3 °C Budapest

Jön a devizahiteles csomag - A bankoknál már aggódnak

Pénzcentrum
2013. december 10. 14:47

Még a választások előtt dönt a kormány a devizahitelek ügyében - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy hétfői sajtótájékoztatón. A Kúria jövő hétfőn ül össze, hogy jogegységi határozat hozzon, a kormány pedig ezután állíthatja össze a devizahiteles csomagját.

Egy tegnapi sajtótájékoztatón Kósa Lajost megkérdezték arról, lesz-e újabb rezsicsökkentés és devizahiteles-mentés a választás előtt. Előbbiről a Fidesz alelnöke azt mondta, "a munka nem ért véget", folyamatosan figyelni kell, hogyan alakul a rezsi ára. A devizahitelesek megsegítése ügyében pedig úgy fogalmazott: "egészen biztos", hogy lesznek még lépések a választás előtt - tudósított az MTI.

A Reuters beszámolója szerint Kósa azt is mondta, hogy a devizahitelesek ügye nem kapcsolódik a választásokhoz. Vannak már magyar bírósági ítéletek, amelyek kimondták, hogy ez egy hibás termék, és ezért döntenünk kell róluk - fogalmazott a jelentés szerint.

Mint ismeretes, a kormány először november 1-jei határidőt adott a bankoknak, hogy eddig módosítsák az ügyfelek javára a devizahitel-szerződéseket. Ezt követően a Fidesz javaslatára a 90 napon túli késedelemben lévők, a banki fizetéskönnyítő program hatálya alatt állók és a 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevők számára is kiterjesztették a 2012 áprilisa óta futó árfolyamgát programot.

Ezt azonban csak átmeneti megoldásnak szánták - a jogi bizonytalanságra hivatkozva kormánypárti politikusok közölték: megvárják az átfogó döntéssel a Kúria jogegységi határozatát.

Azóta az Alkotmánybíróság véleményét is kikérte a kormány (ez még nem született meg), és kiderült az is: a Kúria illetékes testülete december 16-án, vagyis jövő hétfőn ül össze, hogy jogegységi határozatot hozzon a devizahitelekről.

A Portfolio.hu banki forrásai szerint a könyvek év végi zárása előtt pár héttel rendkívüli bizonytalanságot okoz a Kúria várható döntése, hiszen tartalmától függően nullától több százmilliárd forintig terjedő negatív hatása is lehet a szektorra nézve. A döntést természetesen a könyvvizsgálók is kiemelten figyelik. Egyelőre azonban lehetetlen megmondani, ennek, vagy a kormány (választásokig várható) döntésének lesz nagyobb hatása.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 28. 06:01
Amikor a gazdasági teljesítmény romlására és a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének stagnálás...
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06