4 °C Budapest

Kamatot emelt a Budapest Bank, többet fizethetnek a devizahitelesek

Pénzcentrum
2012. február 9. 15:02

A Budapest Bank kamatemelésről értesítette devizahiteleseit, 1,04 százalékkal növekedett a banknál lévő tartozások után fizetendő kamatdíj - derül ki a Tékozló homár bloghoz küldött levélből. A megnövekedett törlesztőrészletekre májustól számíthatnak a bank ügyfelei.

Banktól független piaci okokra hivatkozva kénytelen 1,04 százalékponttal növelni frankhiteleinek kamatát a Budapest Bank. Más bankok ügyfelei is hasonló lépésre számíthatnak, hiszen a hivatkozott kormányrendelet valóban lehetőséget ad a bankoknak, hogy éljenek a kamatemelés lehetőségével hasonló helyzetekben. A Budapest Bank a CHF-Libor (svájci bankközi kamatláb) és devizacsere ügyletek költségeinek növekedésével indokolja lépését.

 

Forrás:Tékozló homár


A végtörlesztés intézményének a következménye is lehet a kamatok emelkedése, hiszen az azóta megnövekedett országkockázat is jelentős szerepet játszik a forrásköltségek növekedésében. Ezzel az árfolyamok emelkedése mellett újabb teher nehezedik a devizahitelesekre, melytől még az új árfolyamrögzítés sem menti meg őket. Az új védőháló értelmében fix árfolyamon törleszthetik tartozásukat a devizahitelesek, de ekkor is a megnövekedett kamatokon kell fizetniük a csökkentett árfolyamon elszámolt tartozást.

 

Mikor emelhet egy bank kamatot?
275/2010. számú Kormányrendelet lényege

A pénzügyi intézmények a lakáscélú hitelek kamatát az alábbi esetekben módosíthatják:

- a hitelező alábbi forrásköltségeinek, forrásszerzési lehetőségeinek kedvezőtlen változása: jegybanki alapkamat emelkedése, bankközi pénzpiaci kamatlábak emelkedése, a hitelező lekötött ügyfélbetétei kamatának emelkedése, a refinanszírozást biztosító, nyilvánosan kibocsátott értékpapír kamatának emelkedése, a pénzügyi intézmény hitelezési vagy lízingtevékenysége refinanszírozásául szolgáló hitel-, kölcsönszerződések költségének bizonyítható növekedése.

- a hitelkockázat változása: a hitelező eszközminősítési vagy belső adósminősítési szabályzata alapján az adott ügyfél, illetve a hitelügylet magasabb kockázati kategóriába történő átsorolása esetén, ha az átsorolásra a kölcsön összegében vagy a fedezetül szolgáló ingatlan értékében bekövetkezett legalább 10%-os változás miatt került sor, feltéve, hogy ez
a változás a kölcsön visszafizetését jelentős mértékben veszélyezteti, vagy a hitelező eszközminősítési vagy belső adósminősítési szabályzata alapján azonos kockázati kategóriába tartozó hitelügyletek, illetve ügyfelek kockázatának növekedése esetén, ha a kockázat növekedése az adott kockázati kategóriában az értékvesztés, és ezáltal az alkalmazott kockázati felár mértékének emelését teszi indokolttá. Ez nem alkalmazható, ha az ügyfél nem esett 30 napon túli fizetési késedelembe.

- a hitelező adott tevékenységének költségeit növelő, a hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő jogszabályváltozás

- a kamat mértékének százalékban kifejezett növekedése nem haladhatja meg a meghatározott feltételek változásának együttes hatása alapján meghatározott mértéket, figyelembe véve a hitelező forrásszerkezetét
és annak változását.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 07:54
Már meg is van Király az utódja a 4iG csoport által felvásárolt televíziós műsorterjesztő cég élére....
Bankmonitor  |  2022. december 1. 06:38
Újraindítja nulla százalékos forgóeszköz hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB): uniós forr...
Holdblog  |  2022. december 1. 06:13
Ahogy az már-már szokássá vált, a Facebook avagy új nevén Meta negyedéves jelentését az árfolyam pán...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58