19 °C Budapest

Új árfolyamrögzítés: bizonytalanság a közjegyzői díjak körül

Pénzcentrum
2012. március 23. 09:35

Több milliárd forint bevételt jelenthetnek a közjegyzőknek és ugyanekkora többletkiadást a bankoknak az új árfolyamrögzítés szerződésmódosításai. A kormány később dönt a kérdésben - írja a Napi Gazdaság.

Egyelőre nem lefutott kérdés, hogy az új árfolyamrögzítéshez szükség lesz-e közjegyzői közreműködésre. Még a korábbi, eredeti árfolyamrögzítésről szóló törvényhez kapcsolódva a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben szabályozta, hogy az árfolyamrögzítés hitelszerződés-módosításáért és a gyűjtőszámlahitelkeret-szerződés közjegyzői okiratba foglalásáért sem a bank, sem a közjegyző nem kérhet díjat az ügyféltől, a költségeket a bank köteles magára vállalni.

A módosítások egyik pontjaként Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára ugyanakkor a parlament elfogadta, hogy a korábban már árfolyamgát-szerződést kötött ügyfeleknél az átszerződést nem kell ismét közjegyzői okiratba foglalni − a feltételrendszer a törvény erejénél fogva módosul. Egyes vélemények szerint van mód arra, hogy a kölcsönszerződéseket egyetlen, a törlesztőrészlet megállapítását és megfizetését tartalmazó pontban − ideiglenesen − módosító árfolyamgát-szerződésekkel kapcsolatban a szabályokat a törvény egységesen, részletesen és tételesen állapítsa meg − a módosítást így nem kell közokiratba foglalni.

A tét nem kicsi. A bankok és a közjegyzők tavaly nyáron 15 ezer forintos díjban állapodtak meg, amely összeg a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Napi Gazdasághoz eljuttatott álláspontja szerint pusztán "a közjegyző költségeire elegendő, még a munkadíját sem fedezi". A várakozások szerint ugyanakkor idén akár több mint 400 ezer hitelszerződést kell módosítani, ez pedig a fenti díjazással több mint 6 milliárdos bevételt jelent a közjegyzőknek és ugyanekkora extra terhet a bankoknak.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a lap számára küldött tájékoztatása szerint a kormány hamarosan kialakítja álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az árfolyamgát-törvény módosítása miatt szükséges-e, és ha igen, milyen ponton felülvizsgálni a közjegyzői díjazásról szóló jogszabályt. A MOKK szerint a törvényi szabályozás aggályos, mivel az egyik szerződő fél által magánokiratban a másikra erőltetett feltételek kikényszerítéséhez biztosítaná az állami kényszert − mindezt a közokirat garanciái nélkül. Szakértők ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy a módosítás az ügyfél érdekében történik. A végrehajthatóság feltételeit az eredeti szerződés közokirati formában tartalmazta, a törvény pedig kimondhatná, hogy a bank csak akkor kérheti a szerződés végrehajtási záradékolását, ha a módosult szerződés megfelel az előírásoknak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm