12 °C Budapest

Magáncsőd: mentőöv a bajba jutott adósoknak?

Pénzcentrum
2011. április 27. 08:32

A magáncsőd intézményének életre keltését javasolja Szabó Máté. Az állampolgári jogok biztosa szerint ez jó megoldás lenne a hitelgondokkal küzdő adósok megsegítésére - írja a Népszabadság.

A biztos szerint az intézmény segítségével elkerülhető lenne a bajba jutottak tömeges utcára kerülése. A magáncsőd természetesen nem helyettesítheti a meglévő megoldásokat, így az áthidaló kölcsönt, a hitelkiváltást, az átütemezést vagy éppen a fizetéskönnyítést.

A magáncsőd lényege, hogy ha az adós és a hitelező nem jut megegyezésre, abban az esetben az adósnak bizonyos ideig, általában 5-7 évig együtt kell működnie egy vagyonkezelővel. Utóbbi az adós bevételeinek egy jelentős részét a hitel törlesztésére fordítja és figyelemmel kíséri, hogy az ne vehessen fel újabb hitelt, valamint ne szórja a pénzt felesleges dolgokra. A meghatározott időszak végén az adós megszabadul maradék tartozásától és tiszta lappal indulhat.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden esetben megtarthatja azt az ingatlant, ami miatt bajba került, de hajléktalan biztosan nem lesz. Vagy egy kisebb értékű lakásba kell költöznie vagy visszabérelheti korábbi otthonát - mondja Győri Péter, a fővárosi önkormányzat hajléktalanellátó szervezeteit összefogó Budapesti Módszertani Szociális Központ szakmai igazgatója, aki egyetért az ombudsman felvetésével.

A magáncsőd legnagyobb előnye, hogy megegyezésre ösztönzi a hitelintézetet és az ügyfelet, ugyanis ha ez nem jön össze, úgy a hitelező is sokat bukhat. Győri Péter szerint nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol van magáncsőd, az esetek túlnyomó többségében létrejön az egyezség a felek között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?