballon hitelnél közel egy évvel meghosszabbodhat a jegybank számításai szerint.

Milyen panasszal élhetnek az adósok?

Először érdemes a pénzintézetnél érdeklődni a levélről. Most kizárólag a levél tartalmával kapcsolatban lehet panaszt tenni, amit írásban kell megtenni

 - tette hozzá Freisleben Vilmos. 30 napon belül élhetünk panasszal, és 60 napja van a banknak arra, hogy válaszoljon a panasztételre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha ezzel nem elégedett a devizahiteles, akkor a PBT-hez és a jegybank fogyasztóvédelmi központjához fordulhatnak az adósok.

Elvi döntést kell hozni

A mostani forintosításkor dönthetünk arról, hogy szeretnénk-e átváltani a kölcsönt, vagy sem. Sok esetben előfordulhat, hogy az adós olyan ajánlatot kap, amit nem tud vállalni.

Ebben az esetben el kell menni a bankhoz, hogy olyan megoldást találjanak, ami a pénzintézetnek is elfogadható és az adós is vállalni tudja

- mondta Freisleben Vilmos. Ennek köszönhetően szabadon alkudhatnak ki az adósok maguknak, például kombinált kölcsönök esetében.

Milyen határidőkre figyeljünk?

Élő szerződéseknél:

  • December 1-én váltják át a szerződéseket
  • December 15-ig küldik ki a pénzintézetek az értesítő levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást (január közepe)
Felmondott szerződéseknél:
  • Január 1-én forintosít a bank
  • Január 31-ig postázzák az elszámoló levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?