12 °C Budapest

4,5 millió forintot is hozzád vághat az állam, ha így veszel fel hitelt

Pénzcentrum
2015. október 14. 10:46

A magyar családok jelentős része ismeri a kedvelt lakástámogatási rendszereket, azonban a legtöbben nem is sejtik, hogy akár háromszor annyi pénzhez juthatnak, mint amire számítanak - hangzott el az OTP szerdai sajtótájékoztatóján. Hogyan fizettessük ki a lakásunk árának egyharmadát az állammal?

Milyen lakástámogatás élhetünk?

Egy tudatos, magyar háztartás jóval több állami támogatásban részesülhet, mint azt elsőre gondolnánk. Hiába tudatosak a lakásvásárlók, sokan nem ismerik az összes lehetőséget, így jóval kevesebb támogatást vesznek igénybe, mint amennyire lehetőségük lenne.

Ezekkel a támogatásokkal élhetünk:

  • Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)
  • Kamattámogatás
  • Lakás takarék pénztár (LTP)
  • Lakáshitel támogatási cafeteria

Nézzünk egy átlagos példát!

Egy 14,4 millió forintos, 89 négyzetméteres lakást egy átlagos lakáshitellel 21 millió forintért lehet megvenni, ha 20 éves futamidővel számolunk. Az állami támogatásokkal viszont a futamidő akár jelentősen is csökkenthető.

Két gyerek esetén 1,3 millió forint CSOK támogatáshoz juthatnak. Ez egyébként egy sikeres program, az eredeti terveknél jóval nagyobb összeget oszthatott ki az állam.

Eddig háromezer CSOK kérelem érkezett be hozzánk, ez az összes kérelem nagyjából fele

- mondta el Kormos Zoltán, az OTP lakáshitelek főosztályának igazgatója.

A kamattámogatott hitelek jelenleg kevésbé népszerűek a piaci kölcsönök alacsony kamatai miatt, azonban, ha mégis ezt a lehetőséget választjuk, akkor nagyjából 287 ezer forint kamattámogatáshoz juthatunk, változatlan kamatok mellett. Ez persze növekedhet akkor, ha a hitel felvételét követő öt évben a jegybanki alapkamat emelkedésnek indul.

Ha lakás takarék pénztári szerződést indítunk ezzel párhuzamosan, akkor ezzel további jelentős állami támogatáshoz juthatunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha két, 10 éves futamidejű 20 ezer forintos LTP-t indítunk, akkor a összesen 1 millió 440 ezer forint támogatáshoz juthatunk.

Amennyiben viszont a legmagasabb hozamú 4 éves futamidejű konstrukciót választjuk, még akkor is 576 ezer forinttal egészíti ki az állam a megtakarításainkat.

A cafeteriás lakáshitel támogatás jóval meghaladhat más állami támogatási formákat

 - tette hozzá Kormos Zoltán. Eddig egyébként 40 nagyvállalatnál elérhető a támogatás, illetve 4 ezer kisebb cég él ezzel a lehetőséggel. Ők összesen eddig félmilliárd forintot spóroltak meg eddig a támogatással. A példa hitel esetén 2 keresővel számolva, évi 300 ezer forintos cafeteria kerettel számolva 10 év alatt 1 millió 578 ezer forint támogatáshoz juthatunk.

Ha mind a négy támogatással élünk, akkor összesen 4 millió 606 ezer forint állami támogatást kaphatunk.

Az sem elhanyagolható, hogy a hitelünkkel együtt elindított 10 éves futamidejű LTP-nek köszönhetően a hitelünket már a futamidő felénél, vagyis 10 év után kifizethetjünk, mivel a tartozás ekkor nagyjából megegyezik a két lakástakarékból felvehető összeggel. Persze, ha lakástakarékkal számolunk, akkor havonta 40 ezer forinttal magasabb lesz a lakásunkra fordított pénz- A példánál maradva: a 72 ezer forintos törlesztőrészlethez plusz 40 ezer forint kiadás jön hozzá, vagyis 112 ezer forint lesz a lakásra költött összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem