27 °C Budapest

A bankoknak is hirdetniük kell az árfolyamgátat

Pénzcentrum
2013. december 21. 17:53

Törvénymódosítást kezdeményezett a fideszes Németh Szilárd a pénzügyi rezsicsökkentéssel kapcsolatban. A javaslat értelmében a bankoknak gondoskodniuk kell arról, hogy ügyfeleik rendszeres tájékoztatást kapjanak, hogy mennyit spóroltak meg az árfolyamgáttal.

Minden negyedévben kötelesek lesznek a bankok tájékoztatást adni az ügyfeleknek arról, hogy mennyit spóroltak meg az árfolyamgáttal. A tájékoztatót jól elkülönített helyen, bekeretezve és tájékoztató ív többi adatával legalább azonos betűméretben kell feltüntetni - mondja ki a Németh Szilárd rezsibiztos által beterjesztett javaslat.

A módosítás másik pontja, hogy a bankoknak március 20-ig tájékoztatniuk kell azon adósaikat is, akik még nem léptek be az árfolyamgátba. Az intézkedés végrehajtását a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi eljárás keretében fogja vizsgálni.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint "kiemelten fontos az állampolgárok szakszerű tájékoztatása arról, hogy a megmentésük érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően összesen mennyi pénzt tudtak megtakarítani". "Elsőként az árfolyamgát rendszerébe történő belépésük óta megtakarított teljes összegről, majd pedig a negyedéves rendszerességgel az időszakos megtakarításokról kell tájékoztatást kapjon a hiteladós. Előírásra kerül továbbá, hogy minden devizahitelest, aki jogosult a gyűjtőszámlahitelre, azonban még nem élt vele és nem is kezdeményezte annak igénylését, azt a pénzintézetének tájékoztatnia kell postai úton, vagy egyéb tartós adathordozón erről a lehetőségről" - fogalmaz Németh Szilárd az indoklásban.

Nem ez az első ilyen előírás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Úgy tűnik, hogy a kormánypártok nagyon a szívükön viselik az állampolgárok szakszerű tájékoztatását. Először a közműszolgáltatóknak írta elő a kormány, hogy pontosan milyen formában kell rendszeresen tájékoztatni a fogyasztókat, hogy mennyit spóroltak a rezsicsökkentéssel. Ugyanez felmerült a pénzügyi rezsicsökkentés, vagyis az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban is.

Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ha nem megfelelő a tájékoztatás, akkor a felügyelet büntet. Százmilliós bírságokat kaptak idén a közműcégek többek között emiatt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 12:48
Megszületett a megállapodás EHF Bajnokok Ligájáról: a Sport TV-t működtető AMC Networks Internationa...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem