15 °C Budapest

A Fészekrakók is megkönnyebbülhetnek: jár a mentőcsomag

MTI
2011. augusztus 15. 22:32

A Fészekrakó hitel nem minősül fizetéskönnyítő programnak, aki tehát megfelel a devizahitelesek megsegítésére hozott, az árfolyamgátról szóló törvény többi feltételének is az élhet az árfolyamrögzítés lehetőségével, írja az MTI. 

A Fészekrakó hitellel rendelkezők árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmeit sajtóhírek szerint több hitelintézet nem fogadja be, köztük az OTP Bank sem, amely hétfőn az MTI megkeresésére közölte: "a vonatkozó jogszabály felsorolja, hogy pontosan milyen konstrukciókra alkalmazható az árfolyamrögzítés, ezen konstrukciók között azonban a Fészekrakó nem szerepel. Az OTP Bank a maga részéről üdvözölné, ha egy jogszabály-módosítás lehetővé tenné a Fészekrakó hitelek esetében is az árfolyamrögzítés választását". Az FHB honlapján a programra való jelentkezés befogadási feltételei között szerepel: ha "a devizakölcsön nem érintett Fészekrakó támogatással". A K&H ugyanakkor befogadja a Fészekrakó hiteleket is.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az MTI megkeresésére a következőképpen foglalt állást a Fészekrakó programban részt vevők árfolyamrögzítésre való jogosultságáról.

"A Fészekrakó Hitel állami kezesség biztosításával segíti elő a fiatalok részére a nagyobb összegű lakáscélú kölcsön igénybevételét. Az állam készfizető kezességet vállal a hitelnek a fedezetül szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát meghaladó részére legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 100 százalékáig. A fészekrakó hitel ezért nem minősül - a 2011. évi LXXV. törvényben meghatározott - fizetéskönnyítő programnak".

A fizetéskönnyítő program a fizetési kötelezettség csökkentése érdekében létrejött olyan megállapodás, amelynek eredményeként a hiteladóst egy meghatározott időtartamra kisebb havi törlesztési kötelezettség terheli - közölte az államtitkárság sajtóirodája.

A Fészekrakó Program az évek során több ponton változott, kezdetben létezett deviza- és forintalapon is, az elmúlt években már csak forint alapon volt nyújtható. Ha az ügyfél forint alapú hitelt kapott, a devizahitelekre kialakított árfolyamgátnak nincs létjogosultsága, más esetben a devizahitelesek megsegítésére hozott, az árfolyamgátról szóló törvény az irányadó.

Az árfolyamrögzítéssel a jogszabály szerint azok élhetnek, akiknek a devizakölcsönből származó fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot; akik nem állnak fizetéskönnyítő program hatálya alatt; a devizakölcsön végső lejárata 2014. december 31-ét követő időpont; a fedezetül szolgáló, zálogjoggal terhelt lakóingatlan pénzügyi intézmény által meghatározott forgalmi értéke a fedezetként történő elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot; amennyiben a devizakölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlant több pénzügyi intézmény által alapított jelzálogjog terhel, e zálogjog által biztosított valamennyi követelés tekintetében nem áll fenn 90 napot meghaladó késedelem, és a zálogtárgyra vezetett végrehajtás nincs folyamatban.

A lakásfedezetes devizaalapú hitellel rendelkezők augusztus 12. óta kérhetik írásban bankjuktól a törlesztési árfolyam rögzítését. Ennek lényege, hogy 2014. december 31-ig fix árfolyammal számítják a törlesztőrészleteket, a svájci frank hitelekét 180, az euróalapú hitelekét 250, a japán jen alapúakét 100 jen/200 forinttal. Mindenki maga döntheti el, hogy élni kíván-e a lehetőséggel, feltéve, hogy megfelel a jogszabályi feltételeknek. Az árfolyamrögzítést 2011. december 31-ig lehet kérni.

A törlesztőrészletben jelentkező különbséget forint jelzáloghitellé alakítják a bankok, aminek a törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni. Az úgynevezett gyűjtőszámlahitel háromhavonta tőkésíthető, három hónapos kamatperiódusra meghatározott ügyleti kamata a rögzített árfolyam alkalmazása alatt nem haladhatja meg a 3 havi Bubort, utána pedig a kapcsolódó devizakölcsön céljával azonos célra nyújtott forinthitel piaci kamatát. A kamaton felül semmilyen díjat, költséget nem számíthatnak fel a bankok. A közjegyzői díj mértéke a megszokott összeg töredéke lesz, mértékét miniszteri rendelet határozza meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A törlesztőrészletek a rögzített árfolyamos időszak letelte után sem emelkedhetnek 15 százaléknál nagyobb mértékben, amit a futamidő megnyújtásával érnek el, ezt hamarosan jogszabály rögzíti. Ha azonban egy háztartás 2015-ben kedvezőbb helyzetben lesz, mint most, nagyobb ütemben is törleszthet. Szerencsés helyzetben a gyűjtőszámla egyenlege akár nulla is lehet.

Az árfolyamgát konstrukcióhoz csatlakozó devizahitel-adósok már a szeptemberi törlesztőrészletet a rögzített árfolyamon fizethetik - jelentette be Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken, az első napon, amikor az ügyfelek beadhatták kérelmüket.

Az OTP Bank fiókjaiban visszafogott az érdeklődés, az első napok tapasztalatai alapján továbbra is arra számít a hitelintézet, hogy a devizahitelesek mintegy 10 százaléka fogja igénybe venni az állami Otthonvédelmi Program keretében az árfolyamgátat.

Az FHB Bankot pénteken és hétfőn is elsősorban a már előre egyeztetett időpontra érkező érdeklődők keresték fel, többségük azért, hogy tájékozódjon a lehetőségekről, feltételekről - közölte az FHB. Előzetesen, augusztus 12 előtt pár száz ügyfél érdeklődött személyesen vagy telefonon az állami program iránt, amennyiben úgy kívánták, velük előre egyeztettek időpontot.

A K&H Banknál az árfolyamrögzítés iránti érdeklődés mérsékelt a bankfiókokban - közölte a hitelintézet.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem