21 °C Budapest

Az AXA-nál nincs többé jelzáloghitel

Pénzcentrum
2011. december 19. 15:36

Az AXA Bank 2011. december 15. napjától felfüggesztette a jelzáloghitelek értékesítését, így 2011. december 15 -től a Bank ez irányú hitelkérelmet nem fogad be. A bank egyelőre nem kommentálta a döntést, amely az elmúlt évek szabályozói sokkjainak tükrében nem meglepő.

Az AXA döntése sajnálatos, de nem meglepő az elmúlt évek szabályozási sokkjai fényében. A biztosítói és pénztári szektorban is érdekelt, francia hátterű csoportot különösen érzékenyen érintették az elmúlt évek jogszabályi változásai. Legalább három nagy sokk érte őket az elmúlt évben, melyeknek az AXA magyarországi tevékenységére gyakorolt negatív hatása csaknem húszmilliárd forintra tehető. Évente 2,5 milliárd forint különadót fizetnek az AXA összes magyarországi tevékenysége után, a társaság tevékenységének gerincét jelentő kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetése pedig 4,2 milliárd forint árbevétel kiesést jelent számukra. A hitelválság nyomán céltartalék-képzésük kéz a kézben járt a frank árfolyamával, és tavaly meghaladta a 12,7 milliárd forintot. Bár friss adatok nem elérhetők, a céltartalék-képzés vélhetően idén is magas szinten maradt a banknál, a végtörlesztés pedig csak növelte a veszteségeket. Tavaly összesen 9,2 milliárd forintos veszteség képződött a társaságnál.

Jacques Maire, a csoport magyarországi vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak még júniusban úgy nyilatkozott, amelyik tevékenysége 3-4 év múlva is veszteséget termel, azzal felhagy az AXA. Ez alapján űgy tűnik, a társaság úgy látja, ezen az időtávon nem tudják nyereségessé tenni jelzáloghitelezésüket. Tevékenységük ebben az üzletágban tehát a meglévő portfolió kezelésére korlátozik, melynek értékesítése a jelenlegi környezetben (vevői oldal hiányában) nem tűnik reálisnak. A frankhitel-kihelyezésben a végsőkig kitartó és 2009-2010-ben az új devizahitel-kihelyezésekben magas piaci részesedéssel bíró AXA az elsők közé tartozik most, akik ilyen döntést hoztak. A lépést a veszteséges működéssel szoros összefüggésben a banki források drágulása és szűkössége is indokolhatja. Az AXA Bank a belgiumi leánycég fióktelepeként működik, ami lehetővé tette számára, hogy szélsőségesen magas hitel/betét aránnyal működjön: tavaly év végén ez 479% volt a banknál. Nagy tehát a társaság külföldi forrásokra való ráutaltsága, ami a jelenlegi forráshiányos környezetben vélhetően nem fenntartható. Ennek egyenes következménye a hitelkitettség fokozatos csökkentése.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?