20 °C Budapest

Szenvedő hitelintézetek

2011. július 26. 08:32

A magyar hitelintézeti szektor a banki fióktelepekkel együtt a megelőző évinél 87 százalékkal kisebb, 33,9 milliárdos adózott eredményt produkált. A visszaesés hátterében elsősorban a bankok rossz eredménye húzódik meg - írja a Világgazdaság.

Az óriási mértékű visszaesésért leginkább a bankszektor okolható: annak összesített eredménye ugyanis mindössze 12,28 milliárd forintot ért el 2010-ben, ez töredéke az egy évvel korábbi 209 milliárdnak.

De nem tudhatnak túl jó évet a hátuk mögött a hitelintézeti fióktelepek sem; ezek összesített adózott nyeresége 15,7 milliárd forintra rúgott, ami alig egyharmada az egy évvel korábbinak.

Ugyanakkor a szövetkezeti hitelintézetek közel 6 milliárdos eredménye csak 19 százalékkal maradt el az előző évitől.

A szomorú 2010-es eredményekért több tényező is okolható. Egyrészt a hitelintézeteknek tavaly kalkulálniuk kellett a különadóval, másrészt a makrogazdasági környezet még az előző évben sem alakult túl jól, így a lakossági oldalról mutatkozó kereslet a hitelek iránt igen mérsékelt szinten maradt és a vállalti szektornál is csak néhány szektornál, azon belül is csak néhány területen mutatkozott kezdeti javulás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?