18 °C Budapest

Mentőcsomag: még nincsenek sorok a bankokban

2011. augusztus 16. 10:32

Inkább mérsékelt érdeklődésről, mint tömegjelenetekről számoltak be a bankok azután, hogy péntektől kérhetik az árfolyamrögzítést a devizahitellel rendelkező ügyfelek. A pénzintézetek azt válaszolták, hogy az ügyfelek legalább a tíz százaléka élni fog ezzel a lehetőséggel. Annak ellenére, hogy eddig az érdeklődés visszafogott.

Augusztus 12-től, azaz múlt péntektől lehet kérni az állami Otthonvédelmi Program árfolyamgát megoldását. Az InfoRádió körkérdést intézett a pénzintézetekhez arról, melyek az első nap tapasztalatai és mire számítanak.

Több banknál visszafogott érdeklődésről számoltak be. Az OTP Bank kommunikációs osztálya is hasonlóan nyilatkozott, de arra számítanak, hogy az érintett ügyfelek legalább a tíz százaléka igénybe fogja venni ezt a könnyítési lehetőséget.

Mérsékelt érdeklődésről számolt be a Raiffeisen Bank is, ahol erre a hétre várnak nagyobb forgalmat. Az Erste Banknál is volt érdeklődés az első napon, de kiugró rohamot nem tapasztaltak, jórészt információt és tanácsot kértek az ügyfelek.

A K&H Banknál is normál üzletmenet volt 12-én, a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint az ügyfelek általános tájékoztatást kértek a fizetési könnyítési lehetőségekről és arról, ezek alkalmazásakor hogyan alakul a törlesztőrészlet nagysága. A K&H-nál úgy kalkulálnak, hogy az érintett ügyfélkör legalább tíz százaléka kezdeményezi majd a szerződésmódosítást a kisebb havi törlesztő érdekében. A bank ezért egyelőre nem tervez hosszabbított nyitva tartást, de ha szükséges, erre is készen állnak.

Az MKB Bank már korábban bejelentette, hogy hétvégi nyitva tartással várják az árfolyamgát iránt érdeklődőket. A pénzintézet kommunikációs osztálya úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy pénteken és szombaton, együttesen közel 700 ügyfél érdeklődött az Otthonvédelmi Program lehetőségeiről. Az érdeklődők 70-80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igényelni fogja a törvényben biztosított árfolyam-rögzítési lehetőséget. Közülük százan már az első két napon be is adták az erre irányuló kérelmüket.

Az Unicredit Bank tájékoztatása szerint egyelőre alacsony volt az érdeklődés, ami nyilvánvalóan a nyári időszaknak is köszönhető, így 20 alatt volt azok száma, akik tájékozódtak az árfolyamrögzítésről, és a hétfői nap folyamán sem tapasztaltak ebben komolyabb változást. A bank azonban számít arra is, hogy attól függően, hogyan alakul a svájci frank árfolyama, az érdeklődők száma akár rövid időn belül meg is ugorhat.

Területileg változó, hol mennyien érdeklődtek az állami program iránt - tudatta az AXA közleményben. Vannak olyan fiókok, ahol 15-20 ügyfél is járt már, de vannak olyanok is, ahol nem találkoztak az ügyintézők ilyen kérdéssel. Összesen az AXA-nál eddig mintegy 100 ügyfél kért információt, és három konkrét igényt fogadtak be. A közlemény szerint az ügyfelek legtöbb kérdése arra vonatkozik, ki lehet-e szállni a programból idő közben, illetve arra, hogy mi történik majd a három év letelte után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mérsékelt az érdeklődés eddig a CIB Banknál is. Eddig mintegy 150 ügyfél kért információt az árfolyamgátról, egyharmaduk a fővárosban, kétharmaduk vidéken, és mindössze két igénylést regisztráltak. A pénzintézet kommunikációs osztálya válaszában azt írta: az ügyfelek egy része valószínűleg megvárja a kormányrendeletet, hogy minden kérdéses részlet tisztázódjon. Így egyelőre a CIB Banknál sem tartják indokoltnak a nyitvatartási idő meghosszabbítását.

Csekély volt eddig az érdeklődés a Budapest Banknál is. A pénzintézet ügyfelei körében előzetesen végzett felmérése szerint az érintettek mintegy tíz százaléka jelezte fogékonyságát az állami program iránt.

Az FHB Bankban előzetes időpontot is kérhetnek azok, akik érdeklődnek az Otthonvédelmi Program árfolyamgát lehetősége iránt, így tolongás nincs a fiókokban. Eddig mintegy tucatnyian szerződtek - tudatta a társaság kommunikációs vezetője. Előzetesen egyébként pár száz ügyfél jelezte, hogy információt és tanácsot kérne, hogyan érintené őt az árfolyam-rögzítés. Az FHB Bank nagyobb forgalmú fiókjai a banki átlagnál hosszabb ideig tartanak nyitva, és a pénzintézet egyelőre nem számol további hosszabbított nyitva tartással.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?