Fontos levelet kapnak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2012. március 12. 10:04

Minden devizahiteles ügyfél levelet kap bankjától, hogy milyen módon könnyíthetik meg hiteltörlesztését - mondta a kormány és Bankszövetség megállapodása kapcsán a szervezet főtitkára az Inforadio műsorában. Kovács Levente hangsúlyozta: a mostani megállapodás már minden devizahiteles helyzetét rendezi, újabb lépések nem várhatók.

NEM MINDEN devizahiteles ügyfél fog levelet kapni bankjától - hanem csak a 90 napot folyamatosan meghaladó késedelembe esett - még fel nem mondott - ügyfelek. (ahogyan ez a 2012. március 8-án kiadott Bankszövetségi Sajtóközleményben is szerepel - ld csatolan)

Részletesen:
Mindazokat, akiknek 2011. szeptember 30. óta, 90 napot folyamatosan meghaladó, fennálló késedelme van, a bank írásban értesíti a forintra történő átváltásról és az azt követő 25 százalék hitel-elengedési jogosultságról, valamint arról, hogy a forinthitel milyen induló adósság törlesztést jelent továbbá, hogy a közjegyzői díjat az ügyfél viseli.


A Bankszövetség főtitkára a legutóbbi, a kormány és a Bankszövetség közötti, a decemberi egyezség részleteit leíró megállapodásról elmondta: az minden devizahitelest érint. Kovács Levente ismertette: azok, akik tavaly szeptember végéig 90 napon túli késedelembe estek, és igazolni tudják, hogy az nem önhibájukból történt, de még a bank nem mondta fel a hitelszerződést, kérhetik hitelük forintra váltását úgy, hogy a bankok a tartozás negyedét elengedik. A pénzintézetek akkor ajánlják ezt fel, ha reális, hogy az ügyfél ezután fizetni tudja a törlesztőrészleteket. Elvileg ehhez még egy további kedvezményt, a forinthitelhez állami kamattámogatást is ígért a kormány, de erről egyelőre részleteket nem tudni.

Azok, akik képtelenek fizetni a könnyített törlesztést, felajánlhatják ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelőnek. Erről még azt kell tudni, hogy az eszközkezelő nem jelent végleges megoldást, hanem csak átmenetit, az eszközkezelőtől ugyanis két év után visszavásárolható a lakás.

Az eddig rendszeresen fizető adósok kérhetik a sokat emlegetett árfolyamgát alkalmazását. Itt a már korábban is említett árfolyamokon, svájci frank esetében 180, eurónál 250, japán jen esetében 2 forint 50 filléren kérhetik a törlesztőrészlet megállapítását, öt éven keresztül. Az aktuális árfolyam és a rögzített árfolyam különbözete gyűlik egy forintszámlán, de fontos újdonság a korábban meghirdetett árfolyamgáthoz képest, hogy csak a tőketartozást kell majd megfizetni, a kamatot fele-fele részben a bankok és az állam állja majd. Kovács Levente szerint ezzel a konstrukcióval minden ügyfél jól jár, mindenképpen nyeresége származik belőle, így arra számítanak, hogy a többség élni fog vele.

A Bankszövetség főtitkára elmondta: a bankok minden érintettnek küldenek értesítést arról, milyen módon könnyíthetik devizahitelének fizetését. Kovács Levente hozzátette: azt remélik, hogy idővel a fizetési morál is javulni fog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Újabb, a devizahitelesek helyzetét segítő lépések nem várhatók, mivel a mostani megállapodás gyakorlatilag minden devizahitelesnek szól - tette hozzá.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?