29 °C Budapest

Már a devizahitelesek negyede igent mondott az árfolyamgátra

Pénzcentrum
2013. február 8. 14:03

A tavalyi év végéig 102 201 darab gyűjtőszámlát nyitottak a deviza jelzáloghitellel rendelkezők - közölte a PSZÁF. Ez a szám a jogosultak 22,4%-át jelenti. A szerződésüket már aláírók száma meghaladta a 120 ezret, ami 26%-os arányt jelent. Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő gyűjtőszámlahitelesek tavaly összesen 4,6 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. A parlament március 29-éig meghosszabbította az igénylés határidejét, így még senki sem csúszott le a devizahiteleseknek több százezer forintos megtakarítást ígérő lehetőségről. A döntést cikkünkben ezúttal is a Pénzcentrum.hu kalkulátora segíti.

2012. december 31-ig 102 201 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján - közölte a PSZÁF.

KALKULÁTOR: Számold ki te is, mit nyerhetsz az új árfolyamrögzítéssel!

Decemberben 14 519 db új szerződést kötöttek és ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma (az előző árfolyamgát konstrukcióval együtt) már meghaladta a 120 ezret. Mint az alábbi ábrán is látható, decemberben több szerződést kötöttek, mint az előző hónapban, de nem érte el az aláírók száma a június csúcsot. A bankok által korábban várt év végi felfutás decemberben a szerződés-aláírsok alapján még nem volt érzékelhető, a Portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok azonban többen is az érdeklődés decemberi felfutásáról számoltak be (az igénylések számát azonban nem tartalmazza a PSZÁF statisztikája.) Becsléseink szerint december végéig közel 140 ezer igénylést kaptak a bankok.

Devizahitelesek: megjöttek a friss információk az


Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre a PSZÁF frissített adatai szerint 456 ezer fő, az érintettek mintegy 26%-a lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba szerződése aláírásával. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya december végén 948 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány több mint 30%-a. A gyűjtőszámlahitelesek eddig közel 4,6 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. Az adósok 3,6 milliárd forintnyi gyűjtőszámla-tartozás halmoztak fel december végéig (ki nem fizetett, és a bank/állam által el nem engedett törlesztőrészletek BUBOR-ral kamatoztatva).

A rögzített devizahitelek átlagos nagysága decemberben nem változott már jelentően. Jellemzően az átlagnál jóval magasabb tartozással rendelkezők kötötték meg még az első hónapokban az árfolyamgát-szerződésüket. Az átlag eddig 9,3 millió forint, ami azt jelzi, hogy jellemzően inkább a nagyobb tartozással rendelkezők léptek be a konstrukcióba, hiszen ez magasabb szám, mint az általunk 7 millió forintra becsült átlag.

Devizahitelesek: megjöttek a friss információk az


A mostani adatok alapján legfeljebb 50%-os részvételi aránnyal számolhat a bankszektor az árfolyamgát konstrukcióban, az igénylések végső határideje március 29-e (amennyiben ezt Szász Károly PSZÁF-elnök javaslata alapján vagy más módon nem módosítja a parlament). A bankszektor 2017 közepéig bekövetkező kamatbevétel-kiesése a Portfolio.hu becslései alapján a program miatt 62 milliárd forint körül lehet, ahogy erre január 19-ei elemzésünkben rámutattunk. Az öt év alatt várható állami tehervállalás szintén ekkora lehet, amennyiben az árfolyamok nem lépik túl a jogszabályban meghatározott "legmagasabb árfolyamot".

Devizahitelesek: megjöttek a friss információk az

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az árfolyamgáttal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat alábbi összefoglalónk tartalmazza.

Árfolyamgát
Miről szól?

- a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (legkésőbb 2017 júniusáig) rögzített árfolyamon törleszthető
- a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
- a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
- a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
- az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
- az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei

- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 14:54
A szövetség elnöksége két új taggal bővült, valamint távozott Viniczai András.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?