24 °C Budapest
Pénzt szeretnél okosba? Ez most a menő a hiteleknél

Pénzt szeretnél okosba? Ez most a menő a hiteleknél

2015. október 20. 14:32

A kamattámogatott lakáshitelek népszerűsége a kamatcsökkentésnek köszönhetően alábbhagyott, pedig kamatemelkedés esetén megóvhat minket attól, hogy a vállalhatónál jobban megugorjanak a részleteink. Milyen kamattámogatott hitelek közül válogathatunk most?

Sokan szeretnének most lakást vásárolni, amihez hitelt is vennének fel, a legtöbben pedig a piaci kamatozású termékek közül válogatnak. Ennek ellenére érdemes megfontolni kamattámogatott kölcsön felvételét, mivel számos előnye lehet. Ezeknek két fajtája van:

  • Az Otthonteremtési kamattámogatás és
  • A fiatalok és többgyermekes családok államilag támogatott lakáskölcsöne.

Mivel az előbbi hitel használható fel széleskörűen, ezért ezt nézzük most meg részletesen.

Miért válasszuk a kamattámogatott hitelt?

Az alacsony alapkamat miatt jelenleg igen olcsón vehetünk fel hitelt, azonban az irányadó ráta növekedésével a hitelünk megdrágulhat. Ebben az esetben lehet jó a kamattámogatás, ugyanis mérsékelheti a kölcsönünk drágulását. A hitel kamatozása az Államadósságkezelő Központ által közzétett a referenciahozamok (1 és 5 éves) három hónapos átlagán alapul. Ennek 130 százalékát kell venni, majd 3 százalékpontot hozzáadni, így megkapjuk, mennyi lehet a hitelkamatunk maximális mértéke.

A kamattámogatás egyébként szintén a referenciához kötött, két gyermekig a referencia 60 százaléka, míg három gyerektől annak 70 százaléka lehet új lakás építésekor, vásárlásakor. Ha más lakáscélt szeretnénk megvalósítnai, akkor a referencia 50 százalékát kaphatjuk meg kamattámogatásként. Ez viszont csökkenhet, ugyanis 6 százalék alatt már nem kaphatunk kamattámogatást.

Amennyiben a felszámított ügyleti kamat adós által fizetett része 6 százalék alá csökkenne, úgy azon időszakra a kamattámogatás olyan mértékben csökken, hogy a támogatott személy által fizetett ügyleti kamat mértéke a 6 százalékot elérje. Amennyiben az ügyleti kamat 6 százalék alá csökken, úgy az adós a teljes ügyleti kamatot fizeti

- olvasható az Otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendeletben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Milyen kölcsönök közül válogathatunk?

A Hitelnet.hu kalkulátorával kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül, ha havi 200 ezer forintos jövedelem mellett 10 millió forint Otthonteremtési Kamattámogatott hitelt veszünk fel 20 éves futamidőre. Az egy éves kamatperiódusú kölcsönök között a legolcsóbb hitelt az OTP nyújtja, havi 63 ezer forintos törlesztőrészlettel, de az FHB ajánlata is csak néhány forinttal magasabb havi részlettel kecsegtet. Az öt banknál elérhető konstrukció közül négynél szinte azonos részleteket fizethetünk, így a bank kiválasztásakor a bankfiók elhelyezkedése, illetve a bankszámlavezetés díjai számíthatnak.

Ha öt évre fixálnák a törlesztőrészletünket, akkor valamivel magasabb kamatokkal és ezzel együtt havi fizetendővel kell számolnunk. Itt a legalacsonyabb törlesztőt a K&H ajánlja, 63 ezer forintos befizetéssel kalkulálhatunk, ami messze a legjobb ajánlat és alig marad el az egy éves kamatperiódusú ajánlatoktól. A másik öt banknál ugyanis 72 ezer forint körül alakulnak a törlesztőrészletek.

Milyen lakáscélra használhatjuk fel a kamattámogatott hitelt és mekkora összeget kaphatunk?

  • Új lakás vásárlására (maximum 15 millió forint)
  • Építésre (maximum 15 millió forint)
  • Használt lakásvásárlásra (maximum 10 millió forint)
  • Bővítésre (maximum 10 millió forint)
  • Korszerűsítésre (maximum 10 millió forint)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 07:40
A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?