7 °C Budapest

Nagy változás a bankoknál: új feltételekkel fizetnek a hitelesek

Pénzcentrum
2012. április 6. 18:02

Több olyan jogszabálymódosítás is hatályba lépett április elsején, amelyek a hitel (lízing) konstrukciók árazásának átláthatóbbá tételét célozzák, így maximálták a felszámítható teljes hiteldíjmutató (THM) mértékét, a lakossági jelzáloghitelek körében pedig bevezették a referencia kamatláb alapú árazást. Ennek megfelelően több banknál is módosultak a hitelek kondíciói - derül ki a BankRáció.hu összefoglalójából.

"A március 4-től elindult a Tavaszi díjkedvezményes akció az OTP-nél, melynek keretén belül forint jelzáloghitelek és lakáshitelek felvételénél az értékbecslési díjat utólagosan visszatérítik az ügyfél részére, a közjegyzői díjat az OTP Bank fizeti meg. Valamint a hitelkeret beállítási jutalék (kezdeti költség, mint pl. a folyósítási díj, vagy a szerződéskötési jutalék) pedig 0%. - a mai napig mindezen akciók csak Prémium Plusz számlacsomaggal rendelkező vagy azt igénylő ügyfeleknek szólt. A bank kiterjesztette a fenti akciót és március 26-tól április 20-ig minden befogadott hiteligénylésre vonatkozik (bármilyen jövedelem és bankszámlája van az ügyfélnek). Ezzel gyakorlatilag szinte az összes kezdeti költséget a bank fizeti meg, egyedül az értékbecslési díjjal kell rendelkeznünk előre (30,000 Ft) de azt is visszatérítik, illetve a tulajdoni lap lekérésének díját kell megfizetni, valamint a jelzálog bejegyzési díjat, ami a Földhivatalnak fizetendő, 12,600 Ft. Az akciónak köszönhetően a forint jelzáloghitelek THM-e 16,28%-ról 15,95%-ra csökkent. A lakáshitelek THM-e 14,78%-ról 14,47%-ra csökkent.

"Amíg a többi bank a végtörlesztésen elszenvedett veszteségeit vagy az előző évek túlzott devizahitelezése miatt a sebeit nyalogatja, a legnagyobb magyar bank az elsők között volt tavasszal, aki kamatot csökkentett, új akciókat vezetett be, ráadásul azokat most még szélesebb réteg számára teszi elérhetővé. Őszintén reméljük, hogy ez a trend más bankoknál is folytatódni fog, egyre több kamatcsökkentést látunk és visszajönnek az akciók, amelyek pár éve folyamatosan voltak tucatnyi banknál."- nyilatkozta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Aegon

2012-03-26-tól érvényes új hirdetményeikben újdonság, hogy már szétbontva adják meg a kamatértéket: referencia kamat+kamatfelár. Már eddig is a 6 havi BUBOR alapján került meghatározásra a kamat, de a hirdetményeikben a referenciakamat és a kamatfelár összegét írták, tehát egy értéket, s csak a kamattáblázat alatt írták, hogy ez tulajdonképpen a 6 havi BUBOR-hoz van árazva. Új hirdetményük alapján többségében kedvezőbb kamattal lehet hitelt felvenni, de érdekes, hogy szabad felhasználású hiteleknél felborul az az általános tendencia, hogy minél magasabb a hitelösszeg, annál alacsonyabb a kamatfelár: a 10 és 15 millió forint közötti sávban kedvezőbb a kamatfelár, mint az ennél magasabb hitelösszegekre. A Hitelcsere Prémium termék megszűnt. A Hitelcsere Program kölcsön esetében újdonság, hogy az új hirdetmény szerint 3 összegsáv és 3 ügyfélminősítési kategória alapján határozzák meg a kamatfelárakat. A lakáscélú és a szabad felhasználású hitelek esetében ez eddig is így volt, igaz ott nem 3, hanem 4 összegsáv alapján vannak meghatározva a kamatfelárak. "Jó jövedelem" kategóriában (átlagos jövedelmű igénylő ebbe tartozik) ingatlanvásárlási hitelek esetében eddig a THM összeghatártól függően 12.25-15.38% volt. 2012-03-26-tól ugyanebben a jövedelem kategóriában a THM 11.25-15.05%. Elmondható tehát, hogy az Aegon a korábbinál kedvezőbb THM-mel kínál ingatlanvásárlás céljára hitelt. Továbbra is tart a Takarnet díj elengedésére és az értékbecslési díj folyósítást követően való visszatérítésére vonatkozó akciójuk.

Erste

Változtak az akciók, bevezették a 6 havi BUBOR-hoz történő árazást (az utolsó bankok között voltak, akiknek nem volt referenciakamathoz kötött termékük). Jövedelemutalással 2%-kal kedvezőbb a kamatfelár, csak a mindenkori nettó minimálbér utalása szükséges, ugyanúgy, mint az akciókhoz is, amelyek alapján az értékbecslési díj és a közjegyzői díj meghatározott mértékben csökkentik a folyósítási jutalékot. Ezek az akciók már korábban is voltak, most annyi változott csak, hogy a havi rendszeres jövedelem utalásának mértéke pontosításra került. Jelenleg elérhető ajánlataikat megnézve azt láthatjuk a hirdetményekben, hogy jövedelemutalás esetén lakáscélú hitelnél 14.31%, szabad felhasználásúnál pedig 15.34% a THM értéke. Továbbra is úgy néz ki, hogy az egykor nagyon aktív Erste a mostani tavaszi kampányból kimarad, és nem igazán kíván hitelezni - legalábbis az árazásából ez a következtetés vonható le.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

UniCredit

Az UniCredit az utolsó bankok között volt, amely még nem referenciakamathoz árazott hiteleket kínált. Ez április másodikától részben megváltozott, mivel az 1 éves kamatperiódusú hiteleit a bank mától 12 havi BUBOR-hoz árazza. Továbbra is elérhetőek a 3-5 vagy 10 (!) éves kamatperiódusú lakáscélú és szabad felhasználású hitelek, amelyek nem referenciakamathoz vannak árazva (a törvényi rendelet szerint nem is kell). A bank úgy alakította ki a kamatfelárakat, hogy a kamatok nem változtak. Egyedül a THM-ek emelkedtek meg kismértékben a hitelek egy részénél, mivel a díj-visszatérítési akció megszűnt, melynek keretében az induló költségek nélküli lakáscélú és szabad felhasználású hiteleknél a folyósítást követően visszatérítették az értékbecslési díjat és a közjegyzői díjat. Lakáscélú, induló költségek nélküli, 1 éves kamatperiódusú hitel THM-e 12,83%-ról növekedett minimális mértékben 12,94%-ra. A szabad felhasználású hitelé pedig 13,86%-ról 13,98%-ra emelkedett.
Továbbra is elérhető az aktív kedvezmény, mellyel 0,5%-os kamatkedvezményt kaphatunk a futamidő végéig, amennyiben legalább havi 150,000 Ft jóváírás érkezik a bankszámlánkra és havonta kártyával vásárolunk minimum 15,000 Ft-os értékben.
Az Unicredit Banknál 2012-04-01-től bevezetésre került a 0 Ft-os havidíjú Kölcsön-bankszámla csomag. A bank ügyfelei jelzáloghitelek és személyi kölcsönök igénybevételekor ezt a díjmentes számlacsomagot használhatják a kölcsön törlesztésére.

MKB

Az MKB Banknál is bevezették a referencia kamathoz történő árazást, a 3 vagy 12 havi BUBOR-t tekintik báziskamatnak, amihez hozzáadódik az ügyfélminősítés függvényében meghatározott kamatfelár. Némi könnyítést jelent az ügyfelek számára, hogy a kezelési költség megszűnt. A szerződéskötési díj akciós elengedésének feltétele az MKB Banknál lévő legalább 3 millió Ft megtakarítás, ami elég jelentős követelmény. A kedvezőbb kamatfelárakat kínáló Kiemelt kondíciós hitelek feltétele a havi törlesztőrészletet legalább 50 000 Ft-tal meghaladó jövedelemutalás, valamint rendszeres bankkártya használat és 2 csoportos beszedési megbízás. Lakásvásárlási hitelük THM-értéke normál kondíciókkal 14.67%, kiemelt kondíciókkal pedig 13.18%. A többi bank hiteltermékeivel összehasonlítva az MKB kiemelt kondíciós ajánlata jónak mondható, és az igénylés feltételei is kényelmesen teljesíthetőek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem