Rekord alacsonyak a kamatok: már csak ennyibe kerülnek a hitelek

Pénzcentrum
2014. május 30. 16:31

A jegybanki alapkamat csökkenése hatással volt a bankbetétek és a hitelek kamatlábaira is. Ezért egyre kevesebben tartják a pénzüket a bankban, viszont egyre többen vesznek fel hiteleket. Meddig csökkennek még a kamatok? Milyen hitelt vehetünk fel olcsón?

Rendkívül érdekes fejleményeket hozott április a hazai hitelekkel és betétekkel kapcsolatban. Az MNB által ma közzétett banki adatokból az alábbiakat érdemes kiemelni:

  • A végtörlesztés óta (több mint két éve) nem vett fel ilyen sok lakáshitelt a magyar lakosság, mint most (igaz, ez is töredéke a válság előtti szintnek),
  • A lakosság teljes banki tartozása most először csökkent a válság kezdetén (2008 szeptemberében) mért szint alá,
  • Történelmi mélyponton a betétek kamata is: egy átlagos új forintbetét most először 2 százalék alatti kamatot hozott.


Mélyben a kamatok

A hitelezés és a betétgyűjtés folyamatait meghatározó tényezők közül az alacsony kamatszint volt áprilisban is a legfontosabb. Bár a jegybanki alapkamat csak ezen a héten esett 2,4 százalékra, a lakossági forintbetétek átlagkamata már áprilisban elérte a 2 százalék alatti szintet. A kamatcsökkentésnek köszönhetően az új lakáshitelek kamata 7,0 százalékra esett, miközben a vállalatok átlagosan 5 százalék alatti szinten jutottak friss hitelhez.

A hektikusan mozgó áruhitelek kivételével az összes jelentős lakossági hiteltípusban tovább csökkent az újonnan felvehető hitelek hitelköltség-mutatója. A lakáshitelek 7,7 százalékos, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 9,6 százalékos, a személyi hiteleknél pedig 23,5 százalékos átlagos teljes hiteldíjmutatót (THM) alkalmaztak a bankok.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Miközben a kamatcsökkenést már a meglévő forinthitelek is érzik (ezekben van folyósítás, ráadásul egy részük BUBOR-hoz kötötten kamatozik), a devizahitelesek mit sem éreznek ebből: a meglévő frank- és euróalapú jelzáloghitelek átlagkamata évek óta stagnál.

Az éven belül lekötött forintbetétek átlagos kamata azonban szinte hajszálpontosan ott van, ahol az éven túli euróbetéteké: 1,94%-on. Ez az első alkalom, hogy 2% alatti átlagkamatot hoztak a forintbetétek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?