18 °C Budapest
4,5 millió forintot is hozzád vághat az állam, ha így veszel fel hitelt

4,5 millió forintot is hozzád vághat az állam, ha így veszel fel hitelt

Pénzcentrum
2015. október 14. 10:46

A magyar családok jelentős része ismeri a kedvelt lakástámogatási rendszereket, azonban a legtöbben nem is sejtik, hogy akár háromszor annyi pénzhez juthatnak, mint amire számítanak - hangzott el az OTP szerdai sajtótájékoztatóján. Hogyan fizettessük ki a lakásunk árának egyharmadát az állammal?

Milyen lakástámogatás élhetünk?

Egy tudatos, magyar háztartás jóval több állami támogatásban részesülhet, mint azt elsőre gondolnánk. Hiába tudatosak a lakásvásárlók, sokan nem ismerik az összes lehetőséget, így jóval kevesebb támogatást vesznek igénybe, mint amennyire lehetőségük lenne.

Ezekkel a támogatásokkal élhetünk:

  • Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)
  • Kamattámogatás
  • Lakás takarék pénztár (LTP)
  • Lakáshitel támogatási cafeteria

Nézzünk egy átlagos példát!

Egy 14,4 millió forintos, 89 négyzetméteres lakást egy átlagos lakáshitellel 21 millió forintért lehet megvenni, ha 20 éves futamidővel számolunk. Az állami támogatásokkal viszont a futamidő akár jelentősen is csökkenthető.

Két gyerek esetén 1,3 millió forint CSOK támogatáshoz juthatnak. Ez egyébként egy sikeres program, az eredeti terveknél jóval nagyobb összeget oszthatott ki az állam.

Eddig háromezer CSOK kérelem érkezett be hozzánk, ez az összes kérelem nagyjából fele

- mondta el Kormos Zoltán, az OTP lakáshitelek főosztályának igazgatója.

A kamattámogatott hitelek jelenleg kevésbé népszerűek a piaci kölcsönök alacsony kamatai miatt, azonban, ha mégis ezt a lehetőséget választjuk, akkor nagyjából 287 ezer forint kamattámogatáshoz juthatunk, változatlan kamatok mellett. Ez persze növekedhet akkor, ha a hitel felvételét követő öt évben a jegybanki alapkamat emelkedésnek indul.

Ha lakás takarék pénztári szerződést indítunk ezzel párhuzamosan, akkor ezzel további jelentős állami támogatáshoz juthatunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha két, 10 éves futamidejű 20 ezer forintos LTP-t indítunk, akkor a összesen 1 millió 440 ezer forint támogatáshoz juthatunk.

Amennyiben viszont a legmagasabb hozamú 4 éves futamidejű konstrukciót választjuk, még akkor is 576 ezer forinttal egészíti ki az állam a megtakarításainkat.

A cafeteriás lakáshitel támogatás jóval meghaladhat más állami támogatási formákat

 - tette hozzá Kormos Zoltán. Eddig egyébként 40 nagyvállalatnál elérhető a támogatás, illetve 4 ezer kisebb cég él ezzel a lehetőséggel. Ők összesen eddig félmilliárd forintot spóroltak meg eddig a támogatással. A példa hitel esetén 2 keresővel számolva, évi 300 ezer forintos cafeteria kerettel számolva 10 év alatt 1 millió 578 ezer forint támogatáshoz juthatunk.

Ha mind a négy támogatással élünk, akkor összesen 4 millió 606 ezer forint állami támogatást kaphatunk.

Az sem elhanyagolható, hogy a hitelünkkel együtt elindított 10 éves futamidejű LTP-nek köszönhetően a hitelünket már a futamidő felénél, vagyis 10 év után kifizethetjünk, mivel a tartozás ekkor nagyjából megegyezik a két lakástakarékból felvehető összeggel. Persze, ha lakástakarékkal számolunk, akkor havonta 40 ezer forinttal magasabb lesz a lakásunkra fordított pénz- A példánál maradva: a 72 ezer forintos törlesztőrészlethez plusz 40 ezer forint kiadás jön hozzá, vagyis 112 ezer forint lesz a lakásra költött összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?