1 °C Budapest

Kapzsi bankok buta adósoknak hiteleztek

Pénzcentrum
2012. február 9. 11:12

Szokatlanul alaposnak és visszafogottnak nevezte a birtokukba került Országgyűlési vizsgálóbizottság jelentését a Figyelő és az Index is. A devizahitelezés elterjedését és felfutását vizsgáló bizottság több megállapítást is tett, a hitelközvetítőkön és a bankokon kívül a lakosságot is felelősként megnevezve a történtekben. A megfogalmazott javaslatok közül a legfontosabb, a már az IMF által is szorgalmazott magáncsőd bevezetése.

A lap birtokába került jelentés egyformán felelősséggel ruházza fel a kormányokat, a Nemzeti Bankot, a felügyeletet, a hitelintézeteket, közvetítőket és a lakosságot. Az Index.hu írása szerint a dokumentum megállapítja, hogy a hitelfelvevők maguktól nem fogták fel a kockázatokat, a bankok pedig ellenérdekeltek voltak a korrekt tájékoztatásban. Mindennek ellenére, bár utólag sokan nem így érzik, a devizahitelesek átlagosan nem jártak rosszabbul, mint azok, akik forinthitelt vettek fel.

A témát az átlagos kormányzati háttérdokumentumokhoz képest alaposan körbejáró szakértői anyag szerint a felelősség megoszlik a hiteleket folyósítók és felvevők, az ő viszonyukat szabályozni hivatott hatóságok, illetve a kormány és a törvényhozás között - írja az Index.

Kapzsi bankok, buta adósoknak hiteleztek

A dokumentum szerint a bankok úgy tették a devizahiteleket a központi termékükké, hogy a "kezdetektől tisztában voltak a kockázatok aránytalan megosztásával". A szerződések úgy épültek fel, hogy a rendszerszintű kockázatokat az ügyfelekre lehessen terhelni, miközben azt is pontosan tudták, hogy az emberek nem képesek ezeknek a kockázatoknak a reális felmérésére.

A hitelfelvevők felelőssége mellett sem megy el a jelentés - írta az Index. Az emberek nem találták meg a középutat a céljaik és a valós lehetőségeik között, nem számolták ki, hogy hosszabb távon mivel jár az eladósodás. Nem csupán nem értették, de nem is akarták megérteni a megvásárolt hiteltermékek sajátosságait, és természetesnek vették, hogy az olcsóbb hitelek előnyeit ugyan élvezhetik, de fizetésképtelenségük esetén az állam, lényegében az egész társadalom kell vállalja a kockázatokat - amit egyébként az utóbbi másfél évet látva a politika hozzáállása is megerősített - írja a lap.

A szakértők szerint bár "utólag sokan érzik úgy, hogy e kompenzáció aránytalan, és időben kedvezőtlen megoszlású volt, de a tények, illetve az MNB folyamatosan publikált kalkulációi ezt nem támasztják alá egyértelműen". Visszatekintve az állapítható meg: "átlagosan nem jártak rosszabbul a devizahitelesek (a 2011-ben bevezetett árfolyamrögzítéstől, illetve végtörlesztéstől függetlenül sem), mint a forinthitelesek".

A vizsgálóbizottság javaslatai a Figyelő szerint:

- a magáncsőd intézményének bevezetése
- a pénzügyi alapismeretek általános- és középiskolai oktatása
- kormányvizsgálat a hitelintézetek és a közvetítők kapcsolatáról
- a kormány vizsgálja meg a felvételi árfolyamon történő forintosítás lehetőségét
- a PSZÁF, a Gazdasági Versenyhívatal és a fogyasztóvédelem végezzen közös vizsgálatokat a bankok lakossági hitelezésében
- szakirányú képzés a hitelközvetítőknek
- részletes szabályozás a hitelfelvevők tájékoztatásában

Pénzcentrum vélemény
Egy korrekt jelentés került ki a vizsgálóbizottság kezéből, mely a felelősség kérdésének tisztázásakor nem akarja azt teljes egészében a volt kormánypártokra tolni. A felmerült javaslatok közül viszont több megvalósíthatatlan, a teljes forintosítás elképzelése például óriási költségekkel járna, ezt még múltév közben a kormány is többször beismerte.

Az új árfolyamrögzítés remélhetőleg végleg pontot tesz az ügy végére. De ehhez még mindig stabil gazdaságpolitika szükséges, nem mindegy ugyanis, hogy a védőernyő lehullásával milyen környezet fogadja a devizaadósokat. Hiszen akkor már függni fognak a hazai kamatkörnyezettől is, de az árfolyamkockázat is megmarad. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával az adósok most felmérhetik kockázataikat.

>> Az új árfolyamrögzítés kalkulátor <<

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?