10 °C Budapest

Vallottak a nyugdíjkasszák: ekkora hozamot értek el

Pénzcentrum
2012. március 14. 14:05

Tavaly a legjobban a magánnyugdíjpénztári portfóliók közül a klasszikus portfóliók teljesítettek, viszont a tagok többségét lefedő növekedési portfóliók veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, a részvénypiaci mélyrepülés miatt. A PSZÁF összesítése szerint nagyon eltérő hozamokat tudtak elérni a pénztárak, attól függően, hogy mennyire voltak részvénytúlsúlyosak a pénztárak, és mennyire voltak kitéve a feltörekvő piacok, akár jelentősebb veszteségbe is bele lehetett futni. Nem csoda, hiszen a vezető feltörekvő piaci indexek tavaly 20 százalékos leértékelődést szenvedtek el, miközben a fejlett tőkepiacok stagnáltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tavalyi évben a hazai magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfolióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó hozama 4,16 százalék, kiegyensúlyozott portfolióinak hozama mínusz 0,12 százalék, növekedési portfolióinak hozama pedig mínusz 3,89% volt. A szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam mínusz 2,87 százalékra rúgott - derül ki a PSZÁF adataiból.

A részletes adatokból nagyon jól kirajzolódik, hogy a pénztárak egyéni teljesítménye széles skálák között mozgott. A klasszikus portfólió esetében van a legkisebb tér az aktív portfólió-kezelésre, ezért itt láthattuk a legkisebb eltéréseket, azonban már itt érdemes megemlíteni, hogy volt olyan pénztár, ami 7,5 százalékos hozamot tudott hozni, míg volt olyan, amelyik csak 1,3 százalékot. A magyar kötvénypiac heves mozgásokon ment keresztül 2011-ben, a hosszú kötvények esetében bele lehetett futni nagyon veszteségekbe is, míg a rövid papírok dominanciájával kedvező hozamokat lehetett elérni.

A kiegyensúlyozott portfóliók esetében is jelentős különbségekre figyelhettünk fel, a legjobb pénztár 2011-ben 8,5 százalékos hozamot ért el, míg a legrosszabb 1,4 százalékos veszteséget. A hatályos törvények szerint a pénztáraknak már nagyobb terük van a portfólió összeállítására, a részvényarány 10-40 százalék között mozoghat, ami magyarázatul szolgál a jelentős különbségekre. Teljesen természetes, hogy aki inkább védelembe vonult, és konzervatívabb portfóliót épített föl, annak jobban jött ki a lépés, mint annak, aki jelentős részvényarányt tartott.

Vallottak a nyugdíjpénztárak - Itt a lista a teljesítményekről


A pénztártagok többsége a növekedési portfólióban van, ezért ez a leginkább figyelt portfólió az összes közül. Sajnálatos módon itt voltak a legnagyobbak az eltérések, miközben az Életút 9 százalékos hozamot tudott elérni, addig az OTP 8 százalékos veszteséggel állt. A pénztáraknak elvileg 40 százalék feletti részvényarányt kellett volna tartaniuk, viszont a jogszabályalkotók lehetőséget adtak arra, hogy a limitet 2012 végéig érjék el a pénztárak.

Ez a lépés megpecsételte több pénztár sorsát is, voltak, akik "beleragadtak" a magasabb részvényarányba, míg voltak olyanok, amelyek rugalmasan éltek ezzel az eszközzel. Akik már korábban kiépítették a portfóliójukat, azok is megtehették, hogy a kötvények irányába elmozduljanak, azonban ezt nem lehet komolyabb mértékben megtenni, hiszen a részvények eladását a beszállási pontokhoz képest rosszabb árfolyamon lehetett értékesíteni.

Vélhetően a nagyobb veszteséget elszenvedő pénztárak a limit feletti részvényarányt tartottak fent, és azon belül is jelentős kitettségük volt a feltörekvő piacok irányába, amelyek jelentős esést szenvedtek el. Azok a pénztárak, amelyek kisebb mínusszal, vagy éppen nyereséggel tudták a múlt évet kihozni, azok jóval biztonságosabb portfóliót tartottak. Az Életút volt az egyik ilyen kivétel, a befektetési politikájuk szerint 2011 márciusában megváltoztatták a növekedési portfólió referencia-indexét, a korábbi 42 százalékos részvényarány 5 százalékra csökkent, míg a rövid kötvénybefektetéseké 80 százalékra emelkedett.

A pénztártagok közül már mindenki megkapta a számlaértesítőjét, a kapott számok pedig sokakat rossz érzéssel tölthetik el a tagokat, hiszen a legnagyobb pénztárak tavaly mind negatív hozamot értek el. A vezető ötös (Aegon, Allianz, AXA, ING, OTP) vesztesége 2011-ben 1,7 és 7,9 százalék között szóródott. A 10 éves mutatókban is olyan számokat láthatunk, amelyek elégtelenek voltak ahhoz, hogy a pénztárak reálhozamot hozzanak, ebben viszont jelentős szerepe van a 2008-ban kitört válságnak, és a törvényi változásoknak, amelyek éppen erre az időre tették a választható portfóliós rendszer kialakítását.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?