Ezek az autóhitelesek járhatnak jól: itt vannak a számok

Pénzcentrum
2015. december 2. 11:08

A bankok kedden váltották át a deviza alapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket, és az értesítőket hamarosan kézhez kapják az adósok. A korábbi forintosítás kötelező volt, míg a mostani átváltásról dönthetnek az adósok, kérik a forintosítást, vagy maradnak devizahitelesek. Mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Kedden indult a deviza alapú autóhitelek és személyi kölcsönök leveleinek kiküldése, ezzel a harmadik elszámolási időszak is megkezdődött (az első a devizahitelek elszámolása volt tavasszal, a második a forinthitelek és a devizában fizetett devizahitelek elszámolása volt nyáron). Ugyan ezekkel a devizahitelesekkel is elszámoltak tavasszal, viszont a kölcsöneik nem kerültek forintosításra, ez fog most megtörténni.

Miért jó, hogy forintosíthatnak az adósok?

Az elszámolás a múltat rendezte, a forintosítás pedig a jövőben segíthet az adósoknak

 - mondta el Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. 242 ezer adós kölcsönét válthatják most át, nekik az alábbiakban segíthet a forintosítás:

  • Eltűnik az árfolyamkockázat,
  • Az átváltás kedvezményes árfolyamon történik, csökken a tőketartozás.

Az átváltással a hitelek árfolyamkockázata megszűnik, a kamatkockázata pedig módosul. Ez azt jelenti, hogy a kamatok ezentúl a deviza (pl: 3 hónapos CHF LIBOR, vagyis a svájci frank) bankközi kamatlába helyett a 3 hónapos BUBOR-hoz lesz kötve. Ennek köszönhetően tehát a magyar kamatok alapján nőhet vagy csökkenhet a kamatláb.

Az átváltás a 2015 augusztus 19-én érvényes árfolyamon fog történni, azonban ebből kedvezményeket kapnak az adósok, így a tényleges forintosítás 256,47 forintos svájci frank és 309 forintos euró árfolyamon történik, ennek köszönhetően a novemberi tartozás csökkenhet. A most átváltásra kerülő kölcsönök túlnyomó többsége egyébként svájci frank alapú.

Nézzünk két példát az átváltásra!

Példáinkban 2009 januárjában 2 millió forintot veszünk fel, 8 éves futamidő mellet. A svájci frank árfolyam ekkor 196 forint körül alakult. Az első példában az árfolyam-különbözetet a futamidő végén kell megfizetni (ballon típusú hitel), míg a második példánál a törlesztőrészlet árfolyamkövető. Mind a két kölcsön 7 százalékos kamat mellett lett felvéve. A hitel felvételekor 40 ezer forint körül alakultak a törlesztőrészletek.

Az árfolyam megugrásával a ballon hitel havi részlete nem nőtt, míg az árfolyamkövető konstrukciónál 60 ezer forint közelébe ugrott.

A forintosítással az előbbinél 40 ezer forint, míg az utóbbinál 49 ezer forint lehet a törlesztőrészlet.

A futamidő az árfolyamkövetéses kölcsönnél nem változik (2017 vége), míg a ballon hitelnél közel egy évvel meghosszabbodhat a jegybank számításai szerint.

Milyen panasszal élhetnek az adósok?

Először érdemes a pénzintézetnél érdeklődni a levélről. Most kizárólag a levél tartalmával kapcsolatban lehet panaszt tenni, amit írásban kell megtenni

 - tette hozzá Freisleben Vilmos. 30 napon belül élhetünk panasszal, és 60 napja van a banknak arra, hogy válaszoljon a panasztételre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha ezzel nem elégedett a devizahiteles, akkor a PBT-hez és a jegybank fogyasztóvédelmi központjához fordulhatnak az adósok.

Elvi döntést kell hozni

A mostani forintosításkor dönthetünk arról, hogy szeretnénk-e átváltani a kölcsönt, vagy sem. Sok esetben előfordulhat, hogy az adós olyan ajánlatot kap, amit nem tud vállalni.

Ebben az esetben el kell menni a bankhoz, hogy olyan megoldást találjanak, ami a pénzintézetnek is elfogadható és az adós is vállalni tudja

- mondta Freisleben Vilmos. Ennek köszönhetően szabadon alkudhatnak ki az adósok maguknak, például kombinált kölcsönök esetében.

Milyen határidőkre figyeljünk?

Élő szerződéseknél:

  • December 1-én váltják át a szerződéseket
  • December 15-ig küldik ki a pénzintézetek az értesítő levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást (január közepe)
Felmondott szerződéseknél:
  • Január 1-én forintosít a bank
  • Január 31-ig postázzák az elszámoló levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm