20 °C Budapest

Ezek a leghamisítottabb bankjegyek Magyarországon

MTI
2011. július 20. 10:02

A második negyedévben folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának 2010 utolsó negyedévében kezdődött csökkenése - derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből. Hamis valuta továbbra is kis számban kerül elő.

Az MNB honlapján publikált jelentés szerint a második negyedévben 572 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, ami hozzávetőleg 35 százalékkal kevesebb az év első három hónapjában prognosztizáltnál. Ez elenyésző a forgalomban lévő készpénz mennyiségéhez képest: június végén az MNB adatai szerint 269,1 millió darab bankjegy és 1.190,2 millió darab érme (mintegy 2.362 milliárd forint összegben) volt forgalomban.

A hamis valuták előfordulása a jegybank szerint továbbra sem jelentős, a szakértők 231 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a második negyedévben, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 199 darab volt. A forintbankjegyek hamisítása alapvetően továbbra is a három legmagasabb címletre irányul, ezek teszik ki a lefoglalt hamisítványok több mint 90 százalékát: a fellelt hamisítványokból 31 darab húszezres, 45 darab tízezres, 17 darab ötezres volt, míg kétezresből 2 darab, ezresből 1 darab, ötszázasból pedig 5 darab hamisítvány került elő.

A hamisítás csökkenő trendjében a jelentés szerint nagy szerepe van az MNB és a rendőrség hatékony együttműködésének, aminek legjelentősebb eredményeként 2010 végén a rendőrség elfogta az elmúlt év kiemelkedő hamisítási mutatóiért elsősorban felelős, megtévesztő minőségű tízezer forintos utánzatokat előállító bűnözői csoportot.

A jegybank a bankjegyhamisítás elleni küzdelemben kiemelt figyelmet fordít a tudatos készpénzhasználatra és a tudatos bankjegyellenőrzésre. Ennek megfelelően az MNB nemzetközi tekintetben is újszerű kezdeményezésként programot hirdetett, melyben kísérleti jelleggel anyagilag is támogatja, hogy a kiskereskedők a megbízhatóbb bankjegyellenőrzést lehetővé tevő modern uv-A/C készüléket vásároljanak - emlékeztet a jelentés.

A program első részeként a jegybank az uv-A/C készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében keresett partnereket, ezért ez év első felében pályázati felhívást tett közzé. A jelentkező cégek feladata az uv-A/C készülékek értékesítése az MNB támogatását elnyerő kiskereskedők számára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A program második fázisaként az MNB az első félév végén pályázatát hirdetett a kiskereskedők számára, az uv-A/C készülékek nettó kiskereskedelmi ára 60 százalékának megfelelő összeggel (de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban részt vevőket. A támogatásra fordítható jegybanki pénzügyi keret összértéke 50 millió forint. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?