20 °C Budapest

Az ügynök élete: tízezren még mindig köztünk vannak

Pénzcentrum
2011. április 14. 05:22

A lakáshitel-piac mélyrepülése közben szépen átalakult a hitelközvetítői szabályozás. Akár szerencsés időpontban történt ez, akár nem, nagyban befolyásolja a hitelhez jutási feltételeket. Talán az ügyfeleknek mindez jó hír, mit várhatnak ők a létszámában megnyirbált és teljesen átalakult hitel alkuszokuszi rendszertől? Tényleg az ügyfeleket fogják képviselni a bankokkal szemben? Dr. Fröhlich Péter, a Brokernet Csoporthoz tartozó Bankbroker Kft. ügyvezető igazgatója válaszol a Portfolio.hu kérdéseire.

Hitelközvetítőként hogy tapasztalják, mi a fő oka annak, hogy a lakáshitel-piac sokéves mélypontjára került?

Sok újat ezzel kapcsolatban több, mint két év után nem lehet megállapítani: a bizalomvesztés a fő ok. A leendő adósok kevéssé bíznak a munkahelyük megtartásában, a stabil, esetleg növekvő bevételeikben, a bankok nemigen bíznak az adósaik fizetőképességében, az anyabankok kritikusan szemlélik, hogy magyar leányvállalataik ügyfeleinek egyre nagyobb hányada nem képes fizetni a törlesztő-részleteket.

Növelheti-e a lakáshitelek iránti keresletet, ha ismét lehetővé válik az euró alapú jelzáloghitelezés?

Mindenképpen növeli, de messze nem olyan mértékben, mint 2003-ban, a deviza alapú hitelszerződések széleskörű megjelenésekor. A forint alapú kölcsönök drágák és az elmúlt hetekben további kamatemeléseket láttunk (40-60 bázispont), ezekkel szemben az euróhitelek jelentősen olcsóbban árazhatóak.

Vannak-e olyan hiteltermékek, amelyek még a mostani időszakban is jelentős érdeklődést váltanak ki az ügyfelekből?

Nem látunk ilyen hiteltermékeket. Egyöntetűen elsődleges szempont az árazás, a magasabb jövedelmű ügyfélkörben a kiszolgálás minősége és a gyorsaság is szerepet játszik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyetért-e azokkal, akik egy lakáshitel-kamattámogatási rendszer bevezetésétől várják a lakáshitelezés beindulását?

Nem elegendő a kamattámogatási rendszer újragondolása, bár kétségkívül sokat javíthat a mostani eredményeken. Sajnos a fedezete egyelőre nem látható. Összetettebb a megoldás: a már említett bizalmi viszonyok erősödése, a lakáspiac visszatérése, a foglalkoztatás fejlődése, a stabil gazdasági környezet mind kellenek az újrainduláshoz.

Hogy látja, nem veszi-e el a hitelközvetítők energiáját a munkától az új hitelközvetítői szabályozáshoz való alkalmazkodás?

Nagyon sok tanácsadó befejezte a pályafutását 2010-ben, részben a kevés ügylet, részben a törvényi elvárások miatt. A PSZÁF nyilvántartása alapján a 40.000 ún. "b" típusú ügynök helyét négy alkusz, 651 többes ügynök és hét többes kiemelt közvetítő vette át, a függő ügynökökkel együtt nagyjából 10.000 fő folytathatja ma ezt a tevékenységet. Az alkalmazkodás nehéz volt, de nagyobb baj, hogy rosszkor jöttek a szigorú szabályok: akkor lett volna szükség az alkalmazásukra, amikor felfutott a hitelezés. A Bankbroker az alkuszi jogállást választotta, elsőként szerzett hatósági engedélyt ilyen tevékenységre az országban. Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy helyes volt a lépés, a visszaesés ellenére a társaság piaci részesedése nőtt. Az alkuszok egyre inkább érzik, megtanulták, milyen előnyt jelent az ügyfél számára, ha őt, az ügyfél finanszírozási igényeit képviselik, nem pedig a bankot, mint az ügynökök.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33