Megszereztük! Ezt a levelet kapják a hitelesek a bankjuktól

Megszereztük! Ezt a levelet kapják a hitelesek a bankjuktól

2015. február 19. 10:14

Az 5-7 oldalas elszámolási tájékoztatókat márciustól postázzák, és az ígéretek szerint nem lesznek benne apró betűk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több mint 2,4 millió szerződést érint a devizahiteles elszámolás, ezek között rengeteg lakáshitelt találunk. A bankoknak kötelező tájékoztatót közzétennie a honlapjukon az elszámolásról és a forintosításról. A jegybank sajtótájékoztatóján az elszámolási értesítő részleteit ismertetik.

Március elején (két héten belül) kezdik az elszámolási (és forintosítási) értesítő kipostázását a bankok.
Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk. A már megszűnt szerződések esetén viszont érdemes felvenni a kapcsolatot a hitelintézettel, egyeztetni a lakcímet és a bankszámlaszámot

A dokumentumban nem lesznek majd "apróbetűs részek", hanem - az ígéretek szerint - tisztán, érthetően a lényeg lesz leírva a dokumentumban, az alábbi három plusz egy pontban részletezve:

  • Az első rész tartalmazza a tisztességtelenül felszámított összegeket, árfolyamrés, illetve egyoldalú kamatemelés részre lebontva. Itt találhatjuk meg azt is, hogy mennyi jár vissza az ügyfélnek és hogyan alakul a tartozása.
  • A második részben találhatjuk a forintosítás során kialakult kamatot, törlesztőrészletet és fennálló tartozást.
  • A harmadik pontban pedig a panasztételi, jogorvoslati lehetőségek olvashatóak.
  • A plusz egy pont gyakorlatilag egy táblázat, amiben az eddig befizetett összegeket találjuk.

Két esetben kell az ügyfélnek kezdeményezni

A követeléskezelőknek átadott tartozások esetén is köteles a bank értesítőt küldeni, de az ügyfélnek kell megkeresni a hitelezőt.

A másik speciális eset a kedvezményes végtörlesztők köre, akiknek kezdeményezni kell a bankjuknál az elszámolást, ráadásul 10 ezer forintot kell fizetniük ezért. Amennyiben valóban jár vissza pénz, akkor az ügyfél visszakapja ezt az eljárási díjat.

Mi a helyzet az árfolyamgátasokkal?

Az árfolyamgátas szerződések ismertetése során kiemelték, hogy nem feltétlenül csökken a törlesztőrészlet. "Ami biztos, hogy a gyűjtőszámlás szerződés miatt a törlesztőrészlet nem emelkedhet" - tett hozzá Szabó László, a jegybank szakértője. Azt hozzá kell tenni, hogy az árfolyamrögzítés lejárata után megugorhat a törlesztőrészlet, mivel ha többlet halmozódik fel, azt a későbbiekben az ügyfélnek törlesztenie kell.

Kivételesek az OTP ügyfelei

Az OTP esetében nem biztos, hogy az értesítők kiküldése március elején indul, mivel az egyoldalú kamatemelés miatti pereik elhúzódtak, az erről szóló információkat a bank a honlapján fogja közzé tenni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?