7 °C Budapest

Mentőcsomag: még nincsenek sorok a bankokban

2011. augusztus 16. 10:32

Inkább mérsékelt érdeklődésről, mint tömegjelenetekről számoltak be a bankok azután, hogy péntektől kérhetik az árfolyamrögzítést a devizahitellel rendelkező ügyfelek. A pénzintézetek azt válaszolták, hogy az ügyfelek legalább a tíz százaléka élni fog ezzel a lehetőséggel. Annak ellenére, hogy eddig az érdeklődés visszafogott.

Augusztus 12-től, azaz múlt péntektől lehet kérni az állami Otthonvédelmi Program árfolyamgát megoldását. Az InfoRádió körkérdést intézett a pénzintézetekhez arról, melyek az első nap tapasztalatai és mire számítanak.

Több banknál visszafogott érdeklődésről számoltak be. Az OTP Bank kommunikációs osztálya is hasonlóan nyilatkozott, de arra számítanak, hogy az érintett ügyfelek legalább a tíz százaléka igénybe fogja venni ezt a könnyítési lehetőséget.

Mérsékelt érdeklődésről számolt be a Raiffeisen Bank is, ahol erre a hétre várnak nagyobb forgalmat. Az Erste Banknál is volt érdeklődés az első napon, de kiugró rohamot nem tapasztaltak, jórészt információt és tanácsot kértek az ügyfelek.

A K&H Banknál is normál üzletmenet volt 12-én, a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint az ügyfelek általános tájékoztatást kértek a fizetési könnyítési lehetőségekről és arról, ezek alkalmazásakor hogyan alakul a törlesztőrészlet nagysága. A K&H-nál úgy kalkulálnak, hogy az érintett ügyfélkör legalább tíz százaléka kezdeményezi majd a szerződésmódosítást a kisebb havi törlesztő érdekében. A bank ezért egyelőre nem tervez hosszabbított nyitva tartást, de ha szükséges, erre is készen állnak.

Az MKB Bank már korábban bejelentette, hogy hétvégi nyitva tartással várják az árfolyamgát iránt érdeklődőket. A pénzintézet kommunikációs osztálya úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy pénteken és szombaton, együttesen közel 700 ügyfél érdeklődött az Otthonvédelmi Program lehetőségeiről. Az érdeklődők 70-80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igényelni fogja a törvényben biztosított árfolyam-rögzítési lehetőséget. Közülük százan már az első két napon be is adták az erre irányuló kérelmüket.

Az Unicredit Bank tájékoztatása szerint egyelőre alacsony volt az érdeklődés, ami nyilvánvalóan a nyári időszaknak is köszönhető, így 20 alatt volt azok száma, akik tájékozódtak az árfolyamrögzítésről, és a hétfői nap folyamán sem tapasztaltak ebben komolyabb változást. A bank azonban számít arra is, hogy attól függően, hogyan alakul a svájci frank árfolyama, az érdeklődők száma akár rövid időn belül meg is ugorhat.

Területileg változó, hol mennyien érdeklődtek az állami program iránt - tudatta az AXA közleményben. Vannak olyan fiókok, ahol 15-20 ügyfél is járt már, de vannak olyanok is, ahol nem találkoztak az ügyintézők ilyen kérdéssel. Összesen az AXA-nál eddig mintegy 100 ügyfél kért információt, és három konkrét igényt fogadtak be. A közlemény szerint az ügyfelek legtöbb kérdése arra vonatkozik, ki lehet-e szállni a programból idő közben, illetve arra, hogy mi történik majd a három év letelte után.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mérsékelt az érdeklődés eddig a CIB Banknál is. Eddig mintegy 150 ügyfél kért információt az árfolyamgátról, egyharmaduk a fővárosban, kétharmaduk vidéken, és mindössze két igénylést regisztráltak. A pénzintézet kommunikációs osztálya válaszában azt írta: az ügyfelek egy része valószínűleg megvárja a kormányrendeletet, hogy minden kérdéses részlet tisztázódjon. Így egyelőre a CIB Banknál sem tartják indokoltnak a nyitvatartási idő meghosszabbítását.

Csekély volt eddig az érdeklődés a Budapest Banknál is. A pénzintézet ügyfelei körében előzetesen végzett felmérése szerint az érintettek mintegy tíz százaléka jelezte fogékonyságát az állami program iránt.

Az FHB Bankban előzetes időpontot is kérhetnek azok, akik érdeklődnek az Otthonvédelmi Program árfolyamgát lehetősége iránt, így tolongás nincs a fiókokban. Eddig mintegy tucatnyian szerződtek - tudatta a társaság kommunikációs vezetője. Előzetesen egyébként pár száz ügyfél jelezte, hogy információt és tanácsot kérne, hogyan érintené őt az árfolyam-rögzítés. Az FHB Bank nagyobb forgalmú fiókjai a banki átlagnál hosszabb ideig tartanak nyitva, és a pénzintézet egyelőre nem számol további hosszabbított nyitva tartással.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem