27 °C Budapest

Ráterhelhetik a bankok az adósokra a devizaveszteséget Izlandon

Pénzcentrum
2010. szeptember 20. 09:47

A legfelsőbb bíróság ítélete szerint magasabb kamatot kérhetnek az izlandi bankok azoktól, akiknek a kölcsöneit a devizahitelek betiltása után koronára váltották - írja a Napi Gazdaság.

A válság miatt összerogyott és állami kézbe került bankok megúszhatnak 4,3 milliárd dollárnyi devizaveszteséget, miután a szigetország legfelsőbb bírósága kimondta, hogy magasabb kamatot kérhetnek azoktól az ügyfeleiktől, akiknek kölcsöneit a devizahitelek júniusi betiltása nyomán át kellett váltaniuk koronahitelekre.

A tilalom következtében a pénzintézetekre hárultak a korábbi devizahitelek árfolyamkockázatából eredő költségek, amit azzal tudnak kompenzálni, hogy kamatukat az izlandi jegybanki alapkamathoz (jelenleg 7%) igazíthatnak a kölcsönökre korábban meghatározott kamatokkal szemben.

A döntés a jelzálog- és az autóhitelekre vonatkozik, a vállalatoknak nyújtott kölcsönökre nem, mivel azok egy részét nem érinti a devizahitel-nyújtási tilalom. A bírósági döntést megelőzően a Moody's hitelminősítő jelezte, hogy az izlandi államadósság bóvli kategóriába minősítését fontolgatja, mivel a korlátozás olyan veszteségeket okoz az ország bankjainak, amelyek miatt újabb állami tőkeinjekcióra fognak szorulni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?