0 °C Budapest

Figyelem, fontos változás a kamattámogatott hiteleknél!

Pénzcentrum
2015. január 22. 06:03

Habár a piaci alapú jelzáloghitelek kamatai ma jóval kedvezőbbek az államilag támogatott konstrukciókénál; 2015-től azonban változtak a kamattámogatott lakáshitelek feltételei is. Éppen ezért utánajártunk, hogy megéri-e ma támogatott kölcsönt felvenni vagy inkább a piaci kamatozású hiteleket érdemes előnyben részesíteni.

Rekord alacsony szintre csökkentek a kamattámogatott lakáshitelek kamatai, viszont hat százalék alatt már nem jár állami támogatás. Pedig ma már jóval olcsóbb feltételek mellett adósodhatunk el piaci kamatozás mellett. Éppen ezért utánajártunk, hogy megéri-e ma támogatott kölcsönt felvenni vagy inkább a piaci kamatozású hiteleket érdemes előnyben részesíteni. Vajon mit ad nekünk az állam által biztosított támogatás?

Így határozza meg a törvény a kamatot

A támogatott lakáshitelekre speciális szabályok vonatkoznak, ugyanis csak azok a hitelintézetek értékesíthetnek ilyen terméket, akiknek külön szerződésük van a Nemzetgazdasági Minisztériummal és az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK). Ezért a törvény meghatározza az ügyleti kamat maximális mértékét, aminek a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ) és az öt éves Magyar Államkötvény kamatai adják az alapot (ezeket az ÁKK közzéteszi a honlapján). Ennek az alapnak a 130 százalékát kell venni, amihez három százalékpontot hozzáadva megkapjuk az ügyleti kamat maximális mértékét.

Miért fontos ez a képlet?

A DKJ-k hozama annyira alacsony volt az elmúlt időszakban, hogy az ügyleti kamat mértéke nem éri el a hat százalékot, emiatt ezeknél a hiteleknél nem jár állami kamattámogatás. Ez azért van így, mivel a törvény hat százaléknál húzza meg a kamattámogatás mértékét. Az egy éves kamatperiódusú (12 hónapos DKJ alapú) hitelek maximális ügyleti kamata jelenleg csupán 5,262 százalék. Ezen ugyan emelhetnek valamennyit az egyéb díjak, de így is hat százalék alatti teljes hiteldíj mutató (THM) mellett juthatunk ilyen hitelhez jelenleg.

Az öt éves állampapír alapú kölcsön maximális ügyleti kamata viszont 7,45 százalékra rúg, vagyis ebben az esetben már jár kamattámogatás, aminek a mértéke maximálisan 1,45 százalék, így a hitelkamat a törvényben maghatározott hat százalék jelenleg (ha van olyan bank, ahol nem a maximummal egyezik meg az ügyleti kamat szintje, akkor a támogatás mértéke kisebb, mivel a támogatás határa hat százalék).

Ezek a feltételek változtak januártól

  • 2015-től változtak a kamattámogatott lakáshitelek feltételei is. Míg korábban jelzálog alapú devizahitel kiváltására is fel lehetett venni ilyen kölcsönt, addig január elseje óta ezt már nem tehetjük meg.
  • Ha most szeretnénk eladni lakásunkat és egy kisebbre (olcsóbbra) váltanánk, mindezt kamattámogatott hitelből finanszírozva, akkor ezt már szintén nem tehetjük meg, ez a pont is kikerült a törvényből január elsejétől.
  • A kamattámogatáshoz több esetben tervet kell benyújtani, ami tartalmazza a lakáson elvégzendő munkákat. Ezeknek a benyújtási határidői szigorodtak a január elseje után benyújtott kölcsönök esetében.
  • Ha az önkormányzat vagy civil szervezettől kapunk természetbeni támogatást, akkor a számlabenyújtási kötelezettségünk is csökken, az elvégzett munkák, adományok mértékével.
  • Bár a többséget nem érinti, mégis fontos változás, hogy a kamattámogatott hitel ezentúl csak összkomfortos lakásra vehető igénybe.

Kamattámogatott hitellel érdemes lehetett devizahiteleket kiváltani, azonban ez a lehetőség 2014 végén megszűnt.

Piaci vagy kamattámogatott hitelt vegyek fel?

A jegybanki alapkamat rekord alacsony szintje miatt minden hitel jóval olcsóbban vehető fel, mint néhány évvel ezelőtt, azonban a lakáshitelek kamatai nemzetközi összehasonlításban sem számítanak kifejezetten drágának.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mind a két lakáshitel típust alacsony kamatokkal vehetjük fel, azonban a piaci kamatozású kölcsönök jelenleg alacsonyabb kamattal bírnak, mint a kamattámogatottak, azonban kérdéses, hogy hosszú távon így marad-e.

Éppen ezért még mindig jó választás lehet a kamattámogatott hitelt választani, különösen akkor, ha a kölcsön futamideje alatt kamatemelkedésre számítunk majd.

A kamattámogatás egyik célja ugyanis (a hitel olcsóbbá tétele mellett), hogy csökkentse a kamatemelkedés miatt felmerülő kockázatot.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?