13 °C Budapest

850 ezer magyar a BAR-lista foglya

Pénzcentrum
2011. május 1. 09:02

Az utóbbi hónapokban már lassuló ütemben, igaz, egy év alatt összesen 19%-kal nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), közkeletű nevén a BAR-listán élő mulasztással rendelkező magánszemélyek száma, mely így elérte a 784 ezret - derül ki a BISZ Zrt. legfrissebb, 2011. március végére vonatkozó adataiból. Mint ismeretes, egy március 1-jén életbe lépett jogszabályi változás értelmében rajtuk kívül már csak az egy éven belül lezárt mulasztással rendelkezők illetve a visszaéléseket elkövetők szerepelnek a listán. E döntés miatt csaknem százezren kerültek ki a rendszerből, vagyis esetükben a BAR-lista már nem akadályozza a hitelhez jutást. Mindezek eredményeképp összesen 848 ezer BAR-listás volt március végén Magyarországon, ami a törvényi beavatkozás ellenére is nagyobb szám az egy évvel korábbinál.

Február végén még 939 ezer magányszemély szerepelt a BAR-listán - e szám rendkívül magas, januárhoz hasonlóan azonban határozottan csökkenő ütemű növekedést jelez az előző hónapokhoz képest. Március 1-jén aztán bekövetkezett, amire még nem volt példa: csökkent a BAR-listások száma, ám ez csupán egy mesterséges beavatkozásnak köszönhető: egy jogszabályi változás értelmében csupán az egy éven belül lezárt hitelmulasztással rendelkezők szerepelnek a listán, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor öt évig a mulasztás lezárását követően is a rendszerben maradtak a minimálbért meghaladó mértékben legalább 90 napos késedelembe eső ügyfelek. Ennek következtében március végén 848 ezren voltak BAR-listások, ami a fentiek ellenére is 2,7%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

 


Korábban a bankok több alkalommal is megfogalmazták az említett változás hitelezési piacra gyakorolt negatív hatásait. Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója korábban ezt így foglalta össze a Portfolio.hu-nak:

- a Nemzeti Eszközkezelő lebegtetéséhez és kilakoltatási moratórium meghosszabbításához hasonlóan e hír hatására is érzékelhetően romolhat az ügyfelek fizetési hajlandósága (erkölcsi kockázat)

- nehézkessé, jelentős részben használhatatlanná válik a bankok számára egy fontos kockázatkezelési és kockázat-feltárási segédeszköz, a KHR , így a bankok kockázatkezelési rendszere is csorbát szenved

- az előbbi ok miatt generálisan, még a jó adósok esetében is nőhet a bankok által alkalmazott kockázati felár, hisz a teljes ügyfélállomány kockázatai nőnek.

Ugyan a BAR-listán letöltött idő tartamáról lehet vitatkozni, maga a rendszer jelentősen hozzájárult a magyar bankszektor kockázatkezelésének hatékonyságához - mutatott rá Müller. Az egyéves időtartam alkalmazásával elveszti a rendszer az igazi jelentőségét, ráadásul mindezidáig kötelező pozitív adóslista sem jött létre, melyet már több éve sürgetnek a bankok. Nem tekinthető a változtatás pozitív hozadékának az sem, hogy így esetleg majd többen juthatnak hitelhez, hisz amíg a bankok kockázatkezelési gyakorlata engedte, passzív (vagyis lezárt tartozású) BAR-listások korábban is szép számban kaptak hitelt.

A lakosság fizetési késedelmében bekövetkező változásokat a fentiek miatt is megbízhatóbban jelzi a rendszerben tárolt fennálló mulasztással rendelkezők száma: ők 784 ezren voltak március végén. Ez 19%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, viszont csak 6,5%-kal haladja meg a fél évvel korábbit, ami a növekedési ütem csökkenésére utal, hasonlóan a bankok nem teljesítő lakossági hiteleinek arányához.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A 784 ezer mulasztóra 1,426 millió mulasztás jutott március végén, vagyis akik számottevő késedelembe estek, egyszerre több hitellel is megcsúsztak. Miközben ez az adat 27%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, szintén a növekedés lassulását mutatja. A fennálló mulasztások és visszaélések száma ugyanakkor februárról márciusra 383 ezerről 143 ezerre csökkent, az élő mulasztással nem rendelkezőké pedig 162 ezerről 64 ezerre.

A BISZ a törvény által előírt törléseket március 12-én hajtotta végre, 98 553 magánszemély 232 471 darab hitelmulasztását törölve a lakossági nyilvántartásból, miközben a vállalkozási nyilvántartásból 75.048 darab szerződéshez kapcsolódó késedelmes fizetésről szóló adat került ki.

 


A vállalkozási alrendszer a vállalkozók adatait háromfajta nyilvántartásban, hitelszerződések, fizetésképtelen vállalkozások, felmondott készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadási szerződések szerint tárolja. Március végén 172 ezer vállalkozást tartottak nyilván a rendszerben, ami hatezerrel kevesebb az egy évvel korábinál. társaságot tartottak nyilván, 6 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az élő vállalati hitelszerződések száma végén 399 ezer darab volt, ami egy év alatt 27 ezres csökkenést jelent.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem