4 °C Budapest

Még nincs, de már nagyon kellene a magáncsőd

2011. augusztus 13. 15:11

Hazánkban égető problémának számít évek óta az adóssággal küszködők számának rohamos emelkedése. A hitelesek mintegy 10 %-a nem tudja fizetni tartozásait, a megszorult devizahitelesek száma pedig egymillióra tehető, akik minden nap azzal a tudattal hajtják álomra fejüket, hogy akár egy éjszaka leforgása alatt is jelentős összeggel nőhet tartozásuk, hiszen tehetetlenek a devizák árfolyam-ingadozásával szemben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A devizahitelesek problémáját az állam sokféleképpen próbálta kezelni, legújabb példája ennek az a nemrég elfogadott törvény, mely a lakóingatlanok kényszerértékesítése rendjének meghatározásával és a devizakölcsönök árfolyamának rögzítésével kíván mentőövet nyújtani a bajbajutottaknak.

Mint már talán köztudott is, ez alapján külön gyűjtőszámla-hitellel rendezik a későbbiekben a megszorult adósnak azt a tartozását, amely az árfolyam rögzítése folytán áll elő, valamint úgynevezett kényszerértékesítési kvóta bevezetésére kerül sor.

Szövetségünk egyértelműen üdvözli e törvény célkitűzéseit, azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy szükség van a fogyasztók részére a mostani kiszolgáltatott helyzetük csökkentése érdekében további lehetőséget felkínálni.

Olyan megoldást kell tehát keresni, amely biztonságot nyújthat számukra. Ezért szükség van a fogyasztók védelme érdekében a magáncsőd bevezetésére. A magáncsőd lényegében a magánszemélyek anyagi felelősségének időbeli korlátozását jelenti, mely által az adós nagyfokú együttműködés tanúsításával meghatározott idő elteltével megszabadul tartozásainak egy részétől, miközben elősegíti a hitelezői követelések adott hányadának kielégítését. A bajba jutott fizetésképtelen magánszemélynek így megfelelő idő áll rendelkezésre helyzete rendezéséhez, miközben a hitelezők követelésének kielégítése a megfelelő jogi garanciák és az együttműködés révén könnyebbé válik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindez tehát megteremthetné a jogi alapját annak, hogy az adósok érdekeltté váljanak tartozásuk rendezésében, melynek hatására néhány év elteltével új, tiszta lappal indulhatnának. Így nem kellene egész életükben hordozniuk azokat a terheket, amelyeket adott esetben önhibájukon kívül viselnek. 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20