12 °C Budapest

Mentőcsomag: még nincsenek sorok a bankokban

2011. augusztus 16. 10:32

Inkább mérsékelt érdeklődésről, mint tömegjelenetekről számoltak be a bankok azután, hogy péntektől kérhetik az árfolyamrögzítést a devizahitellel rendelkező ügyfelek. A pénzintézetek azt válaszolták, hogy az ügyfelek legalább a tíz százaléka élni fog ezzel a lehetőséggel. Annak ellenére, hogy eddig az érdeklődés visszafogott.

Augusztus 12-től, azaz múlt péntektől lehet kérni az állami Otthonvédelmi Program árfolyamgát megoldását. Az InfoRádió körkérdést intézett a pénzintézetekhez arról, melyek az első nap tapasztalatai és mire számítanak.

Több banknál visszafogott érdeklődésről számoltak be. Az OTP Bank kommunikációs osztálya is hasonlóan nyilatkozott, de arra számítanak, hogy az érintett ügyfelek legalább a tíz százaléka igénybe fogja venni ezt a könnyítési lehetőséget.

Mérsékelt érdeklődésről számolt be a Raiffeisen Bank is, ahol erre a hétre várnak nagyobb forgalmat. Az Erste Banknál is volt érdeklődés az első napon, de kiugró rohamot nem tapasztaltak, jórészt információt és tanácsot kértek az ügyfelek.

A K&H Banknál is normál üzletmenet volt 12-én, a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint az ügyfelek általános tájékoztatást kértek a fizetési könnyítési lehetőségekről és arról, ezek alkalmazásakor hogyan alakul a törlesztőrészlet nagysága. A K&H-nál úgy kalkulálnak, hogy az érintett ügyfélkör legalább tíz százaléka kezdeményezi majd a szerződésmódosítást a kisebb havi törlesztő érdekében. A bank ezért egyelőre nem tervez hosszabbított nyitva tartást, de ha szükséges, erre is készen állnak.

Az MKB Bank már korábban bejelentette, hogy hétvégi nyitva tartással várják az árfolyamgát iránt érdeklődőket. A pénzintézet kommunikációs osztálya úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy pénteken és szombaton, együttesen közel 700 ügyfél érdeklődött az Otthonvédelmi Program lehetőségeiről. Az érdeklődők 70-80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igényelni fogja a törvényben biztosított árfolyam-rögzítési lehetőséget. Közülük százan már az első két napon be is adták az erre irányuló kérelmüket.

Az Unicredit Bank tájékoztatása szerint egyelőre alacsony volt az érdeklődés, ami nyilvánvalóan a nyári időszaknak is köszönhető, így 20 alatt volt azok száma, akik tájékozódtak az árfolyamrögzítésről, és a hétfői nap folyamán sem tapasztaltak ebben komolyabb változást. A bank azonban számít arra is, hogy attól függően, hogyan alakul a svájci frank árfolyama, az érdeklődők száma akár rövid időn belül meg is ugorhat.

Területileg változó, hol mennyien érdeklődtek az állami program iránt - tudatta az AXA közleményben. Vannak olyan fiókok, ahol 15-20 ügyfél is járt már, de vannak olyanok is, ahol nem találkoztak az ügyintézők ilyen kérdéssel. Összesen az AXA-nál eddig mintegy 100 ügyfél kért információt, és három konkrét igényt fogadtak be. A közlemény szerint az ügyfelek legtöbb kérdése arra vonatkozik, ki lehet-e szállni a programból idő közben, illetve arra, hogy mi történik majd a három év letelte után.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mérsékelt az érdeklődés eddig a CIB Banknál is. Eddig mintegy 150 ügyfél kért információt az árfolyamgátról, egyharmaduk a fővárosban, kétharmaduk vidéken, és mindössze két igénylést regisztráltak. A pénzintézet kommunikációs osztálya válaszában azt írta: az ügyfelek egy része valószínűleg megvárja a kormányrendeletet, hogy minden kérdéses részlet tisztázódjon. Így egyelőre a CIB Banknál sem tartják indokoltnak a nyitvatartási idő meghosszabbítását.

Csekély volt eddig az érdeklődés a Budapest Banknál is. A pénzintézet ügyfelei körében előzetesen végzett felmérése szerint az érintettek mintegy tíz százaléka jelezte fogékonyságát az állami program iránt.

Az FHB Bankban előzetes időpontot is kérhetnek azok, akik érdeklődnek az Otthonvédelmi Program árfolyamgát lehetősége iránt, így tolongás nincs a fiókokban. Eddig mintegy tucatnyian szerződtek - tudatta a társaság kommunikációs vezetője. Előzetesen egyébként pár száz ügyfél jelezte, hogy információt és tanácsot kérne, hogyan érintené őt az árfolyam-rögzítés. Az FHB Bank nagyobb forgalmú fiókjai a banki átlagnál hosszabb ideig tartanak nyitva, és a pénzintézet egyelőre nem számol további hosszabbított nyitva tartással.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?