6 °C Budapest

Végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés: melyiket válasszam?

Pénzcentrum
2011. december 26. 18:57

Amint azt a Pénzcentrum.hu olvasói is tapasztalhatták, nem állt meg az élet karácsony hetében sem. Sokak számára ezekben a napokban a halászlénél, a bejglinél és az utolsó szaloncukor megtalálásánál is fontosabb kérdés, hogy a végtörlesztést vagy az árfolyamrögzítést válasszák - természetesen ehhez is adtunk tanácsot az elmúlt napokban. Idei utolsó tematikus hetünk pedig az öngondoskodás témakörében íródott: szó esett adómentes befektetési lehetőségekről, az újszülöttek után járó támogatásról, és a legjobb bankbetéteket is megmutattuk olvasóinknak. Természetesen a karácsonyról sem feledkeztünk el, beszámoltunk a nagy vásárlási rohamról, és azt is megmutattuk, milyen ajándékot vesznek a magyar szupergazdagok. Íme 2011. 51. hetének összefoglalója. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre!


Végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés, melyik a jobb?
A tartozás tetemes részének elengedését jelentő végtörlesztésnél kedvezőbb ajánlatot még elképzelni is nehéz. Ennek ellenére az új árfolyamrögzítés az lehet. A forinthitelek költségeinek emelkedésével egyre több devizahitelesnek éri meg kivárni az új mentőcsomagot. Már most is találni olyan devizakölcsönt, melyet jobb nem végtörleszteni. Forintosítás vagy árfolyamrögzítés? - erre a kérdésre kerestük a választ.

Az év vesztese: milliókat kellett összeszednie egy hónap alatt

Az év egyik legnagyobb vesztese Mária és a pénzügyi racionalitás. Mindenki felelőtlen volt, aki nem vett fel devizahitelt, ez lehet az év tanulsága.

Így korlátozzák a végtörlesztést: a részletek
A végtörlesztőknek január 31-éig igazolniuk kell, miből végtörlesztenek, igényelniük a végtörlesztési lehetőséget december 30-ig kell, magára a végtörlesztésre pedig továbbra is az ettől számított 60 napon belül van lehetőségük. Az új árfolyamrögzítésről szóló törvénymódosítási javaslatokat a megállapodás értelmében január 31-ig nyújtják majd be.

Ezt tanácsolja Orbán a devizahiteleseknek
Hosszú és éles viták után a kormánynak sikerült megegyeznie a bankokkal: a megállapodás eredményeképpen minden devizahiteles család jobban jár - üzente a devizahiteleseknek Orbán Viktor miniszterelnök a vele készült, Facebookon közzétett videóban.

Fontos levelet hoz a postás minden magyar hitelesnek

A központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény értelmében teljessé válik a lakossági hitelnyilvántartás (KHR). Ezáltal a korábbi, BAR lista néven közismert negatív adóslista mellett létrejön a pozitív adóslista is. Ennek életre hívását valamennyi magyarországi hitelintézetnek kötelező adatszolgáltatással kell támogatnia.

A kombihitelesek nyerhetnek igazán az új árfolyamrögzítésen

Semmi nem zárja ki a megtakarítással kombinált devizahiteleseket a múlt héten bejelentett mentőcsomagból. Bizonyos szempontból még az intézkedés legnagyobb nyertesei is lehetnek, hiszen közel 5 évig rögzített árfolyamon törleszthetnek plusz adósság felhalmozása nélkül. Esetükben a gyűjtőszámlán nem halmozódik semmilyen tartozás, a különbözetet teljes egészében a bank és az az állam fizeti meg.

Öngondoskodás 2012:


Aranyat érő ajándék: ez biztosan tartja az értékét

Álom marad a biztos nyugdíj: 280 ezret kaphatsz egy jó döntéssel

Jönnek a csúcskamatok: ezek a bankok legjobb ajánlatai


Milliókat gyűjthetsz a gyermekednek havi pár ezer forintból

Fialtasd a pénzed adómentesen

Hát eldőlt: ezek a nyugdíjak tutira megszűnnek

Az Országgyűlés keddre virradó éjjel elfogadta a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt. A rokkantsági nyugdíj megszűnik, a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyugdíjügy: százezer magyar mehet külföldre
Perközösséget szervez a magánnyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen. Tiltakozásul az érintettek aláírásával ellátott petíciót is eljuttatnak az Európai Parlamenthez.

Meddig léphetnek át az állami nyugdíjrendszerbe a magánpénztártagok?

Jövő március végéig kezdeményezhetik az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésüket a magán-nyugdíjpénztári tagok az alkotmányügyi bizottság - a kormány által is támogatott - javaslata szerint.

13. havi: hol adták a legtöbbet idén?
Egy felmérés szerint idén a magyar dolgozók 14 százaléka kap 13. havi juttatást. A segédmunkások 6 százaléka kap átlagosan 71.000 forintot év végén, addig a felsővezetők negyede közel tízszer annyit, átlag 700 ezret kap plusz egyhavi jutalékként.

Maradtak az evás cégek, milliókat bukhatnak jövőre

Rácáfoltak az evás cégek a várakozásokra: nem léptek ki tömegesen az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól annak ellenére, hogy 30-ról 37 százalékra emelkedik jövőre az adókulcs. December 19-ig mindössze 6 ezer vállalkozás választotta a költségelszámolást az eva helyett - tudta meg a Pénzcentrum.hu az adóhatóságtól. Számítások szerint akár több millió forintot is bukhatnak azok a vállalkozások, amelyek nem jól mérték fel a jogszabályváltozások hatását.

25 ezer magyar család jövője múlhat ezen a döntésen
Egy hete került bejelentésre a kormány és a Bankszövetség legújabb akcióterve, melyben többek között megállapodtak arról, hogy a Nemzeti Eszközkezelő a korábban kommunikált 5 ezer helyett, mintegy 25 ezer adós ingatlanát vásárolja majd fel az előttünk álló 3 évben. A döntés várható ingatlanpiaci hatásairól Déry Attilát, az Otthon Centrum vezető elemzőjét; valamint Rutai Gábort, a Duna House elemzési vezetőjét kérdeztük.

Milyen ajándékot vesz karácsonyra a magyar milliárdos?

Vannak jónéhányan, akiknek milliárdok lapulnak a bankszámláján. Ők vajon mit tesznek a karácsonyfa alá?

Megrohanták a vevők a magyar boltokat: mindenki lapostévét vesz

Idén is tarolnak a lapostévék karácsonykor: nem véletlen, hogy az akciós katalógusok 2011-ben is megteltek LCD-és LED-televíziókkal. Egyre több olyan család van, amelyik képtelen elképzelni az életet 3D-s készülék nélkül, sokan már az internetezésre is alkalmas tévéket keresik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem