Jön a devizahiteles csomag - A bankoknál már aggódnak

Pénzcentrum
2013. december 10. 14:47

Még a választások előtt dönt a kormány a devizahitelek ügyében - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy hétfői sajtótájékoztatón. A Kúria jövő hétfőn ül össze, hogy jogegységi határozat hozzon, a kormány pedig ezután állíthatja össze a devizahiteles csomagját.

Egy tegnapi sajtótájékoztatón Kósa Lajost megkérdezték arról, lesz-e újabb rezsicsökkentés és devizahiteles-mentés a választás előtt. Előbbiről a Fidesz alelnöke azt mondta, "a munka nem ért véget", folyamatosan figyelni kell, hogyan alakul a rezsi ára. A devizahitelesek megsegítése ügyében pedig úgy fogalmazott: "egészen biztos", hogy lesznek még lépések a választás előtt - tudósított az MTI.

A Reuters beszámolója szerint Kósa azt is mondta, hogy a devizahitelesek ügye nem kapcsolódik a választásokhoz. Vannak már magyar bírósági ítéletek, amelyek kimondták, hogy ez egy hibás termék, és ezért döntenünk kell róluk - fogalmazott a jelentés szerint.

Mint ismeretes, a kormány először november 1-jei határidőt adott a bankoknak, hogy eddig módosítsák az ügyfelek javára a devizahitel-szerződéseket. Ezt követően a Fidesz javaslatára a 90 napon túli késedelemben lévők, a banki fizetéskönnyítő program hatálya alatt állók és a 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevők számára is kiterjesztették a 2012 áprilisa óta futó árfolyamgát programot.

Ezt azonban csak átmeneti megoldásnak szánták - a jogi bizonytalanságra hivatkozva kormánypárti politikusok közölték: megvárják az átfogó döntéssel a Kúria jogegységi határozatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azóta az Alkotmánybíróság véleményét is kikérte a kormány (ez még nem született meg), és kiderült az is: a Kúria illetékes testülete december 16-án, vagyis jövő hétfőn ül össze, hogy jogegységi határozatot hozzon a devizahitelekről.

A Portfolio.hu banki forrásai szerint a könyvek év végi zárása előtt pár héttel rendkívüli bizonytalanságot okoz a Kúria várható döntése, hiszen tartalmától függően nullától több százmilliárd forintig terjedő negatív hatása is lehet a szektorra nézve. A döntést természetesen a könyvvizsgálók is kiemelten figyelik. Egyelőre azonban lehetetlen megmondani, ennek, vagy a kormány (választásokig várható) döntésének lesz nagyobb hatása.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm