3 °C Budapest

A bankoknak is hirdetniük kell az árfolyamgátat

Pénzcentrum
2013. december 21. 17:53

Törvénymódosítást kezdeményezett a fideszes Németh Szilárd a pénzügyi rezsicsökkentéssel kapcsolatban. A javaslat értelmében a bankoknak gondoskodniuk kell arról, hogy ügyfeleik rendszeres tájékoztatást kapjanak, hogy mennyit spóroltak meg az árfolyamgáttal.

Minden negyedévben kötelesek lesznek a bankok tájékoztatást adni az ügyfeleknek arról, hogy mennyit spóroltak meg az árfolyamgáttal. A tájékoztatót jól elkülönített helyen, bekeretezve és tájékoztató ív többi adatával legalább azonos betűméretben kell feltüntetni - mondja ki a Németh Szilárd rezsibiztos által beterjesztett javaslat.

A módosítás másik pontja, hogy a bankoknak március 20-ig tájékoztatniuk kell azon adósaikat is, akik még nem léptek be az árfolyamgátba. Az intézkedés végrehajtását a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi eljárás keretében fogja vizsgálni.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint "kiemelten fontos az állampolgárok szakszerű tájékoztatása arról, hogy a megmentésük érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően összesen mennyi pénzt tudtak megtakarítani". "Elsőként az árfolyamgát rendszerébe történő belépésük óta megtakarított teljes összegről, majd pedig a negyedéves rendszerességgel az időszakos megtakarításokról kell tájékoztatást kapjon a hiteladós. Előírásra kerül továbbá, hogy minden devizahitelest, aki jogosult a gyűjtőszámlahitelre, azonban még nem élt vele és nem is kezdeményezte annak igénylését, azt a pénzintézetének tájékoztatnia kell postai úton, vagy egyéb tartós adathordozón erről a lehetőségről" - fogalmaz Németh Szilárd az indoklásban.

Nem ez az első ilyen előírás

Úgy tűnik, hogy a kormánypártok nagyon a szívükön viselik az állampolgárok szakszerű tájékoztatását. Először a közműszolgáltatóknak írta elő a kormány, hogy pontosan milyen formában kell rendszeresen tájékoztatni a fogyasztókat, hogy mennyit spóroltak a rezsicsökkentéssel. Ugyanez felmerült a pénzügyi rezsicsökkentés, vagyis az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban is.

Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ha nem megfelelő a tájékoztatás, akkor a felügyelet büntet. Százmilliós bírságokat kaptak idén a közműcégek többek között emiatt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06