Nagy változás a bankoknál: új feltételekkel fizetnek a hitelesek

Pénzcentrum
2012. április 6. 18:02

Több olyan jogszabálymódosítás is hatályba lépett április elsején, amelyek a hitel (lízing) konstrukciók árazásának átláthatóbbá tételét célozzák, így maximálták a felszámítható teljes hiteldíjmutató (THM) mértékét, a lakossági jelzáloghitelek körében pedig bevezették a referencia kamatláb alapú árazást. Ennek megfelelően több banknál is módosultak a hitelek kondíciói - derül ki a BankRáció.hu összefoglalójából.

"A március 4-től elindult a Tavaszi díjkedvezményes akció az OTP-nél, melynek keretén belül forint jelzáloghitelek és lakáshitelek felvételénél az értékbecslési díjat utólagosan visszatérítik az ügyfél részére, a közjegyzői díjat az OTP Bank fizeti meg. Valamint a hitelkeret beállítási jutalék (kezdeti költség, mint pl. a folyósítási díj, vagy a szerződéskötési jutalék) pedig 0%. - a mai napig mindezen akciók csak Prémium Plusz számlacsomaggal rendelkező vagy azt igénylő ügyfeleknek szólt. A bank kiterjesztette a fenti akciót és március 26-tól április 20-ig minden befogadott hiteligénylésre vonatkozik (bármilyen jövedelem és bankszámlája van az ügyfélnek). Ezzel gyakorlatilag szinte az összes kezdeti költséget a bank fizeti meg, egyedül az értékbecslési díjjal kell rendelkeznünk előre (30,000 Ft) de azt is visszatérítik, illetve a tulajdoni lap lekérésének díját kell megfizetni, valamint a jelzálog bejegyzési díjat, ami a Földhivatalnak fizetendő, 12,600 Ft. Az akciónak köszönhetően a forint jelzáloghitelek THM-e 16,28%-ról 15,95%-ra csökkent. A lakáshitelek THM-e 14,78%-ról 14,47%-ra csökkent.

"Amíg a többi bank a végtörlesztésen elszenvedett veszteségeit vagy az előző évek túlzott devizahitelezése miatt a sebeit nyalogatja, a legnagyobb magyar bank az elsők között volt tavasszal, aki kamatot csökkentett, új akciókat vezetett be, ráadásul azokat most még szélesebb réteg számára teszi elérhetővé. Őszintén reméljük, hogy ez a trend más bankoknál is folytatódni fog, egyre több kamatcsökkentést látunk és visszajönnek az akciók, amelyek pár éve folyamatosan voltak tucatnyi banknál."- nyilatkozta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Aegon

2012-03-26-tól érvényes új hirdetményeikben újdonság, hogy már szétbontva adják meg a kamatértéket: referencia kamat+kamatfelár. Már eddig is a 6 havi BUBOR alapján került meghatározásra a kamat, de a hirdetményeikben a referenciakamat és a kamatfelár összegét írták, tehát egy értéket, s csak a kamattáblázat alatt írták, hogy ez tulajdonképpen a 6 havi BUBOR-hoz van árazva. Új hirdetményük alapján többségében kedvezőbb kamattal lehet hitelt felvenni, de érdekes, hogy szabad felhasználású hiteleknél felborul az az általános tendencia, hogy minél magasabb a hitelösszeg, annál alacsonyabb a kamatfelár: a 10 és 15 millió forint közötti sávban kedvezőbb a kamatfelár, mint az ennél magasabb hitelösszegekre. A Hitelcsere Prémium termék megszűnt. A Hitelcsere Program kölcsön esetében újdonság, hogy az új hirdetmény szerint 3 összegsáv és 3 ügyfélminősítési kategória alapján határozzák meg a kamatfelárakat. A lakáscélú és a szabad felhasználású hitelek esetében ez eddig is így volt, igaz ott nem 3, hanem 4 összegsáv alapján vannak meghatározva a kamatfelárak. "Jó jövedelem" kategóriában (átlagos jövedelmű igénylő ebbe tartozik) ingatlanvásárlási hitelek esetében eddig a THM összeghatártól függően 12.25-15.38% volt. 2012-03-26-tól ugyanebben a jövedelem kategóriában a THM 11.25-15.05%. Elmondható tehát, hogy az Aegon a korábbinál kedvezőbb THM-mel kínál ingatlanvásárlás céljára hitelt. Továbbra is tart a Takarnet díj elengedésére és az értékbecslési díj folyósítást követően való visszatérítésére vonatkozó akciójuk.

Erste

Változtak az akciók, bevezették a 6 havi BUBOR-hoz történő árazást (az utolsó bankok között voltak, akiknek nem volt referenciakamathoz kötött termékük). Jövedelemutalással 2%-kal kedvezőbb a kamatfelár, csak a mindenkori nettó minimálbér utalása szükséges, ugyanúgy, mint az akciókhoz is, amelyek alapján az értékbecslési díj és a közjegyzői díj meghatározott mértékben csökkentik a folyósítási jutalékot. Ezek az akciók már korábban is voltak, most annyi változott csak, hogy a havi rendszeres jövedelem utalásának mértéke pontosításra került. Jelenleg elérhető ajánlataikat megnézve azt láthatjuk a hirdetményekben, hogy jövedelemutalás esetén lakáscélú hitelnél 14.31%, szabad felhasználásúnál pedig 15.34% a THM értéke. Továbbra is úgy néz ki, hogy az egykor nagyon aktív Erste a mostani tavaszi kampányból kimarad, és nem igazán kíván hitelezni - legalábbis az árazásából ez a következtetés vonható le.

UniCredit

Az UniCredit az utolsó bankok között volt, amely még nem referenciakamathoz árazott hiteleket kínált. Ez április másodikától részben megváltozott, mivel az 1 éves kamatperiódusú hiteleit a bank mától 12 havi BUBOR-hoz árazza. Továbbra is elérhetőek a 3-5 vagy 10 (!) éves kamatperiódusú lakáscélú és szabad felhasználású hitelek, amelyek nem referenciakamathoz vannak árazva (a törvényi rendelet szerint nem is kell). A bank úgy alakította ki a kamatfelárakat, hogy a kamatok nem változtak. Egyedül a THM-ek emelkedtek meg kismértékben a hitelek egy részénél, mivel a díj-visszatérítési akció megszűnt, melynek keretében az induló költségek nélküli lakáscélú és szabad felhasználású hiteleknél a folyósítást követően visszatérítették az értékbecslési díjat és a közjegyzői díjat. Lakáscélú, induló költségek nélküli, 1 éves kamatperiódusú hitel THM-e 12,83%-ról növekedett minimális mértékben 12,94%-ra. A szabad felhasználású hitelé pedig 13,86%-ról 13,98%-ra emelkedett.
Továbbra is elérhető az aktív kedvezmény, mellyel 0,5%-os kamatkedvezményt kaphatunk a futamidő végéig, amennyiben legalább havi 150,000 Ft jóváírás érkezik a bankszámlánkra és havonta kártyával vásárolunk minimum 15,000 Ft-os értékben.
Az Unicredit Banknál 2012-04-01-től bevezetésre került a 0 Ft-os havidíjú Kölcsön-bankszámla csomag. A bank ügyfelei jelzáloghitelek és személyi kölcsönök igénybevételekor ezt a díjmentes számlacsomagot használhatják a kölcsön törlesztésére.

MKB

Az MKB Banknál is bevezették a referencia kamathoz történő árazást, a 3 vagy 12 havi BUBOR-t tekintik báziskamatnak, amihez hozzáadódik az ügyfélminősítés függvényében meghatározott kamatfelár. Némi könnyítést jelent az ügyfelek számára, hogy a kezelési költség megszűnt. A szerződéskötési díj akciós elengedésének feltétele az MKB Banknál lévő legalább 3 millió Ft megtakarítás, ami elég jelentős követelmény. A kedvezőbb kamatfelárakat kínáló Kiemelt kondíciós hitelek feltétele a havi törlesztőrészletet legalább 50 000 Ft-tal meghaladó jövedelemutalás, valamint rendszeres bankkártya használat és 2 csoportos beszedési megbízás. Lakásvásárlási hitelük THM-értéke normál kondíciókkal 14.67%, kiemelt kondíciókkal pedig 13.18%. A többi bank hiteltermékeivel összehasonlítva az MKB kiemelt kondíciós ajánlata jónak mondható, és az igénylés feltételei is kényelmesen teljesíthetőek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?