16 °C Budapest

Végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés: melyiket válasszam?

Pénzcentrum
2011. december 26. 18:57

Amint azt a Pénzcentrum.hu olvasói is tapasztalhatták, nem állt meg az élet karácsony hetében sem. Sokak számára ezekben a napokban a halászlénél, a bejglinél és az utolsó szaloncukor megtalálásánál is fontosabb kérdés, hogy a végtörlesztést vagy az árfolyamrögzítést válasszák - természetesen ehhez is adtunk tanácsot az elmúlt napokban. Idei utolsó tematikus hetünk pedig az öngondoskodás témakörében íródott: szó esett adómentes befektetési lehetőségekről, az újszülöttek után járó támogatásról, és a legjobb bankbetéteket is megmutattuk olvasóinknak. Természetesen a karácsonyról sem feledkeztünk el, beszámoltunk a nagy vásárlási rohamról, és azt is megmutattuk, milyen ajándékot vesznek a magyar szupergazdagok. Íme 2011. 51. hetének összefoglalója. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre!


Végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés, melyik a jobb?
A tartozás tetemes részének elengedését jelentő végtörlesztésnél kedvezőbb ajánlatot még elképzelni is nehéz. Ennek ellenére az új árfolyamrögzítés az lehet. A forinthitelek költségeinek emelkedésével egyre több devizahitelesnek éri meg kivárni az új mentőcsomagot. Már most is találni olyan devizakölcsönt, melyet jobb nem végtörleszteni. Forintosítás vagy árfolyamrögzítés? - erre a kérdésre kerestük a választ.

Az év vesztese: milliókat kellett összeszednie egy hónap alatt

Az év egyik legnagyobb vesztese Mária és a pénzügyi racionalitás. Mindenki felelőtlen volt, aki nem vett fel devizahitelt, ez lehet az év tanulsága.

Így korlátozzák a végtörlesztést: a részletek
A végtörlesztőknek január 31-éig igazolniuk kell, miből végtörlesztenek, igényelniük a végtörlesztési lehetőséget december 30-ig kell, magára a végtörlesztésre pedig továbbra is az ettől számított 60 napon belül van lehetőségük. Az új árfolyamrögzítésről szóló törvénymódosítási javaslatokat a megállapodás értelmében január 31-ig nyújtják majd be.

Ezt tanácsolja Orbán a devizahiteleseknek
Hosszú és éles viták után a kormánynak sikerült megegyeznie a bankokkal: a megállapodás eredményeképpen minden devizahiteles család jobban jár - üzente a devizahiteleseknek Orbán Viktor miniszterelnök a vele készült, Facebookon közzétett videóban.

Fontos levelet hoz a postás minden magyar hitelesnek

A központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény értelmében teljessé válik a lakossági hitelnyilvántartás (KHR). Ezáltal a korábbi, BAR lista néven közismert negatív adóslista mellett létrejön a pozitív adóslista is. Ennek életre hívását valamennyi magyarországi hitelintézetnek kötelező adatszolgáltatással kell támogatnia.

A kombihitelesek nyerhetnek igazán az új árfolyamrögzítésen

Semmi nem zárja ki a megtakarítással kombinált devizahiteleseket a múlt héten bejelentett mentőcsomagból. Bizonyos szempontból még az intézkedés legnagyobb nyertesei is lehetnek, hiszen közel 5 évig rögzített árfolyamon törleszthetnek plusz adósság felhalmozása nélkül. Esetükben a gyűjtőszámlán nem halmozódik semmilyen tartozás, a különbözetet teljes egészében a bank és az az állam fizeti meg.

Öngondoskodás 2012:


Aranyat érő ajándék: ez biztosan tartja az értékét

Álom marad a biztos nyugdíj: 280 ezret kaphatsz egy jó döntéssel

Jönnek a csúcskamatok: ezek a bankok legjobb ajánlatai


Milliókat gyűjthetsz a gyermekednek havi pár ezer forintból

Fialtasd a pénzed adómentesen

Hát eldőlt: ezek a nyugdíjak tutira megszűnnek

Az Országgyűlés keddre virradó éjjel elfogadta a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt. A rokkantsági nyugdíj megszűnik, a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyugdíjügy: százezer magyar mehet külföldre
Perközösséget szervez a magánnyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen. Tiltakozásul az érintettek aláírásával ellátott petíciót is eljuttatnak az Európai Parlamenthez.

Meddig léphetnek át az állami nyugdíjrendszerbe a magánpénztártagok?

Jövő március végéig kezdeményezhetik az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésüket a magán-nyugdíjpénztári tagok az alkotmányügyi bizottság - a kormány által is támogatott - javaslata szerint.

13. havi: hol adták a legtöbbet idén?
Egy felmérés szerint idén a magyar dolgozók 14 százaléka kap 13. havi juttatást. A segédmunkások 6 százaléka kap átlagosan 71.000 forintot év végén, addig a felsővezetők negyede közel tízszer annyit, átlag 700 ezret kap plusz egyhavi jutalékként.

Maradtak az evás cégek, milliókat bukhatnak jövőre

Rácáfoltak az evás cégek a várakozásokra: nem léptek ki tömegesen az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól annak ellenére, hogy 30-ról 37 százalékra emelkedik jövőre az adókulcs. December 19-ig mindössze 6 ezer vállalkozás választotta a költségelszámolást az eva helyett - tudta meg a Pénzcentrum.hu az adóhatóságtól. Számítások szerint akár több millió forintot is bukhatnak azok a vállalkozások, amelyek nem jól mérték fel a jogszabályváltozások hatását.

25 ezer magyar család jövője múlhat ezen a döntésen
Egy hete került bejelentésre a kormány és a Bankszövetség legújabb akcióterve, melyben többek között megállapodtak arról, hogy a Nemzeti Eszközkezelő a korábban kommunikált 5 ezer helyett, mintegy 25 ezer adós ingatlanát vásárolja majd fel az előttünk álló 3 évben. A döntés várható ingatlanpiaci hatásairól Déry Attilát, az Otthon Centrum vezető elemzőjét; valamint Rutai Gábort, a Duna House elemzési vezetőjét kérdeztük.

Milyen ajándékot vesz karácsonyra a magyar milliárdos?

Vannak jónéhányan, akiknek milliárdok lapulnak a bankszámláján. Ők vajon mit tesznek a karácsonyfa alá?

Megrohanták a vevők a magyar boltokat: mindenki lapostévét vesz

Idén is tarolnak a lapostévék karácsonykor: nem véletlen, hogy az akciós katalógusok 2011-ben is megteltek LCD-és LED-televíziókkal. Egyre több olyan család van, amelyik képtelen elképzelni az életet 3D-s készülék nélkül, sokan már az internetezésre is alkalmas tévéket keresik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?