21 °C Budapest

47 milliárdot fizettek ki így a magyarok: te is használod?

2015. február 23. 13:35

Különösen a kényelmi szolgáltatások, a tömegközlekedés és a mobilfizetés területén válik egyre népszerűbbé az egyérintéses fizetés.

Az európaiak szeretnek egy érintéssel fizetni, gyakorlatilag bármilyen helyszínen: legyen szó bevásárlóközpontról, élelmiszerboltról, parkolóházról vagy éppen ital/étel automatáról, de a tömegközlekedési eszközökön vagy a taxikban is népszerű ez a fizetési mód. 2014 utolsó negyedévében az egyérintéses tranzakciók száma éves szinten 174 százalékkal nőtt Európában, míg a kártyabirtokosok 20 százalékkal többet használták egyérintéses kártyájukat. Az Egyesült Királyságban és Lengyelországban az egy érintéssel fizetők csaknem 100 százaléka teljesen elégedett ezzel a megoldással.

Néhány évvel ezelőtt a tipikus európai polgár pénzérmével fizette volna ki a reggeli kávéját, ma már ez sokkal egyszerűbb és biztonságosabb. Jelenleg több mint 3 millió kiskereskedelmi helyszínen fogadják el az egyérintéses kártyát világszerte, ami azt jelenti, hogy évről évre 56 százalékkal nő az elfogadóhelyek száma. Ezáltal sokkal kényelmesebb a kártyánkkal, a mobiltelefonunkkal vagy más fizetési eszközünkkel vásárolni. Az egyérintéses fizetés különösen az európaiak körében népszerű: a Cseh Köztársaságban a MasterCard® és Maestro® kártyákkal végrehajtott bolton belüli tranzakciók 52 százaléka egyérintéses, és hasonló növekedési tendenciákat láthatunk Lengyelországban (33 százalék), Magyarországon (18 százalék) és Szlovákiában (17 százalék) is.

2014 Magyarországon is az egyérintéses fizetés áttörésének éve volt, a MasterCard kártyatársaság hazai tapasztalatai alapján. Ezt támasztják alá a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai, melyekből kiderül, hogy megduplázódott az egyérintéses bankkártyák száma tavaly januártól szeptember végéig, meghaladva a 3,3 millió darabot. A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiderül: 2014 harmadik negyedévében a hazai, csaknem 86 millió bankkártyás fizetési tranzakcióból már minden hatodik (15 százalék) volt egyérintéses, ami az előző negyedévhez képest 30 százalékos növekedést jelent mind a fizetések darabszámát, mind összértékét tekintve. Ebben az időszakban a hazai vásárlók minden korábbinál nagyobb összeget, megközelítően 47 milliárd forintot fizettek ilyen módon, ami összesen csaknem 13 millió fizetési tranzakciónak felel meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem