11 °C Budapest

Ezek a leghamisítottabb bankjegyek Magyarországon

MTI
2011. július 20. 10:02

A második negyedévben folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának 2010 utolsó negyedévében kezdődött csökkenése - derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből. Hamis valuta továbbra is kis számban kerül elő.

Az MNB honlapján publikált jelentés szerint a második negyedévben 572 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, ami hozzávetőleg 35 százalékkal kevesebb az év első három hónapjában prognosztizáltnál. Ez elenyésző a forgalomban lévő készpénz mennyiségéhez képest: június végén az MNB adatai szerint 269,1 millió darab bankjegy és 1.190,2 millió darab érme (mintegy 2.362 milliárd forint összegben) volt forgalomban.

A hamis valuták előfordulása a jegybank szerint továbbra sem jelentős, a szakértők 231 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a második negyedévben, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 199 darab volt. A forintbankjegyek hamisítása alapvetően továbbra is a három legmagasabb címletre irányul, ezek teszik ki a lefoglalt hamisítványok több mint 90 százalékát: a fellelt hamisítványokból 31 darab húszezres, 45 darab tízezres, 17 darab ötezres volt, míg kétezresből 2 darab, ezresből 1 darab, ötszázasból pedig 5 darab hamisítvány került elő.

A hamisítás csökkenő trendjében a jelentés szerint nagy szerepe van az MNB és a rendőrség hatékony együttműködésének, aminek legjelentősebb eredményeként 2010 végén a rendőrség elfogta az elmúlt év kiemelkedő hamisítási mutatóiért elsősorban felelős, megtévesztő minőségű tízezer forintos utánzatokat előállító bűnözői csoportot.

A jegybank a bankjegyhamisítás elleni küzdelemben kiemelt figyelmet fordít a tudatos készpénzhasználatra és a tudatos bankjegyellenőrzésre. Ennek megfelelően az MNB nemzetközi tekintetben is újszerű kezdeményezésként programot hirdetett, melyben kísérleti jelleggel anyagilag is támogatja, hogy a kiskereskedők a megbízhatóbb bankjegyellenőrzést lehetővé tevő modern uv-A/C készüléket vásároljanak - emlékeztet a jelentés.

A program első részeként a jegybank az uv-A/C készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében keresett partnereket, ezért ez év első felében pályázati felhívást tett közzé. A jelentkező cégek feladata az uv-A/C készülékek értékesítése az MNB támogatását elnyerő kiskereskedők számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A program második fázisaként az MNB az első félév végén pályázatát hirdetett a kiskereskedők számára, az uv-A/C készülékek nettó kiskereskedelmi ára 60 százalékának megfelelő összeggel (de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban részt vevőket. A támogatásra fordítható jegybanki pénzügyi keret összértéke 50 millió forint. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem