Matolcsy elszólta magát? Ez a devizahitelesek sorsa?

Pénzcentrum
2010. december 8. 12:32

Tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján Matolcsy György a devizahitelesek nehézségeivel kapcsolatos újságírói kérdésre úgy válaszolt: "a kormány támogatandó törekvésnek tartja a svájci frank alapú hitelek átalakítását euró alapú hitellé". A forintalapúvá átalakításról viszont azt mondta, hogy azt "képtelenség lenne megfizetni".

A Portfolio.hu elemzése szerint Úgy tűnik, Matolcsy Györgyből a hirtelen jött újságírói kérdés nem a kormány esetleges konkrét tervét, pusztán a racionális várakozásokkal összhangban lévő, általános jellegű választ húzott elő. A kormány ad hoc kommunikációs stílusát ismerő hazai elemző számára a miniszter szavaira adott, bármennyire is mérsékelt devizapiaci reakció ezért túlzott lenne. Hogy létezik-e olyan kormányzati terv, amely a devizahitelek közel kilenctizedét kitevő frankhitelek euróhitelre váltását segítené, nem tudni. A hitelekkel kapcsolatos eddigi kormányzati intézkedések alapján valószínűsíthető, hogy egy ilyen "akció" csak korlátozott lenne.

Emlékezetes, nyáron még a devizahitelek forinthitelre váltásának lehetőségéről értekezett Matolcsy György, a kezdeményezés azonban elhalt, és azóta az MNB is külön tanulmányban mutatott rá ennek kockázataira. Október elején az Erste Bank részéről merült fel a frankhitelek tömeges - az ügyféllel kötött megállapodás alapján történő - euróhitelre váltása, azóta azonban erről sem hallani. A Portfolio.hu frankhitelek euróhitelre történő váltásáról szóló banki körkérdése sem hozott látványos eredményt: a frankhitelesek rendkívül kis hányada kezdeményez ilyet.

Az alacsony hitelkiváltási hajlandóság egyik fő oka, hogy a bankok csak alacsony hitelfedezeti mutató (vagyis a tőketartozás és a hitelbiztosítéki érték hányadosa, az ún. LTV-mutató) mellett hajlandók hitelt kihelyezni, holott a kiváltandó frankhitelek többségénél ez az arány több mint 70%. A hitelek kedvezőbb frankhitelre váltását a jogszabályban egy rendkívül alacsony, 45%-os LTV-korlát nehezíti, míg a március 1-je után felvett euróhitelek esetében ez 60% (igaz, hitelkiváltás esetén ez utóbbi korlát nem él). A fentiek miatt a hitelkiváltási piac jelenleg rendkívül csekély aktivitást mutat, holott a frankhitelesek egy része számára még a "frankon belüli" hitelkiváltás könnyebbséget jelentene.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az euróhitelek esetében is létező, igaz, mérsékeltett árfolyamkockázat és a magasabb eurókamat ellenére az ügyfél számára erős érv szólhat az euróhitelre váltás mellett: hosszú távú kitekintésben a frank tovább erősödhet az euróval szemben.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22