Könyvelőiroda segédkezett a pénzmosásban

2011. május 13. 13:02

Háromszázmillió forintos csalást és mintegy kétszázmilliós pénzmosást leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Egy debreceni könyvelőiroda csalással vett fel hiteleket, amelyeket egy kiterjedt céghálózaton keresztül akart tisztára mosni.

Hamis iratokkal és banki igazolásokkal vettek fel nagy összegű hiteleket több pénzintézettől egy debreceni könyvelőirodához kötődő, rokonok és ismerősök ügyvezetése alatt álló cégek. A társaságok egymás között mozgatták a pénzt, hogy hitelképesnek tüntessék fel magukat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy pénzmosásról szóló konferencia sajtótájékoztatóján.

A szervezet 10-50 millió forintos tételekben mintegy 300 millió forintot vett fel, amelyet az első hónapokban törlesztettek. A pénzt átutalták más bankszámlákra, vagy készpénzben felvették, amit A később egy legálisan létrehozott vállalkozás bevételeként tüntettek fel.

Mivel pénzmosás esetén az elkövetők a teljes vagyonukkal felelnek, a hatóság lefoglalta a gyanúsítottak vagyontárgyait, autóit, ingatlanjait, és zárolták a számláikat. A lefoglalt vagyon több mint százmillió forintra tehető. A nyomozók 3 embert vettek őrizetbe, a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el ellenük. Akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak, mivel a gyanú szerint üzletszerűen, folytatólagosan, szervezetten követték el a bűncselekményeket.

A becslések szerint egy év alatt mintegy 15 milliárd dollárnyi pénzt moshatnak tisztára Magyarországon - mondta a sajtótájékoztatón Sors László, a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese. Hangsúlyozta: komoly paradigmaváltásra volt szükség a magyar bűnüldöző szervek részéről, hogy az ilyen bűncselekménytípust megfelelő módon fel tudják deríteni. Tavaly mindössze nyolc vádemelés született ilyen ügyekben, idén pedig már több tucatnyi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közhiedelemmel ellentétben a pénzmosás hátterében általában nem kábítószer-kereskedelem vagy prostitúció, hanem gazdasági bűncselekmény - általában adócsalás, sikkasztás és hűtlen kezelés - áll. Az elnökhelyettes fontosnak tartja az állampolgári bejelentések ösztönzését. Tavaly hétezer bejelentés érkezett a NAV-hoz, többségében a bankszektorból. Magyarországon a pénzmosás hátterében áll; az elkövetők között gyakran strómanokat és külföldi állampolgárokat találnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?