Pénzt szeretnél okosba? Ez most a menő a hiteleknél

2015. október 20. 14:32

A kamattámogatott lakáshitelek népszerűsége a kamatcsökkentésnek köszönhetően alábbhagyott, pedig kamatemelkedés esetén megóvhat minket attól, hogy a vállalhatónál jobban megugorjanak a részleteink. Milyen kamattámogatott hitelek közül válogathatunk most?

Sokan szeretnének most lakást vásárolni, amihez hitelt is vennének fel, a legtöbben pedig a piaci kamatozású termékek közül válogatnak. Ennek ellenére érdemes megfontolni kamattámogatott kölcsön felvételét, mivel számos előnye lehet. Ezeknek két fajtája van:

  • Az Otthonteremtési kamattámogatás és
  • A fiatalok és többgyermekes családok államilag támogatott lakáskölcsöne.

Mivel az előbbi hitel használható fel széleskörűen, ezért ezt nézzük most meg részletesen.

Miért válasszuk a kamattámogatott hitelt?

Az alacsony alapkamat miatt jelenleg igen olcsón vehetünk fel hitelt, azonban az irányadó ráta növekedésével a hitelünk megdrágulhat. Ebben az esetben lehet jó a kamattámogatás, ugyanis mérsékelheti a kölcsönünk drágulását. A hitel kamatozása az Államadósságkezelő Központ által közzétett a referenciahozamok (1 és 5 éves) három hónapos átlagán alapul. Ennek 130 százalékát kell venni, majd 3 százalékpontot hozzáadni, így megkapjuk, mennyi lehet a hitelkamatunk maximális mértéke.

A kamattámogatás egyébként szintén a referenciához kötött, két gyermekig a referencia 60 százaléka, míg három gyerektől annak 70 százaléka lehet új lakás építésekor, vásárlásakor. Ha más lakáscélt szeretnénk megvalósítnai, akkor a referencia 50 százalékát kaphatjuk meg kamattámogatásként. Ez viszont csökkenhet, ugyanis 6 százalék alatt már nem kaphatunk kamattámogatást.

Amennyiben a felszámított ügyleti kamat adós által fizetett része 6 százalék alá csökkenne, úgy azon időszakra a kamattámogatás olyan mértékben csökken, hogy a támogatott személy által fizetett ügyleti kamat mértéke a 6 százalékot elérje. Amennyiben az ügyleti kamat 6 százalék alá csökken, úgy az adós a teljes ügyleti kamatot fizeti

- olvasható az Otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendeletben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen kölcsönök közül válogathatunk?

A Hitelnet.hu kalkulátorával kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül, ha havi 200 ezer forintos jövedelem mellett 10 millió forint Otthonteremtési Kamattámogatott hitelt veszünk fel 20 éves futamidőre. Az egy éves kamatperiódusú kölcsönök között a legolcsóbb hitelt az OTP nyújtja, havi 63 ezer forintos törlesztőrészlettel, de az FHB ajánlata is csak néhány forinttal magasabb havi részlettel kecsegtet. Az öt banknál elérhető konstrukció közül négynél szinte azonos részleteket fizethetünk, így a bank kiválasztásakor a bankfiók elhelyezkedése, illetve a bankszámlavezetés díjai számíthatnak.

Ha öt évre fixálnák a törlesztőrészletünket, akkor valamivel magasabb kamatokkal és ezzel együtt havi fizetendővel kell számolnunk. Itt a legalacsonyabb törlesztőt a K&H ajánlja, 63 ezer forintos befizetéssel kalkulálhatunk, ami messze a legjobb ajánlat és alig marad el az egy éves kamatperiódusú ajánlatoktól. A másik öt banknál ugyanis 72 ezer forint körül alakulnak a törlesztőrészletek.

Milyen lakáscélra használhatjuk fel a kamattámogatott hitelt és mekkora összeget kaphatunk?

  • Új lakás vásárlására (maximum 15 millió forint)
  • Építésre (maximum 15 millió forint)
  • Használt lakásvásárlásra (maximum 10 millió forint)
  • Bővítésre (maximum 10 millió forint)
  • Korszerűsítésre (maximum 10 millió forint)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM