19 °C Budapest

Megússzuk az idei karácsonyt: elmarad az eladósodás

2010. december 21. 18:17

A válság hatására a különböző hitelek népszerűsége évről évre csökken, így visszaesett a lakáshitelek, a folyószámlahitelek igénybevétele is. Azonban a népszerűségben korábban még a bankbetétekkel is vetekedő áruhitelektől való elfordulás mértéke még a többi hiteltípus közül is kimagaslik, derül ki az OTP Alapkezelő megbízásából készült kutatásból.

A karácsonyi ajándékvásárlások közeledtével hagyományosan sokan vettek fel áruhitelt vagy személyi kölcsönt, hogy drágább termékeket vásárolhassanak: az OTP Alapkezelő megbízásából, a Pécsi Tudományegyetem által végzett kutatás során megkérdezett válaszadók mintegy 34,4% válaszolta, hogy korábban rendelkezett áruhitellel, de ma már nem használja ezt a pénzügyi terméket.

Az áruhitelektől való elpártolás különösen akkor érdekes, ha összevetjük a többi pénzügyi szolgáltatás korábbi és jelenlegi használatával: a folyószámlahiteleknél mindössze 7,6% azok aránya, akik már nem rendelkeznek ilyen termékkel, de még a rendkívül kockázatosnak tartott lakáshiteleknél is csak 17,4% az elfordulók aránya.

Az 500, megtakarítással rendelkező válaszadó bevonásával készült kutatás eredményei szerint a másik jelentős népszerűségvesztésen átesett hitelfajta a személyi kölcsön: a válaszadók kevesebb mint 10%-a rendelkezik jelenleg ilyen jellegű hitellel.

Szembetűnő, hogy amíg korábban az áruhitel számított az egyik legnépszerűbb pénzügyi termékeknek, addig mára jelentősen visszaesett a népszerűsége, hiszen a korábbi termékhasználat alapján az áruhitelek igénybevétele a hagyományosan népszerű lekötött betétével, valamint az életbiztosításéval vetekedett. Azonban az áruhitel jelenlegi igénybevétele az egykori használatának csupán a töredéke. Ezek a változások feltehetően a közelmúlt negatív gazdasági eseményeinek köszönhetőek, a lakosság önbizalma a pénzügyek terén ugyanis láthatóan megingott - mondta Dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a kutatás vezetője.

Nagy kérdés azonban, hogy vajon az ünnepi vásárlási kedv mennyiben fogja befolyásolni az egyéni döntéseket a hitelek terén, hiszen várhatóan a költséges műszaki árucikkek idén is az eladási listák éllovasai lesznek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatás eredményei látványosan alátámasztják azt a megállapítást, hogy a válság óvatosabbá tette a hazai lakosságot - vélekedik a kutatás eredményeiről Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30