A Providentesek 97 %-ának nem kell a THM-könnyítés

Pénzcentrum
2009. augusztus 18. 06:20

A kényelemnek ára van A gyorskölcsönre szoruló ügyfelek gyakorlatilag figyelmen kívül hagyják azt a nem elhanyagolható tényt, hogy amennyiben nem készpénzben, hanem banki átutalással teljesítik a heti részleteket, akkor kevesebb, mint a felére csökkenthetik a brutális THM-et. Kérdés, hogy ezek az ügyfelek a maguk ellenségei, vagy a tájékoztatás során elmegy a fülük mellett ez a tehercsökkentő lehetőség.

A termék bevezetését követően a Pénzcentrum összehasonlította az új Providentet a hasonló összegű banki személyi kölcsönökkel. Az eredmény ITT tekinthető meg, ugyanakkor le kell szögezni, hogy a 200 ezer forint egy évre a bankok szerint sem tartozik a legtipikusabb személyi kölcsön igények közé.

A készpénzes törlesztést választó ügyfelek 35 %-os kamatterhe az otthoni szerződéskötési díjjal, az adminisztrációs díjjal és az otthoni szolgáltatás díjával kiegészülve egészen 278 %-ig tornásszák fel a teljes hiteldíj mutatót (100 ezer forintos kölcsönösszeg és 60 hetes futamidő esetén). Ugyanakkor egyetlen bankszámlával és az átutalásos törlesztéssel máris kiküszöbölhetővé válna a legköltségesebb tétel, az otthoni szolgáltatás díja.

A banki átutalással történő törlesztés esetén 38,29 %-os kamatot számítanak fel, ehhez jön még az otthoni szerződéskötési díj és az adminisztrációs díj, de kiesik az otthoni szolgáltatás díja, így a THM bár még mindig három számjegyű, de 114 %-ra csökken.

A heti törlesztőrészlet az első esetben 3 300 forint, az utóbbinál 2 520 forint, ami nem első ránézésre nem tűnhet soknak az igénylés során, de a 780 forintos különbség 60 hét alatt közel 50 ezerre duzzad. Figyelembe véve, hogy létezik ma Magyarországon ingyenes számlavezetéssel és ingyenes átutalási költséggel kínált bankszámlacsomag, a fenti összeg gyakorlatilag az eladósodottságot mélyítő, ablakon kidobott pénz.

A tálcán kínált lehetőségek ellenére az új igénylők közül mindössze 3 % választja az olcsóbb, banki átutalásos törlesztést, 97 % inkább megfizeti a két és félszeres THM mellett kínált készpénzes törlesztéssel járó otthoni szolgáltatás kényelmét.

Hány Providentes van jelenleg? Hová tűnt 85 ezer ügyfél?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?