36 °C Budapest
Ezt kevesen gondolják át, amikor lapostévét vesznek karácsonyra

Ezt kevesen gondolják át, amikor lapostévét vesznek karácsonyra

2014. december 4. 06:00

Sokan hitelből oldják meg a karácsonyi ajándékozást: felmerül a kérdés, miből vásároljunk lapostévét, mit vegyünk igénybe, ha utazást ajándékozunk, mi az, amiből a szaloncukor és a ponty is megvásárolható. A Pénzcentrum mutatja, mire figyeljen az, aki kölcsönből karácsonyozna.

Az elmúlt hetekben több felmérés is napvilágot látott arról, mennyit is költünk karácsonykor. Egyes kutatások szerint fejenként 33 ezer forintért vásárolunk ajándékot, míg más felmérések arról számolnak be, hogy háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költünk.

Az azonban biztosra vehető, hogy sok családnál idén is valamilyen drágább ajándék, például műszaki cikk, háztartási gép lesz a fa alatt. A karácsony közeledtével látványosan nő az IT- és szórakoztató elektronikai termékek iránti kereslet.

De miből?

Tízből hatan az aktuális fizetésükből, 42 százalék pedig általános tartalékaiból fizeti az ünnephez kapcsolódó kiadásokat, de sokan vannak (36%), akik kifejezetten erre a célra félretett összegből gazdálkodnak. Kölcsönt pedig 19% vesz igénybe az ünnepi költségek miatt - derül ki a CIB Bank megbízásából készített friss kutatásból.


A Cofidis hasonló felmérésében a megkérdezettek csak kis hányada vallott úgy, hogy kifejezetten ajándékvásárlási célból venne fel kölcsönt, a következő negyedévben összességében kisebb-nagyobb beruházásokhoz 22 százalék fordulna pénzintézethez segítségért. A beruházási, vásárlási tervek kapcsán felmerülő hiteligény jellemzően kisebb összegű: döntő többség (76%) félmillió alatti összeget igényelne, felük pedig 100 ezer forintnál kevesebbel is elégedett lenne.

Lapostévét hitelből? Mire figyeljünk

Ajándékvásárláshoz többféle hitelterméket is igénybe vehetünk. Mutatjuk, melyiknél mire érdemes figyelni.

Áruhitel

Legnagyobb előnye, hogy könnyen igényelhető, az esetek túlnyomó többségében néhány percen belül kiderül, hogy hitelképesek vagyunk-e, és haza is vihetjük a kiszemelt terméket. Fontos tudnunk, hogy a THM-plafon miatt az áruhitelért sem kell többet fizetni, mint a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt összege. Az év folyamán az áruházak és a bankok többször is hirdetnek akciós feltételekkel áruhitelt, ezeket - átgondoltan - érdemes is lehet kihasználni.

Főleg az ingyenes áruhitel lehet kedvező, ami tényleg költségmentes. De érdemes figyelni. Sokszor már az árba beépítik a hitel árát, így máshol még olcsóbban is megtalálhatjuk a kiszemelt árut máshol.

Előny:Gyors; Egyszerűen igényelhető; Akcióban olcsó lehet
Hátrány: Alapvetően drága; Esetleg túlköltekezésre ösztönöz

Hitelkártya

A hitelkártya kilóg a többi itt felsorolt kölcsön közül, hiszen ha megfelelően használjuk, semmilyen kamatot nem kell fizetni a banknak. Eközben a saját pénzünk a számlánkon pihen, a bank pénzével pedig akár a teljes család karácsonyi ajándékát megvásárolhatjuk. Ennek csak a hitelkeretünk szabhat határt, amelyet a bank a hitelkártya igényléskor állapít meg hitelképességünk függvényében. A kártya nagy előnye, hogy sok esetben valamilyen kedvezményt kapunk vásárlásaink után. A havi kamat mellett figyeljünk oda a díjakra, amelyek hitelkártyánként igen hosszú listát is kiadhatnak. Fontos még a kedvezmények mértéke és módja, igazítsuk ezeket saját vásárlási szokásainkhoz. A legfontosabb, hogy a tartozásunkat mindig a türelmi időszak vége előtt fizessük vissza, így elkerülhetjük a magas kamatot. A készpénzfelvételt is kerüljük, hiszen ennek általában magas díja van, és azonnal kamatot számol fel rá a bank.

Előny: A különböző kedvezményeknek köszönhetően vásárlásaink után visszakaphatunk néhány százalékot a költésünk összegéből; A folyószámlán tartott pénzünk kamatozik; Biztonsági tartalékot jelent, egyéb kedvezmények is jellemzőek
Hátrány: Magas kamat a türelmi időszak után; Általában több díj is jár vele; Odafigyelést igényel

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Folyószámlahitel

Ez a kölcsön a folyószámlánkon elérhető egyenleget növeli, amelyet arra az esetre érdemes igénybe venni, ha váratlan kiadásunk merülne fel. Ezen biztonsági keret terhére vásárolhatunk, indíthatunk átutalást, vehetünk fel készpénzt is, vagy akár csoportos beszedési megbízásainkat is kiegyenlíthetjük. A számla mellé külön kell igényelni a hitelkeretet, jellemzően a számlára érkező havi rendszeres jövedelem jóváírás kétszereséig. A felhasznált keret után a bankok kamatot számítanak fel. Minden, a számlánkra érkező jóváírás csökkenti a tartozásunkat, így a hitelkeret újra felhasználhatóvá válik.

Előny: Átmeneti pénzzavarok könnyű kezelése
Hátrány: A felhasznált keret után magas kamatot kell fizetni; Túlköltekezésre ösztönözhet

Személyi kölcsön

A személyi kölcsönök egyre olcsóbban hozzáférhetőek, már 15 százalék körüli THM-ekkel is találkozhatunk. Általában néhány nap alatt folyósítják. Kezdeti költség többnyire nincs, ha mégis, akkor az viszonylag alacsony és a hitel összegéből vonják le. A futamidő általában 1 és 7 év között változik, a hitelösszeg pedig 200 ezertől 3-6 millió forintig terjedhet pénzintézettől függően. Jellemzően lakásfelújításra, használt autó vásárlására, családi eseményekre, továbbképzésre, egészségügyi kiadásokra és meglévő drágább tartozás rendezésére célszerű felhasználni.

Hosszabb futamidő és nagyobb hitelösszeg esetén érdemes elgondolkozni a szabad felhasználású jelzáloghiteleken, amelyek 13-15 százalékos THM körül kaphatók a bankokban és jellemzően 2 millió forint feletti hitelösszegtől elérhetőek.

Előny: Legolcsóbb fedezet nélküli hitel; Egyszerű, kiszámítható visszafizetés; Váratlan kiadások és drágább tartozások rendezésére hasznos lehet
Hátrány:Ha van kezdeti költség, azt a hitelösszegből vonják le; Magasabb fizetés szükséges az akciós ajánlatokhoz

Gyorskölcsönök

Külön kategóriába írtuk, de tulajdonképpen személyi kölcsönről van szó azokban az esetekben is, amikor viszonylag drágán ugyan, de valamilyen pénzügyi szolgáltató kisebb összegeket hitelez rászoruló családoknak. A THM plafon miatt ezek ma már sok esetben áruhitelnek számítanak, de ezt csak egy nyilatkozattal érik el a szolgáltatók. Ahogy egyre többen szorulnak ki a banki hitelezés rendszeréből, egyre többen választhatják ezeket a gyorskölcsönöket, amelyeket sok esetben otthonukban vehetnek át. Ilyen kiegészítő kényelmi szolgáltatások esetén sokszor csak a hitelnyújtás alapszolgáltatás árát tüntetik fel és az egyéb szolgáltatások extra díjként jelennek meg. Ezeket is figyelembe véve a THM sokkal magasabb lenne, mint a törvényi maximum, nem ritkák a három számjegyű értékek sem. Igénybe vétele esetén feltétlenül tájékozódjunk az extra költségekről. A törlesztés ütemezése is gyakran eltér a szokásostól, mert nem havonta, hanem hetente kell fizetni, így az alacsonynak tűnő heti törlesztőrészlet becsapós lehet.

Előny:A banki hitelezésből kiszorulók is igényelhetik, Gyors, Kiszámítható
Hátrány: A legdrágább módja a hitelszerzésnek; Gyakran heti törlesztést jelent

Amit nem ajánlunk

Uzsorások, vásárlói csoportok és hasonló megoldások a legtöbb esetben nem oldják meg a családok pénzügyi problémáit. Többnyire csak tovább nehezítik az amúgy sem könnyű megélhetését azoknak, akiknek gyorsan pénzre van szüksége. Az uzsorásokat nem is kérdés miért érdemes messziről elkerülni, de a fogyasztói csoportok is éveken keresztül hitegethetik a kétségbeesett ügyfeleiket. Fontos tudni, hogy a pénzintézetek előre nem szoktak pénzt kérni, a díjaikat a folyósított hitelek után kell megfizetni. Így nagyon körültekintően kell eljárni, ha bárki hitel ügyintézésért cserébe előre pénzt vagy költségtérítést kér.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 10:30
Egy újítással, de a megszokott msorvezetvel, Ördög Nórával érkezik a TV2 gasztrovetélkednek új évada...
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?