19 °C Budapest
Plusz 600 ezret vághat hozzád az állam, ha kicsit vársz

Plusz 600 ezret vághat hozzád az állam, ha kicsit vársz

2015. november 9. 11:31

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) már most is sikeres programnak mondható, azonban hamarosan eltörölhetik az energetikai besoroláshoz kötött támogatást. Így gyakorlatilag nagyobb összeghez juthatnak az átlagos igénylők, sőt sokaknak ezzel lehet meg a szükséges önerő ahhoz, hogy a számukra megfelelő ingatlant tudják megvásárolni.

Egy gyermek után egy 40-55 négyzetméter közötti alapterületű lakásra jelenleg félmillió forint CSOK igényelhető. Kedvezőbb, "A" energetikai minősítés esetén a támogatás összege 550 ezer forint, "A+" energiahatékonyság esetén 600 ezer forint, alacsony fogyasztású lakóingatlan esetén pedig 650 ezer forint lehet.

A kormány tervei szerint használt lakás vásárlásakor a CSOK összegét befolyásoló energetikai minősítést a jövőben nem vennék figyelembe a kedvezmény összegének meghatározásánál, hanem energetikai minősítéstől függetlenül az igénylőknek a legmagasabb támogatás járna.

Ez a fenti példát alapul véve azt jelenti, hogy egy gyermek után már "B" vagy annál kedvezőtlenebb energiaosztályú lakásra is a 650 ezer forint támogatást lehetne igénybe venni.

Egy három gyermekes család esetében, akik 90 négyzetméter alapterületet meghaladó lakást vásárolnak ez a könnyítés 600 ezer forint további kedvezményt jelentene, vagyis ennyivel kevesebb önerőre lenne szükség a vételár kiegyenlítéséhez.

 Eddig ugyanis ebben a kategóriában 2 millió forintot kaphattak a családok, ami az új rendszer elfogadása esetén 2,6 millióra nőne.

Milyen lakást kell ehhez venni?

Konkrét példát nézve egy 10 milliós használt lakás vásárlásakor jelenleg 2 millió forint CSOK kapható, ebből következően az ügyfelek a fennmaradó 8 millió forintot önerőből, illetve lakáshitelből finanszírozhatják. A jogszabály által előírt maximális finanszírozási arány lakáshiteleknél 80 százalékos, de a legtöbb bank valójában ennél kisebb mértékben, 70-75 százalék körüli hitelfedezeti aránnyal hitelez, vagyis a lakásszerzéshez a vevőknek (hitelbírálattól függően) jelenleg valamekkora összegű önerőre is szükségük van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új rendszer bevezetésével az elvárt önerő mértéke minimalizálható. A példában szereplő 2,6 millió forintos támogatással a 10 milliós lakás vételárából 7,4 millió forint hiányzik, amit a megfelelő jövedelemfedezettség esetén akár kizárólag hitelből is kifizethetünk

 - mondta el Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Adott esetben a finanszírozási arány 74 százalék, ami már lényegesen több pénzintézetnél elérhető, szintén megfelelő összegű jövedelmek igazolása esetén.

Milyen előnyökkel jár az energetikai besorolás eltörlése?

A legnagyobb előny egyértelműen a plusz pénz, amit a lakásvásárlók kapnak, illetve, hogy ennek köszönhetően alacsonyabb önerőre van csak szükség. További könnyebbséget jelenthet, hogy a hatósági bizonyítvány beszerzése is feleslegessé válik. Jelenleg ugyanis minden "C" energetikai besorolásnál kedvezőtlenebb ingatlannál szükséges ennek beszerzése. Ugyan ez csupán 3 ezer forintot tétel, mégis a CSOK igénylés folyamata egyszerűsödik azzal, hogy kevesebb dokumentumot kell beszerezni, ha ezentúl nem kötik a támogatás összegét energetikai besoroláshoz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30