7 °C Budapest

Állami pénzekre hajtanak a nyomor vámszedői

2011. szeptember 10. 07:28

Hétről-hétre egyre több részlet derül ki az uzsorások döbbenetes módszereiről: a nyomor vámszedői már állami támogatásokra, civil szervezeti forrásokra is rátelepedtek. Az uzsorakölcsön bolti formája gyakorivá vált, főként az ország északi részében, ugyanakkor az elmúlt hetekben látványosan megnőtt az uzsorásokkal szemben indított büntetőeljárások száma is.

A könnyebb feltételekkel elérhető állami támogatások mellett a civil szervezeti forrásokra is rátelepednek a pénzt vagy élelmiszert hitelező "magánbankosok" - tapasztalta az MTI tudósítója több olyan településen, ahol önkormányzati és civil szervezeti vezetőket is büntetőeljárás alá vontak uzsorakölcsönök miatt.

A Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese a napokban tett büntetőfeljelentést, mert állítása szerint a kompolti kisebbségi testület tagjai az alig félmilliós évi állami normatív támogatásukból élelmiszert vásároltak, és jelentős felárral adták el rászorulóknak hitelbe. Az érintettek tagadják a cselekményt, az ügyben a füzesabonyi rendőrség nyomoz.

Az uzsorakölcsönökkel érintett, főként romák által lakott településeken járva az MTI tudósítója úgy értesült, hogy a megvádoltak többsége tagja a kisebbségi önkormányzatnak, néhányan építési vállalkozók, vagy kocsmát, boltot üzemeltetnek, civil szervezeteket irányítanak. A kisebbségi érdekképviseletek többnyire családtagokból, közeli rokonokból állnak.

Civil szervezeteiket állami és alapítványi pályázati pénzek lehívására használják, de a programot már nem vagy kétes módon folytatják le. Az építőipari vállalkozóként is tevékenykedő uzsorások, amíg lehetett, a szociálpolitikai támogatásokból gyenge minőségű, olykor lakhatatlan házakat építettek. Néhányat az átadás után lebontottak adósaik tartozása miatt, majd más épületekhez használták fel az anyagot.

Előfordult, hogy a több millió forintos állami támogatásból csak papíron vásárolták házat a jogosultak. A borsodi Taktaközben ilyen cselekményekért 202 vádlott - köztük bankosok, önkormányzati dolgozók, ügyvédek - ellen indult eljárás. Hasonló csalás miatt került előzetes letartóztatásba a nyáron a tiszabői polgármester és tucatnyi társa, akik a gyanú szerint félmilliárdos kárt okoztak.

A taktaközi uzsorások banki kapcsolataikat arra is felhasználták, hogy néhányan személyi hiteleket vegyenek fel, vagy autókat lízingeltek, aztán külföldön adták el a gépkocsikat.

Az uzsorások közül többen is érintettek voltak a roma holokauszt kárpótlási csalási ügyben; hamis dokumentumokkal hétezer eurót igényeltettek "túlélőkkel" az Osztrák Megbékélési Alaptól, aztán a pénzt kicsalták tőlük.

Inkább vállalják a kamatrabszolgaságot
...

Schütt Margit, a "szegények bankja" programot koordináló Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Zrt. cégvezetője azt mondta: az uzsorakölcsön az egy éve indított kezdeményezés "első számú ellensége". Alapító okiratuk szerint a társulásnak ki kell zárnia azokat, akik uzsorakölcsönre használják fel a hitelt. A kísérleti programra eddig több mint félezer ember jelentkezett, és 54 mikrovállalkozást indítottak el, ennek egy részét a kereskedelem. Az pedig már a boltoson múlik, hogy a vállalkozás fennmaradása érdekében ad-e hitelt.

 


Az uzsorakölcsön bolti formája gyakorivá vált, főként az ország északi részében. A havi, esetenként heti 50-100 százalékos kamatra adott pénz mellett legális és illegális boltokból osztják az élelmiszert hitelre, sokszor 400-500 százalékos haszonnal. Az érintettek azt mondták, egy kiló lisztet 400, egy kiló disznóhúst 2500, egy üveg étolajat 1500 forintért kapnak a következő segélyosztásig.

A Szabolcs megyei Piricséről uzsoratartozás miatt kellett elmenekülnie Nyírbogátra egy nyolcgyermekes családnak, mert 20 ezer forintos kölcsönükre és 40 ezer forintnyi élelmiszerhitelükre két hónapi kamatként csaknem 300 ezret követelt a piricsei cigány önkormányzat volt elnöke és felesége. Mivel nem akartak fizetni, a családfőt megverték, tartozásuk fejében el akarták venni 8,5 millió forintra értékelt lakásukat. A házban megbújó kommandósok fogták el a zsarolókat, amikor be akarták hajtani a tartozást. A családot még Nyírbogáton is zaklatják. Most a köztársasági elnöktől kérnének segítséget, hogy visszakaphassák az azóta részben szétbontott otthonukat.

Mohácson és a környező településeken élő romák elmondása szerint többtucatnyi család Kanadába menekült az uzsorásaik elől a már korábban kiköltözött rokonokhoz, hátramaradt értékeiket az uzsorások elhordták. Egy 17 éves lány pedig már két hónapja Svájcban dolgozik egy bordélyházban, hogy törlessze szüleinek ötmilliós uzsoraadósságát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az áldozatok közül sokan nem mernek feljelentést tenni, mert félnek az eljárás alá vontak vagy családtagjaik retorziójától, illetve attól, hogy szorult helyzetükben nem lesz kitől kölcsönkérniük. Gyakran előfordul az is, hogy a fenyegetések hatására visszavonják a feljelentést.

Több szabolcsi faluban a cigánysoron élők azt mondták az MTI tudósítójának: inkább vállalják az örökké tartó kamatrabszolgaságot, csak a családjukat ne bántsák. Tisztában vannak azzal is, hogy az adósságuk még a halálukkal sem szűnne meg, mert a kamatot a hátramaradottakon is behajtják, ráadásul, mint mondták, a temetési költségre is "magánkölcsönt" kellene kérniük, mint ahogy erre már számos példa volt.

200 százalékos kamat

Uzsorásokat vettek őrizetbe Rétközberencsen; anya és fia kétszáz százalékos kamatra adott kölcsönöket nehéz sorsú családoknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyomozás adatai szerint a 36 éves asszony és 19 éves fia tavaly és idén több alkalommal adott kölcsönt két helyi családnak, és ők a szóbeli megállapodás alapján az összeg dupláját voltak kötelesek visszafizetni. Az uzsorások a kölcsönök behajtása érdekében többször veréssel fenyegették meg a nehéz körülmények között élő embereket - mondta Fedor Rita, a megyei főkapitányság sajtószóvivője. A rendőrség kezdeményezi az őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Élelmiszer dupla áron

Élelmiszer-uzsorást vettek őrizetbe Tiszaeszláron, a 38 éves férfi dupla áron adott különböző élelmiszereket rászorulóknak hitelbe - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.

A gyanúsított a rendelkezésre álló adatok szerint két tiszaeszlári lakosnak több éven át adott élelmiszereket, amelyekért később a bolti ár dupláját voltak kötelesek fizetni neki - mondta Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője. A tiszaeszlári férfit a rendőrség kedden vette őrizetbe, és kezdeményezi előzetes letartóztatásba helyezését.

Három élelmiszer-uzsorás bukott le Tiszarádon; egy 18 és 30 éves férfi, valamint egy 25 éves nő uzsorakamatra adott élelmiszert hitelbe rászorulóknak - közölte a rendőrség csütörtökön.

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a három uzsorást szerdán vették őrizetbe, és kezdeményezik előzetes letartóztatásba helyezésüket. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak az élelmiszereket három tiszarádi rászorulónak úgy adták hitelbe, hogy azok a szociális segélyük átvétele után az ár többszörösét voltak kénytelenek kifizetni. A uzsorások az érintetteket többször meg is fenyegették, hogy az aránytalanul magas árat biztosan megkapják tőlük a hitelben átvett élelmiszerekért - tette hozzá a főhadnagy.

Aki nem fizet, annak háromszorosára nő a tartozása

Tiszavasváriban is lebukott egy uzsorás, aki 2007 óta több nehéz anyagi helyzetben lévő családnak adott kölcsönt, 100, illetve 200 százalékos kamatra.

A 42 éves férfi az illegális hitelszerződéseket annak elolvasása nélkül íratta alá a sértettekkel - mondta Ivánné Vörös Krisztina, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A rendőr zászlós tájékoztatása szerint a kölcsönkért pénzt az érintetteknek 100 százalékos kamattal kellett visszafizetni, s aki csak részben tudta megadni, annak a fennmaradó összegre már 200 százalékos volt a kamat. Hozzátette: a sértettek között van olyan, aki olyan súlyos anyagi helyzetbe került az uzsorakamat miatt, hogy lakását is kénytelen volt eladni. Szabolcsban ezen a héten a rendőrség három uzsorást vett őrizetbe Tiszarádon, kettőt Rétközberencsen, egyet-egyet pedig Tiszaeszláron és most Tiszavasváriban. A tiltott tevékenység miatt az érintettek előzetes letartóztatásba helyezését kezdeményezte a rendőrség.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem