7 °C Budapest

OTP-s vagy? Ezért jött pénz a számládra

2015. augusztus 22. 07:01

Rengeteg banki ügyfél kaphatta meg a már most a forinthiteles elszámolási értesítőjét. Egyelőre nem tudni, hogy hányan érintettek a mostani elszámolásban, de becslések szerint akár 3,5 millió (!) szerződés után kaphatnak pénzt az adósok. Mutatjuk, ki mikor kaphatja meg a pénzét.

Augusztus elején indult a forinthitelesek és a devizában törlesztő devizahitelesekkel való elszámolás. Ennek során - Binder István, a jegybank szóvivője szerint - akár 3,5 millió elszámolási értesítőt is kiküldhetnek a bankok, bár a tényleges szám végül lehet, hogy ennek töredéke lesz csupán, mivel akiknek nem jár vissza pénz, azok értesítőt sem kapnak.

A mostani elszámolási időszakban egyébként azok a devizában törlesztő devizahitelesek és azok a forinthitelesek kapnak vissza pénzt, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • A szerződésüket 2004. május 1. után kötötték
  • Még élő szerződésük van, vagy 2009. július 26. után zárták le azt
  • Nem folyószámlahitelről vagy hitelkártyáról van szó
  • Devizában törlesztett kölcsönük vagy forinthitelük van vagy volt

 

Az ügyfelek egy jelentős része már megkapta az elszámoló levelet. Aki még nem, az is meg fogja kapni törvényi határidőn belül

 - monda el a Pénzcentrum kérdésére az OTP Bank. Így már sokan megkaphatták az értesítőket akár az OTP-től, akár más banktól vettek fel korábban kölcsönt.

Így kaphatunk vissza pénzt

A jóváírásokat egyébként több bank már megkezdte, először várhatóan azok az ügyfelek kaphatnak vissza pénzt, akiknek lezárt szerződésük van, és a számlavezető pénzintézetük még most is hitelnyújtó bank. Az OTP például augusztus 15-én kezdte meg a jóváírásokat, így előfordulhat, hogy sokaknak már a számláján van a pénzük és még csak nem is tudnak róla. Persze akik a jóváírásokról kapnak SMS értesítést, azok azonnal értesülnek a beérkező pénzről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha szeretnéd tudni a részleteket is az elszámolásról, akkor kattints és olvasd el erről szóló kisokosunkat!

Az élő szerződések esetén viszont nem a bankszámlánkra érkezik a pénz, hanem a hitelünk tőketartozásán írják azt jóvá visszamenőlegesen, a devizahiteles elszámoláshoz hasonlóan. Ennek köszönhetően csökkenhet a tőketartozás és a törlesztőrészeletek egyaránt.

Miért jár most vissza pénz?

A mostani elszámolási időszakban az árfolyamrés miatt nem kapnak vissza pénzt az ügyfelek, hiszen vagy forintban, vagy eleve devizában történt a törlesztés. Ami miatt most elszámolnak az ügyfelekkel, az egyoldalú szerződésmódosításból és az ezzel járó egyoldalú kamatemelésből származó többlet. Ezt írják jóvá az ügyfeleknek, úgy mintha eleve nem is vonták volna azt el (hasonló képletet használnak, mint a devizahiteles elszámolásnál).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?