16 °C Budapest

Kamatot emelt a Budapest Bank, többet fizethetnek a devizahitelesek

Pénzcentrum
2012. február 9. 15:02

A Budapest Bank kamatemelésről értesítette devizahiteleseit, 1,04 százalékkal növekedett a banknál lévő tartozások után fizetendő kamatdíj - derül ki a Tékozló homár bloghoz küldött levélből. A megnövekedett törlesztőrészletekre májustól számíthatnak a bank ügyfelei.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Banktól független piaci okokra hivatkozva kénytelen 1,04 százalékponttal növelni frankhiteleinek kamatát a Budapest Bank. Más bankok ügyfelei is hasonló lépésre számíthatnak, hiszen a hivatkozott kormányrendelet valóban lehetőséget ad a bankoknak, hogy éljenek a kamatemelés lehetőségével hasonló helyzetekben. A Budapest Bank a CHF-Libor (svájci bankközi kamatláb) és devizacsere ügyletek költségeinek növekedésével indokolja lépését.

 

Forrás:Tékozló homár


A végtörlesztés intézményének a következménye is lehet a kamatok emelkedése, hiszen az azóta megnövekedett országkockázat is jelentős szerepet játszik a forrásköltségek növekedésében. Ezzel az árfolyamok emelkedése mellett újabb teher nehezedik a devizahitelesekre, melytől még az új árfolyamrögzítés sem menti meg őket. Az új védőháló értelmében fix árfolyamon törleszthetik tartozásukat a devizahitelesek, de ekkor is a megnövekedett kamatokon kell fizetniük a csökkentett árfolyamon elszámolt tartozást.

 

Mikor emelhet egy bank kamatot?
275/2010. számú Kormányrendelet lényege

A pénzügyi intézmények a lakáscélú hitelek kamatát az alábbi esetekben módosíthatják:

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

- a hitelező alábbi forrásköltségeinek, forrásszerzési lehetőségeinek kedvezőtlen változása: jegybanki alapkamat emelkedése, bankközi pénzpiaci kamatlábak emelkedése, a hitelező lekötött ügyfélbetétei kamatának emelkedése, a refinanszírozást biztosító, nyilvánosan kibocsátott értékpapír kamatának emelkedése, a pénzügyi intézmény hitelezési vagy lízingtevékenysége refinanszírozásául szolgáló hitel-, kölcsönszerződések költségének bizonyítható növekedése.

- a hitelkockázat változása: a hitelező eszközminősítési vagy belső adósminősítési szabályzata alapján az adott ügyfél, illetve a hitelügylet magasabb kockázati kategóriába történő átsorolása esetén, ha az átsorolásra a kölcsön összegében vagy a fedezetül szolgáló ingatlan értékében bekövetkezett legalább 10%-os változás miatt került sor, feltéve, hogy ez
a változás a kölcsön visszafizetését jelentős mértékben veszélyezteti, vagy a hitelező eszközminősítési vagy belső adósminősítési szabályzata alapján azonos kockázati kategóriába tartozó hitelügyletek, illetve ügyfelek kockázatának növekedése esetén, ha a kockázat növekedése az adott kockázati kategóriában az értékvesztés, és ezáltal az alkalmazott kockázati felár mértékének emelését teszi indokolttá. Ez nem alkalmazható, ha az ügyfél nem esett 30 napon túli fizetési késedelembe.

- a hitelező adott tevékenységének költségeit növelő, a hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő jogszabályváltozás

- a kamat mértékének százalékban kifejezett növekedése nem haladhatja meg a meghatározott feltételek változásának együttes hatása alapján meghatározott mértéket, figyelembe véve a hitelező forrásszerkezetét
és annak változását.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20