18 °C Budapest
654 oldalas az igénylés: nem csoda, hogy beégett a magáncsőd

654 oldalas az igénylés: nem csoda, hogy beégett a magáncsőd

Pénzcentrum
2015. október 22. 11:49

Évente 25 ezer családnak lehet megoldás a magáncsőd, de a rendszer beindulásához szükség van az összes szabályozás megjelenésére - hangzott el a Magyar Bankszövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján. Évente 40 ezer új lakás építésére lenne szükség a lakásállomány fenntartásához, amihez stabilitásra van szükség a szervezet főtitkára szerint.

Évente 40 ezer új lakás építésére lenne szükség a lakásállomány fenntartásához

 - mondta el Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Ehhez jelzáloghitelekre van szükség. A jelenlegi hitelezés alacsony szintje azt jelzi: kiszámíthatatlan a jövő, ezért nem akarnak a magyarok kölcsönt felvenni.

Ezzel párhuzamosan a kis- és középvállalkozások (KKV) hitelezésének beindulása is segíti a lakásépítések számának növekedését, hiszen, ha a kivitelezők forráshoz jutnak, akkor könnyebben belevághatnak a lakásépítési projektekbe. Azonban itt is fontos, hogy a bizalmatlanság miatt nehezebben fognak bele a KKV-k a hitelfelvételbe. A stabilitás elérése tehát fontos.

Matolcsy György keddi bejelentése szerint egyébként 2017 végéig maradhat a jelenlegi jegybanki alapkamat, ami a kiszámíthatóságon nagymértékben növeli. Ez segíti, hogy kiszámítható, olcsó vállalati hiteleket vehessenek fel a KKV-k és a lakosság is olcsó változó kamatozású, vagy hosszú távra fixált kamatú kölcsönhöz jussanak.

Mi a helyzet a magáncsőddel?

A következő években 25 ezer családot tud segíteni a magáncsőd intézménye

 - mondta el Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Ugyan a jelentkezők száma eddig nagyon alacsony (500-an érdeklődtek és 100-an igényelték), a későbbiekben beindulhat a program. Lényeges, hogy még mindig két rendelet hiányzik, viszont ezek megjelenése után várható, hogy felfut a csődvédelmet igénylők száma.

Az eljárás alkalmas arra, hogy amennyiben az adósnak többfelé van tartozása, akkor a magáncsőd segít rendezni ezeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bizonyos feltételek mellett állami támogatást is kaphat az ügyfél, ami a fennálló tőketartozás 3,8 százaléka, havonta maximum 25 ezer forint.
A belépéskori adminisztrációt drasztikusan, tizedére kell csökkenteni. Jelenleg 654 oldalt kell benyújtania az ügyfélnek

 - monda el Becsei. A hatalmas mennyiségű dokumentáció leegyszerűsítésével viszont többen érdeklődhetnek a magáncsőddel kapcsolatban. A Nemzeti Eszközkezelő jó példa lehet a dokumentáció csökkentésére, itt csak néhány oldal dokumentumot kell benyújtania az ügyfélnek.

A két rendszer egyébként más helyzetben lévőkön segíthet, a magáncsőd a vagyonnal rendelkezőknek lehet megoldás, míg az eszközkezelő a vagyon nélküli családoknak lehet megoldás.

Hogyan folyik majd az autóhitelek forintosítása?

A deviza alapú autóhitelek és személyi kölcsönök decemberben kerülnek forintosításra, a korábban "rögzített" árfolyamon. A tájékoztató leveleket december 15-ig küldik ki a bankok és az ügyfeleknek ezután lesz lehetőségük jelezni, ha élni szeretnének a forintosítással.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18