Filléres lakások a pesti belvárosban, 170 forintos fagyi, 254-es svájci frank - heti hírösszefoglaló

2011. augusztus 7. 17:32

Nyomasztóan izgalmas, izgalmasan nyomasztó napokat tudhatunk magunk mögött. Leginkább persze a devizahiteleseknek, konkrétabban a svájci frank alapú hitellel rendelkezőknek volt miért izgulniuk, hiszen az alpesi deviza rendkívüli erősödése miatt akár tízezer forinttal is magasabb törlesztőrészletet fizethetnek most, mint egy hónappal korábban. A legforróbb téma mellett megmutattuk azt is, hol vannak a pesti belváros olcsó lakásai, mi kerül 170 forintba egy gombóc fagyin, és azt is, hogy mit érdemes vásárolni a leárazások utolsó napjaiban. Íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei, augusztus első hetében. (Kattints a címekre a teljes cikk elolvasásához!)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagyon fájhat a magyar családoknak Amerika leminősítése

Szinte biztosan érinti majd a magyar devizahiteleseket az, hogy pénteken a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi "AAA" besorolását. Mivel ilyen leminősítés még sohasem történt, kiszámíthatatlan a világgazdaságra gyakorolt hatása. Könnyen elképzelhető, hogy a befektetők továbbra is a stabil valutának számító svájci frankba menekítik pénzüket, ez az alpesi deviza további erősödését jelentheti, ami rendkívül rosszul érintheti az augusztusi részletüket ezekben a napokban törlesztő magyar családokat is.

Ráfáztak a 247-es frankra az OTP ügyfelek: kevesebben tudnak fizetni

Az OTP a határidőre nem teljesítő ügyfelek számának növekedését várja augusztus hónapban. A bank ügyfeleinek törlesztője mintegy 14 százalékkal nőtt az előző havihoz képest - válaszolta a bank a Pénzcentrum.hu kérdésére.

Reinkarnációs hitel lehet a devizaadósok mentőcsomagjából

A törvény kihirdetésétől számított 45. napon, augusztus 12-én lép hatályba a deviza alapú jelzáloghitelek árfolyamrögzítéséről szóló törvény, így már szeptembertől nagy számban élhetnek a lehetőséggel a jogosult ügyfelek. Bár az időpont közeleg és a bankok felkészülése is jól halad, kardinális kérdéseket kell még tisztázni, hogy minden ügyfél racionálisan dönthessen.

Továbbra sem éri meg az árfolyamrögzítés

Amennyiben a rémisztőnek tűnő 250 forintos szinten ragad is be a frank, akkor is ésszerűen érdemes mérlegelni: vajon megéri az árfolyamrögzítés? A szabályok nem változtak, ugyanazoknak éri meg a védőárfolyam, mint 2 hónappal ezelőtt. Az árfolyamrögzítés következtében az árfolyamkockázatunk sem szűnik meg, csak egy későbbi időpontra tolódik.

Így fizetnek 70 százalékkal többet a frankhitelesek

Az augusztusi csekkek megérkezésekor 10 százalékos törlesztőrészlet növekedéssel szembesülhetnek a frankhitelesek az egy hónappal ezelőtti összeghez képest. Egyre többen kerülnek be a 100-as klubba, melynek tagjai azok lehetnek, akik több mint 100 forinttal alacsonyabb frank árfolyam mellett vették fel hitelüket. Mi történt velük?

Indulhatnak a kényszerértékesítések a lakáspiacon

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Folyamatosan dönti az újabb és újabb csúcsokat a svájci frank árfolyama. A mai nap folyamán rövid időre a rekordnak számító, 253 forintos szintre is beköszönt az alpesi deviza. Hogy miként hatna a devizahitelesekre, illetve a hazai ingatlanpiacra amennyiben a frank árfolyama tovább kúszna felfelé, arról Déry Attilát, az Otthon Centrum vezető elemzőjét kérdeztük.

Filléres lakások a pesti belvárosban

A Pénzcentrum.hu legújabb összeállításában megvizsgálta a főváros pesti oldalán fekvő, belső kerületek ingatlanpiacát, különös tekintettel a tégla építésű társasházi lakásokra. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált pesti kerületekben az árváltozások hasonló trendet követnek, függetlenül attól, hogy az egyes kerületek más és más árszinten mozognak.

Most indulj vásárolni! Padlón az árak a magyar boltokban


Az augusztus 20-i hétvégével zárulhatnak a nagy nyári leárazások - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. A kereskedők bizakodnak, sokan a reálhozamot is olcsó ruhára költik, a legtöbb család már az őszi iskolai szezonra vásárol.

Ezért kerül 170 forintba egy gombóc fagyi

Egy átlagos, négytagú magyar család ezer forintból aligha tud fagylaltozni, a hideg édességből, ugyanis a legtöbb helyen legalább 160 forintot kérnek gombóconként. Sokan gondolják, hogy a cukrászok többszáz százalékos hasznot könyvelhetnek el a fagylalt árusításán. Utánajártunk, mi kerül ennyibe a fagyin és valóban aranybánya-e fagylaltozót működtetni?

Jön a reálhozam, Te mire költöd? Íme a legjobb ötletek

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők egy részének kezét szép summa ütheti heteken belül, és sokan (többnyire ugyanazok) a személyi jövedelemadózás átalakításával havonta is tudnak takarékoskodni. Fogyasztás helyett érdemes megtakarítani, de hova tegyük a pénzünket? A bankok és biztosítók válaszoltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?