14 °C Budapest

Szenvedő hitelintézetek

2011. július 26. 08:32

A magyar hitelintézeti szektor a banki fióktelepekkel együtt a megelőző évinél 87 százalékkal kisebb, 33,9 milliárdos adózott eredményt produkált. A visszaesés hátterében elsősorban a bankok rossz eredménye húzódik meg - írja a Világgazdaság.

Az óriási mértékű visszaesésért leginkább a bankszektor okolható: annak összesített eredménye ugyanis mindössze 12,28 milliárd forintot ért el 2010-ben, ez töredéke az egy évvel korábbi 209 milliárdnak.

De nem tudhatnak túl jó évet a hátuk mögött a hitelintézeti fióktelepek sem; ezek összesített adózott nyeresége 15,7 milliárd forintra rúgott, ami alig egyharmada az egy évvel korábbinak.

Ugyanakkor a szövetkezeti hitelintézetek közel 6 milliárdos eredménye csak 19 százalékkal maradt el az előző évitől.

A szomorú 2010-es eredményekért több tényező is okolható. Egyrészt a hitelintézeteknek tavaly kalkulálniuk kellett a különadóval, másrészt a makrogazdasági környezet még az előző évben sem alakult túl jól, így a lakossági oldalról mutatkozó kereslet a hitelek iránt igen mérsékelt szinten maradt és a vállalti szektornál is csak néhány szektornál, azon belül is csak néhány területen mutatkozott kezdeti javulás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?