Akár készpénzt is kaphatnak a devizahitelesek

Akár készpénzt is kaphatnak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2014. augusztus 4. 16:45

Elérheti a 900 milliárd forintot a devizahitelesek kártalanításának költsége a pénzügyi rendszerben - ismételte meg az MNB számításait Vonnák Balázs a HírTv-ben. Új információ viszont, hogy az MNB igazgatója szerint ebből 190 milliárd az árfolyamrés költsége a teljes pénzügyi rendszer és 160 milliárd a bankrendszer esetében.

Ha a bankok nem az MNB algoritmusa alapján számolják ki az ügyfeleiknek visszajáró árfolyamrés összegét, a jegybank utasíthatja őket arra, hogy számolják újra azon módszer szerint, amit az MNB helyesnek tart - mondta Vonnák a Magyarország élőben című műsorban. A vita nem odázza el az elszámolást, a bankoknak 60 napjuk van arra, hogy elküldjék módszertanukat az MNB-nek.

Még nincs eldöntve, milyen formában kapják vissza az ügyfelek a pénzt, ez szeptemberben dőlhet el az erről szóló törvény alapján. Alapvetően két lehetőség van Vonnák szerint:

  • Az ügyfelek tőketartozása csökken
  • Készpénzt kapnak

Az, hogy kamatos kamattal kell számolni, senkit nem lephetett meg, a nagy kérdés az volt, hogyan kell felkamatoztatni a régi összegeket - vélte az igazgató, reagálva Csányi Sándor múlt heti szavaira, miszerint meglepődött a bankvezér. A jegybank verzióját, amely a múltbeli túlfizetéseket múltbeli tőketörlesztésként veszik figyelembe, egyeztették az Igazságügyi Minisztériummal - mondta Vonnák. Ez olyan tehát, mintha devizahitel-kamattal kamatoztatnák fel a visszajáró összegeket. A bankrendszer vesztesége tehát nagyobb lehet, mintha pusztán forintkamattal kamatoztatnának. Az MNB számításai szerint azonban nem omlik össze a bankrendszer, van annyi tőkéje, amennyi elnyeli a veszteségeket.

A számításokat részletezve Vonnák közölte:

  • A bankok és pénzügyi vállalkozások számára összesen 900 milliárd forintba kerülhet a devizahitelesek kártalanítása.
  • Ebből 190 milliárd forint lehet az árfolyamrés miatti kiadás, amiből 160 milliárd forint jut a bankokra. A maradék a kamatemelésekből származik.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?