18 °C Budapest

Frankhiteles vagyok: vajon kérjek árfolyamrögzítést?

Pénzcentrum
2011. május 25. 04:44

Feszülten várjuk a pillanatot, amikor a kormány végre bejelenti megállapodását a Bankszövetséggel, ezzel véglegesen megismerhetjük a devizahitelesek mentőcsomagjának részleteit. Az eddig kiszivárgott részletekről számos alkalommal beszámoltunk. A terv devizahiteleseket leginkább érintő elemét most alaposan kivesézzük. Érdemes-e az átmeneti időszakra történő törlesztési árfolyam rögzítést választani? Amivel ugyan egy ideig mentesülhetnek devizahitelesek az árfolyamkockázatból fakadó terhek alól, de azt később kamatostul kell megfizetniük.

A cikkben megmutatjuk kinek éri meg a kormány által felkínált árfolyamrögzítést választania és kinek nem. Bár mint a legtöbb hosszabb időszakot lefedő pénzügyi döntés esetében, most is elsősorban az egyéni preferenciák lesznek meghatározóak. Milyen áldozatokat vagyunk hajlandóak vállalni a jövőben, amivel a következő 3,5 év törlesztőrészleteit csökkenthetjük akár 20 százalékkal. Egy valami biztos, lesznek áldozatok!

Mit tudunk eddig? - Indulhat a számolás!

1. A programban résztvevő frank alapú jelzáloghitelek törlesztési árfolyamát 180 forinton rögzítenék (az euró- illetve jenhitelesek esetében pedig ezzel arányosan kedvezőbb árfolyamot határoznának meg a piaci árfolyamnál). Ami a jelenlegi árfolyamnál (217 forint) jóval kedvezőbb érték, így azonnal kisebb törlesztőrészleteket eredményez ez a döntés.

2. A rögzítés valamikor az idei év második felétől 2015. június 30-áig, de legfeljebb 42 hónapig tartana az ügyfél kérésére, a hitelnyújtóval kötött megállapodás alapján.

3. Az aktuális piaci árfolyam és a rögzített törlesztési árfolyam különbözetét havonta a 3 havi BUBOR-nak (bankközi, referencia jellegű kamatláb) megfelelő kamaton (jelenleg 6,1 százalék) tőkésítve egy forint alapú ún. gyűjtőszámlán halmozná a hitelnyújtó. 180 forintnál erősebb frank esetén a gyűjtőszámlán futó tartozás a piaci árfolyam és a 180 forint különbözetével nőne, gyengébb frank esetén ennyivel csökkenne.

Ezzel gyakorlatilag az árfolyamkockázatot lehet eltolni az időben. De azt a legfeljebb 42 hónapban (3,5 év) meghatározott határidő után kamatostól kell megfizetni. Látnunk kell, hogy a folyószámlán halmozódó tartozás nagysága nagymértékben függ a frank árfolyamának változásától. Amit a következő pont értelmében az eredeti hitellel megegyező futamidő végéig törleszteni kell. Így a védelmi idő lejárta után a mainál is magasabb törlesztőrészletekkel számolhat minden frankhiteles.

4.
A program lejártával az ügyfél törlesztendő tartozása a gyűjtőszámlán felhalmozott összeggel nőne. E tartozást az ügyfélnek az eredeti futamidő végéig piaci kamatozás mellett kell majd törlesztenie.

5. Amennyiben a program lejárta miatt a havi törlesztőrészlet legalább 15 százalékkal nőne, a hitelnyújtónak el kell fogadnia az ügyfél futamidő-hosszabbításra vonatkozó kérelmét.

Máig nincs tisztázva, hogy a már csökkentett törlesztőösszeghez képesti változásról van-e szó az 5. pontban, vagy a még árfolyamrögzítés előtti törlesztőhöz képesti változás lesz a mérvadó. Szakértők szerint az előbbi, bár ebben az esetben nagy valószínűséggel szinte minden hiteles esetében kötelezhetőek lesznek a futamidő meghosszabbítására a hitelintézetek.

A döntés elsősorban arra korlátozódik, hogy a fentieket figyelembe véve hajlandóak vagyunk-e vállalni egy várhatóan a jelenleginél is magasabb, jelen pillanatban megjósolhatatlan nagyságú törlesztőrészletet egy a mainál alacsonyabb 3-3,5 évig fennálló fix összegű törlesztőrészletért cserébe. Nehéz döntés ez, hiszen majdnem 20 százalékos azonnali törlesztőrészlet csökkenésről kell lemondanunk, amennyiben nem kívánunk élni a mentőcsomag által kínált árfolyamrögzítéssel.

Néhány példán keresztül végig tudjuk venni milyen esetekben érheti meg konkrétan vállalni a jövőben szinte biztosan felmerülő terheket.

A kiindulópont

Az alábbi ábrán különböző hitelösszegű és futamidejű hitelek jelenlegi és árfolyamvédelem melletti törlesztőrészletét mutatjuk azt feltételezve, hogy
- a hitel öt éve került felvételre
- 160 forintos folyósítási árfolyam mellett
- jelenlegi THM-je 7%-os
- a jelenlegi frankárfolyam 215 forint.

Köszönjük meg a mentőcsomagot?

A hitelek mindegyikének törlesztőrészletét a jelenlegihez képest közel 16%-kal csökkentené a 180 forintos árfolyamrögzítés, mégpedig a tervek szerint maximum 42 hónapra. A védőárfolyam mechanizmusa az így elérhető alacsonyabb törlesztőrészlet, és az ebből fakadó ideiglenes megtakarítás miatt lehet vonzó a frankhitelesek számára.

Mekkora lesz az emiatt felhalmozott tartozás?

A havonta elért megtakarításért azonban később fizetni kell. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy a következő 42 hónap alatt sem a frankhitelek kamata, sem a frankárfolyam nem változik jelentősen, vagy legalábbis az erősödések hatása ez idő alatt kioltja a gyengülésekét. Ez esetben a program 42 hónapja alatt közel héthavi törlesztőrészletüket spórolják meg az ügyfelek, persze ezt később kamatostul fizetni kell. Amennyiben azonban a frank tartósan 240 forintra erősödne (amire még nem volt példa), közel teljes évi törlesztőrészletük kamatozódik a gyűjtőszámlán. Egy kedvező forgatókönyv, egészen pontosan tartósan 190 forintra gyengülő frank esetében jelenlegi havi törlesztőrészletüknek csak a dupláját kellene a futamidő hátralévő részében kamatostul fizetniük a gyűjtőszámláról.

Mikor jön a feketeleves, mennyit fizetünk 2015-től?

Nehéz megmondani, a négy év múlva kezdődő időszakban mekkora lesz a gyűjtőszámlán felhalmozott forinthitelek piaci kamatszintje, ami a BUBOR nagyságától függ (jelenleg 6,1 százalék).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alábbiakban azt feltételezzük, hogy a frankhitelek jelenlegi, kb. 7%-os átlagos THM-jéhez hasonlót kérnek majd a bankok a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásért. Nem mindegy az sem, hogy milyen eredeti futamidővel vettük fel a hitelt, hiszen annak végéig kell visszafizetnunk a védett időszakban felhalmozott tartozásunkat is. Egy öt évvel ezelőtt 15 évre felvett lakáshitel esetében közel hat év alatt, egy 25 évre felvett lakáshitel esetében viszont tizenhat év alatt kell majd törleszteni a gyűjtőszámla-hitelt. Minél rövidebb ezért a futamidő, a védőárfolyam később annál magasabb arányos törlesztőrészlet-emelkedést fog okozni, persze ebben az esetben a kiszivárgott pontok értelmében lesz lehetőség a futamidő meghosszabbítására.

Mi történik, ha...
nem változik az árfolyam?

Azt kapjuk tehát, hogy míg például egy húszéves, ötmillió forintos lakáshitel törlesztőrészlete a védőárfolyam időszaka alatt a jelenlegi közel 52 100 forintról átmenetileg 43 600 forintra csökken, a rögzítéses időszak lejártával nagyjából 56 300 forintra változik (azaz az eredetihez képest 8%-kal, a csökkentetthez képest hirtelen 29%-kal nő a törlesztő).

nő az árfolyam?

Rosszabb esetben, 240 forintos frankárfolyam mellett az alapszámla törlesztőrészlete nő az árfolyamváltozások miatt (mivel a gyűjtőszámlás hitel forint alapú, ez később nem változik), így a havi törlesztőrészlet ez esetben 64 600 forint lehet, ami az eredeti törlesztőhöz képest 22, az átmenetihez képest 47%-os emelkedést jelent.

csökken az árfolyam?

Egy kedvező forgatókönyv esetén, például 190 forintos frank árfolyam esetén viszont csak néhány százalékkal nő havi törlesztőrészletünk, de még így is számottevő 20 százalékhoz közeli növekményre számíthatunk a rögzített időszaki értékekhez képest.

Törlesztőrészletek alakulása >>nagyításhoz kattints a képre<<


Kinek ajánlható az árfolyamvédelem?

A csomag részletein és a gyűjtőszámla részletes kondícióin (előtörlesztési, végtörlesztési stb. díjak) túl az adós preferenciáitól függ, érdemes-e kihasználni a védőárfolyam lehetőségét. Amennyiben a kondíciók az adósok számára vállalhatóak lesznek, a programban való részvétel az alábbiak számára javasolható:

1. Aki jelenleg fizetőképessége határán mozog, és a mostaninál erősebb frankárfolyam mellett nagy valószínűséggel késedelembe esne
2. Aki számára fontos, hogy a törlesztőrészlete a következő négy évben legalább árfolyamszempontból kiszámítható legyen (figyelem: a program a kamatkockázat ellen nem nyújt védelmet, csupán az árfolyamkockázat ellen!), ezt követően azonban már képes lesz elviselni az árfolyammozgásokat
3. Aki képes a 42 hónapon keresztül elért törlesztőrészlet-megtakarításait félretenni, és a BUBOR feletti várható hozam mellett befektetni (figyelembe véve a gyűjtőszámla esetleges végtörlesztési díját is).

Kinek nem ajánlható az árfolyamvédelem?

1. Aki minden nehézség nélkül képes jelenleg is törleszteni, de tart attól, hogy a frank hosszú távon jelentősen erősödni fog, így előbb szeretné letudni a törlesztések egy részét.
2. Aki számára fontos, hogy tőketartozása később se nőjön, mert például hitele elő- illetve végtörlesztésén gondolkodik.
3. Aki úgy látja, nem jelent számára vonzó befektetési lehetőséget a havonta elérhető megtakarítás.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?