2 °C Budapest

Még nincs, de már nagyon kellene a magáncsőd

2011. augusztus 13. 15:11

Hazánkban égető problémának számít évek óta az adóssággal küszködők számának rohamos emelkedése. A hitelesek mintegy 10 %-a nem tudja fizetni tartozásait, a megszorult devizahitelesek száma pedig egymillióra tehető, akik minden nap azzal a tudattal hajtják álomra fejüket, hogy akár egy éjszaka leforgása alatt is jelentős összeggel nőhet tartozásuk, hiszen tehetetlenek a devizák árfolyam-ingadozásával szemben.

A devizahitelesek problémáját az állam sokféleképpen próbálta kezelni, legújabb példája ennek az a nemrég elfogadott törvény, mely a lakóingatlanok kényszerértékesítése rendjének meghatározásával és a devizakölcsönök árfolyamának rögzítésével kíván mentőövet nyújtani a bajbajutottaknak.

Mint már talán köztudott is, ez alapján külön gyűjtőszámla-hitellel rendezik a későbbiekben a megszorult adósnak azt a tartozását, amely az árfolyam rögzítése folytán áll elő, valamint úgynevezett kényszerértékesítési kvóta bevezetésére kerül sor.

Szövetségünk egyértelműen üdvözli e törvény célkitűzéseit, azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy szükség van a fogyasztók részére a mostani kiszolgáltatott helyzetük csökkentése érdekében további lehetőséget felkínálni.

Olyan megoldást kell tehát keresni, amely biztonságot nyújthat számukra. Ezért szükség van a fogyasztók védelme érdekében a magáncsőd bevezetésére. A magáncsőd lényegében a magánszemélyek anyagi felelősségének időbeli korlátozását jelenti, mely által az adós nagyfokú együttműködés tanúsításával meghatározott idő elteltével megszabadul tartozásainak egy részétől, miközben elősegíti a hitelezői követelések adott hányadának kielégítését. A bajba jutott fizetésképtelen magánszemélynek így megfelelő idő áll rendelkezésre helyzete rendezéséhez, miközben a hitelezők követelésének kielégítése a megfelelő jogi garanciák és az együttműködés révén könnyebbé válik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindez tehát megteremthetné a jogi alapját annak, hogy az adósok érdekeltté váljanak tartozásuk rendezésében, melynek hatására néhány év elteltével új, tiszta lappal indulhatnának. Így nem kellene egész életükben hordozniuk azokat a terheket, amelyeket adott esetben önhibájukon kívül viselnek. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?