40 év utáni nyugdíj: rossz hír a minisztertől - heti hírösszefoglaló

2011. augusztus 14. 18:02

Hullámzó frankárfolyam, mentőcsomag, 40 év utáni nyugdíj, tutibiztos befektetések, ócsai hitelestelep, diszkontok háborúja, Sziget 2011: ezek az elmúlt hét kulcsszavai Pénzcentrum.hu cikkei alapján. Heti hírösszefoglalónk augusztus 8 és 14 között. (Kattint a címre a teljes cikk elolvasásához!)

Péntekre stabilizálódott a frank: ez történt a héten a devizával

Kedd éjszaka óta 10%-ot zuhant a svájci frank az euróval szemben, aminek döntő része a csütörtöki és pénteki kereskedésben következett be. Ezek láttán kezdenek megjelenni a trendfordulót sugalló elemzések, szakértői kommentárok. Bár ezt még korai lenne nagy biztonsággal kijelenteni, az egyre valószínűbb, hogy a frank az euróval szemben a paritás felett ingadozhat egy enyhén gyengülő trend mellett a következő hónapokban. Ezt egyrészt a svájci jegybank sorozatos figyelmeztetései és eszköztára, másrészt több piaci tényező együttesen érheti el.

Már kérhetjük az árfolyamrögzítést: itt vannak a részletek

Péntektől igényelhetik a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező adósok a jogszabályban meghatározott árfolyamrögzítést bankjuktól. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint az ügyfelek hosszú távra is megalapozott döntést hozhatnak, ugtyanis az árfolyamrögzítés időszakához képest nem emelkedhet 15%-nál nagyobb mértékben 2014-től a törlesztőrészlet.

Ki segítsen rajtunk? Az állam vagy az OTP?

Saját mentőcsomagot dolgozott ki devizahiteleseinek az OTP. Az állami megoldáshoz kísértetiesen hasonlító, annak alternatívájaként választható elképzelés némileg magasabb szinten rögzítené a törlesztési árfolyamokat. Az OTP a svájci frankot 200, az eurót 265 forintos árfolyamon rögzítené. A kormány által kínált árfolyamnál magasabb rögzített árfolyam azt jelentené, hogy három év "türelmi idő" után kevésbé növekednének az adósok terhei.

Ennyibe kerülne az adófizetőknek az ócsai bedőlthiteles-telep

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy milyen mélyen kellene a zsebébe nyúlnia a kormánynak a projekt kivitelezése során.

Ha jön a világvége, ide tedd a pénzed

Amerikában költségvetési vita, az eurózónában adósságválság. Mibe érdemes fektetni összekuporgatott vagyonunkat ilyen gazdasági helyzetben? Biztos befektetéseket kerestünk a párnahuzat helyett, azoknak, akik pénzüket a legnagyobb biztonságban szeretnék tudni.

40 év utáni nyugdíj: rossz hír a minisztertől

A "nők - 40" kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz (a jogosultsági idő számításához) nem vehető figyelembe a tanulóidő - derül ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter képviselői kérdésre adott válaszából. Ugyanakkor a nyugdíj összegének kiszámításakor a szolgálati időt kell figyelembe venni, így abba beleszámítják az ipari tanulóként eltöltött éveket.

Lakást vennél? Ennyit alkudhatsz vidéken, ennyit Budapesten

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Idén júliusban az országban kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint a megelőző két hónapban - áll a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci elemzésében. Az elemzés talán legérdekesebb eleme ugyanakkor a vidéki városokban, Pest megyében és Budapesten mért irányár változások, valamint a potenciális vásárlók alkupozíciója.

Ennyibe kerülne az adófizetőknek az ócsai bedőlthiteles-telep

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy milyen mélyen kellene a zsebébe nyúlnia a kormánynak a projekt kivitelezése során.

Vipera, pisztoly, sokkoló - ennyibe kerül, hogy megvédd az otthonod

Sokan tartanak attól, hogy a szociális rendszer átalakítása miatt Magyarországon is megromlik a közbiztonság. Ha a most Londonban zajló eseményekhez hasonlókra nálunk talán nem is kell számítani, nem lehet kizárni, hogy az elszegényedett, elkeseredett emberek nagy számban tévednek a bűn útjára. Körbejártunk néhány fegyverboltot, hogy megtudjuk: a magukat és szeretteiket védeni kívánó polgárok milyen legális eszközökkel védekezhetnek és ezek beszerzése mennyibe kerül?

Ezeken a napokon nem dolgozunk jövőre: itt a lista

2012-ben öt pihenőnapot kaphatnak a munkavállalók a munkaszüneti napok körül, igaz, ezeket le kell dolgozni szombatonként.

Ebből már nem lesz igazi nyár: sokan nyögik a pocsék szezont

Borúsan alakul a szezon a vízpartokon: a július eleji kánikula után jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a korábbiaknál jóval kevesebb strandolnak - ez pedig meglátszik a szállodák, vendéglátóhelyek forgalmán is. A pocsék idő miatt leginkább azok a vendégek maradnak el, akik az utolsó pillanatban döntenek a nyaralásról.

Kiskapu: mégis lehet készpénzzel fizetni a Szigeten

Bár idén elvileg csak és kizárólag elektronikus kártyával lehetne fizetni a 2011-es Sziget Fesztiválon, ennek ellenére a Pénzcentrum.hu mégis talált kiskaput a rendszerben, ahol mégiscsak elfogadják a készpénzt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16