4,5 millió forintot is hozzád vághat az állam, ha így veszel fel hitelt

Pénzcentrum
2015. október 14. 10:46

A magyar családok jelentős része ismeri a kedvelt lakástámogatási rendszereket, azonban a legtöbben nem is sejtik, hogy akár háromszor annyi pénzhez juthatnak, mint amire számítanak - hangzott el az OTP szerdai sajtótájékoztatóján. Hogyan fizettessük ki a lakásunk árának egyharmadát az állammal?

Milyen lakástámogatás élhetünk?

Egy tudatos, magyar háztartás jóval több állami támogatásban részesülhet, mint azt elsőre gondolnánk. Hiába tudatosak a lakásvásárlók, sokan nem ismerik az összes lehetőséget, így jóval kevesebb támogatást vesznek igénybe, mint amennyire lehetőségük lenne.

Ezekkel a támogatásokkal élhetünk:

  • Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)
  • Kamattámogatás
  • Lakás takarék pénztár (LTP)
  • Lakáshitel támogatási cafeteria

Nézzünk egy átlagos példát!

Egy 14,4 millió forintos, 89 négyzetméteres lakást egy átlagos lakáshitellel 21 millió forintért lehet megvenni, ha 20 éves futamidővel számolunk. Az állami támogatásokkal viszont a futamidő akár jelentősen is csökkenthető.

Két gyerek esetén 1,3 millió forint CSOK támogatáshoz juthatnak. Ez egyébként egy sikeres program, az eredeti terveknél jóval nagyobb összeget oszthatott ki az állam.

Eddig háromezer CSOK kérelem érkezett be hozzánk, ez az összes kérelem nagyjából fele

- mondta el Kormos Zoltán, az OTP lakáshitelek főosztályának igazgatója.

A kamattámogatott hitelek jelenleg kevésbé népszerűek a piaci kölcsönök alacsony kamatai miatt, azonban, ha mégis ezt a lehetőséget választjuk, akkor nagyjából 287 ezer forint kamattámogatáshoz juthatunk, változatlan kamatok mellett. Ez persze növekedhet akkor, ha a hitel felvételét követő öt évben a jegybanki alapkamat emelkedésnek indul.

Ha lakás takarék pénztári szerződést indítunk ezzel párhuzamosan, akkor ezzel további jelentős állami támogatáshoz juthatunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha két, 10 éves futamidejű 20 ezer forintos LTP-t indítunk, akkor a összesen 1 millió 440 ezer forint támogatáshoz juthatunk.

Amennyiben viszont a legmagasabb hozamú 4 éves futamidejű konstrukciót választjuk, még akkor is 576 ezer forinttal egészíti ki az állam a megtakarításainkat.

A cafeteriás lakáshitel támogatás jóval meghaladhat más állami támogatási formákat

 - tette hozzá Kormos Zoltán. Eddig egyébként 40 nagyvállalatnál elérhető a támogatás, illetve 4 ezer kisebb cég él ezzel a lehetőséggel. Ők összesen eddig félmilliárd forintot spóroltak meg eddig a támogatással. A példa hitel esetén 2 keresővel számolva, évi 300 ezer forintos cafeteria kerettel számolva 10 év alatt 1 millió 578 ezer forint támogatáshoz juthatunk.

Ha mind a négy támogatással élünk, akkor összesen 4 millió 606 ezer forint állami támogatást kaphatunk.

Az sem elhanyagolható, hogy a hitelünkkel együtt elindított 10 éves futamidejű LTP-nek köszönhetően a hitelünket már a futamidő felénél, vagyis 10 év után kifizethetjünk, mivel a tartozás ekkor nagyjából megegyezik a két lakástakarékból felvehető összeggel. Persze, ha lakástakarékkal számolunk, akkor havonta 40 ezer forinttal magasabb lesz a lakásunkra fordított pénz- A példánál maradva: a 72 ezer forintos törlesztőrészlethez plusz 40 ezer forint kiadás jön hozzá, vagyis 112 ezer forint lesz a lakásra költött összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 19:42
Előkerült egy videó, amelyben Varga Zs. András, a Kúria elnöke két évvel ezelőtt személyesen is rekl...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
ChikansPlanet  |  2024. február 23. 13:42
A kakaóbab termőterületeinek csökkenése egy olyan probléma, amelyről sokat hallani manapság. A körny...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem