150 ezer autós késik a törlesztéssel

MTI
2011. december 28. 10:02

A 3,5 milliós magyarországi autóállományból 600 ezer érintett valamilyen hitel- vagy lízingszerződésben, a tulajdonosok közül 150 ezren rendszeresen késnek a törlesztéssel, mert a gyengülő forint miatt egyre magasabbak lettek a törlesztőrészletek - tudta meg a Népszabadság a Magyar Lízingszövetség főtitkárától.

Lévai Gábor szerint a késve vagy egyáltalán nem fizetők aránya mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben emelkedett, aminek oka többek között az, hogy a portfólió 90 százaléka svájcifrank-alapú. Évente 25 ezer autótól kénytelenek megválni a tulajdonosok vagy bérlők, s ez a szám várhatóan nőni fog.

A leadott autók a főtitkár szerint nehezen értékesíthetőek, mert a fizetésképtelen ügyfelek az utolsó hónapokban már inkább csak tankolásra költenek, kevésbé vigyáznak a kocsikra, nem szervizelik, emiatt ezek a járművek korukhoz képest leromlott állapotúak.

A mérleget Lévai Gábor szerint tovább rontja, hogy a lízingcégeknek a visszavett autók esetében cégautóadót kell fizetniük ugyanúgy, mintha új kocsit vennének, ami éves szinten több százmillió forintos költséget is jelenthet, aminek egy részét áthárítják az autókereskedőkre, azok pedig az ügyfeleikre. Ennek megváltoztatására már tettek javaslatot - mondta a főtitkár a lapnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16