47 milliárdot fizettek ki így a magyarok: te is használod?

47 milliárdot fizettek ki így a magyarok: te is használod?

2015. február 23. 13:35

Különösen a kényelmi szolgáltatások, a tömegközlekedés és a mobilfizetés területén válik egyre népszerűbbé az egyérintéses fizetés.

Az európaiak szeretnek egy érintéssel fizetni, gyakorlatilag bármilyen helyszínen: legyen szó bevásárlóközpontról, élelmiszerboltról, parkolóházról vagy éppen ital/étel automatáról, de a tömegközlekedési eszközökön vagy a taxikban is népszerű ez a fizetési mód. 2014 utolsó negyedévében az egyérintéses tranzakciók száma éves szinten 174 százalékkal nőtt Európában, míg a kártyabirtokosok 20 százalékkal többet használták egyérintéses kártyájukat. Az Egyesült Királyságban és Lengyelországban az egy érintéssel fizetők csaknem 100 százaléka teljesen elégedett ezzel a megoldással.

Néhány évvel ezelőtt a tipikus európai polgár pénzérmével fizette volna ki a reggeli kávéját, ma már ez sokkal egyszerűbb és biztonságosabb. Jelenleg több mint 3 millió kiskereskedelmi helyszínen fogadják el az egyérintéses kártyát világszerte, ami azt jelenti, hogy évről évre 56 százalékkal nő az elfogadóhelyek száma. Ezáltal sokkal kényelmesebb a kártyánkkal, a mobiltelefonunkkal vagy más fizetési eszközünkkel vásárolni. Az egyérintéses fizetés különösen az európaiak körében népszerű: a Cseh Köztársaságban a MasterCard® és Maestro® kártyákkal végrehajtott bolton belüli tranzakciók 52 százaléka egyérintéses, és hasonló növekedési tendenciákat láthatunk Lengyelországban (33 százalék), Magyarországon (18 százalék) és Szlovákiában (17 százalék) is.

2014 Magyarországon is az egyérintéses fizetés áttörésének éve volt, a MasterCard kártyatársaság hazai tapasztalatai alapján. Ezt támasztják alá a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai, melyekből kiderül, hogy megduplázódott az egyérintéses bankkártyák száma tavaly januártól szeptember végéig, meghaladva a 3,3 millió darabot. A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiderül: 2014 harmadik negyedévében a hazai, csaknem 86 millió bankkártyás fizetési tranzakcióból már minden hatodik (15 százalék) volt egyérintéses, ami az előző negyedévhez képest 30 százalékos növekedést jelent mind a fizetések darabszámát, mind összértékét tekintve. Ebben az időszakban a hazai vásárlók minden korábbinál nagyobb összeget, megközelítően 47 milliárd forintot fizettek ilyen módon, ami összesen csaknem 13 millió fizetési tranzakciónak felel meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?